dj.max7 napisał: na początku próbowałem ładować tanim chińskim kontrolerem
Tanie kontrolery PWM regulują prąd, żeby zapobiec przeładowaniu akumulatorów, żeby system poprawnie działał trzeba dobrać napięcie akumulatorów do napięcia MPP panelu.
dj.max7 napisał: napięcie paneli jest obniżane do napięcia akumulatorów
Bo panel ma charakter źródła prądowego i przez większość czasu jest podłączony wprost do akumulatora. Źle dobrane napięcie akumulatorów.
dj.max7 napisał: nie chciałem inwestować w kontroler MPPT więc zastosowałem przetwornicę STEP Down z regulacją prądu i napięcia i jak na razie działa to bez zastrzeżeń.
Czyli jaki masz zakres napięć na panelu przy różnych natężeniach oświetlenia? Pierwsza lepsza przetwornica stabilizuje napięcie/prąd wyjściowy i nie ma jak kontrolować napięcia wejściowego - a to wejściowe decyduje o tym czy pracujemy blisko MPP czy nie
Dla rozjaśnienia sytuacji przykładowa charakterystyka prądowo napięciowa panelu PV
Linią przerywaną mamy oznaczone krzywe mocy z wyraźnym maksimum przy określonym napięciu.
Napięcie panelu to nie jest coś co dostajemy, na zasadzie "takie jest i już" tylko coś co regulujemy zmieniając obciażenie i to właśnie robi regulator MPPT
Da się pracować bez MPPT ale wymaga to ustawienia optymalnego napięcia przed przetwornicą (na wykresie powyżej 27-30V) choć lepiej za mało, niż za dużo, bo krzywa szybciej opada niż narasta, kiedy liczymy się z niedokładnością, to mniej stracimy będąc po lewej stronie piku.
Trudność z tanimi rozwiązaniami ze stałym napięciem pojawia się kiedy zmieni się temperatura:
Bez MPPT nie mamy możliwości wykorzystać maksymalnej mocy, kiedy temperatura nie jest stała i nie korygujemy napięcia w miarę jak temperatura sie zmienia