Witajcie moi drodzy.
Przedstawię tutaj wnętrze starego wzmacniacza szerokopasmowego antenowego AWS-09 który swego czasu produkowany był przez fimę AMS s.c. Zakład Elektroniki Telewizyjnej. Standardowo najpierw galeria zdjęć ze środka, a potem spróbuję przytoczyć jakiś powiązany z nim schemat.
AWS-09
Informacje o tym wzmacniaczu znajdziemy na stronie oficjalnego dystrybutora AMS, czyli Dipol pl:

Jednakże mój egzemplarz jest nieco starszy niż ten ze zdjęcia. Parametry mimo wszystko pewnie są mniej więcej podobne:
Nazwa | AWS-09 |
Kod | B1050 |
Wejścia - kanały TV | 1-69 |
Wejścia - MHz | 40-860 |
Wzmocnienie [dB] | 28 |
Regulacja wzmocnienia [dB] | 18 |
Maksymalny poziom wyjściowy [dBuV] | 105 |
Ilość wyjść | 1 IEC |
Impedancja wej,/wyj.[Om] | 75 |
Zasilanie | 12V |
Szumy [dB] | <4 |
Ten model jednak już wycofano z produkcji.
Zdjęcia z zewnątrz:

Ślady spoiwa lutowniczego na obudowie to nie moja sprawka.
Ten brązowy kabelek nie był oryginalnie w zestawie, ktoś musiał go dodać, nie wiem w jakim celu.

Obudowę trzyma tylko jedna śrubka.

Nie ma żadnego ekranowania, płytka jest jednostronna.

Wzmacniacz zrealizowany jest na dwóch tranzystorach BFR91A w układzie wspólnego emitera.
BFR91A to tranzystor wysokiej częstotliwości NPN stosowany często we wzmacniaczach.

Widać duże ilości spoiwa lutowniczego i kalafonii:

Druga część obudowy nie trzyma się ścianek (obudowa przypomina te uniwersalne co do tej pory są w sprzedaży):

Trymmer z wierzchu jest produkcji Unitra Telpod. Kondensator elektrolityczny też jest polski - Elwa, 1000uF, 16V.
Rezystory wyglądają mi trochę jak każdy z innej parafii...

Ktoś w środku grzebał i widoczne na zdjęciu podłączenie transformatora do płytki moim zdaniem nie ma sensu.

Jeszcze możemy dla zasady zajrzeć do zasilacza, ale po obecności diody prostowniczej i dużego kondensatora elektrolitycznego (swoją drogą ciekawe, żę prostownik jednopołówkowy tu zastosowali) wiemy, co może mieć w środku. Również jego masa i okres produkcji to sugeruje. Zwykły transformat sieciowy 50Hz.

Mimo wszystko warto zwrócić uwagę na to, że obudowa tego zasilacza jest wyjątkowo gruba i solidna. Dodatkowo po wykręceniu śrubki trzyma go jeszcze zaczep, a transformator włożony jest na wcisk w dwie prowadnice w obudowie.
Nie wiem natomiast czemu wtyk zrobiony jest tak że nie pasuje do wąskiego gniazdka...
Schemat wzmacniacza
Początkowo planowałem narysować schemat tego wzmacniacza, ale potem zobaczyłem, że w sieci są dostępne bardzo podobne do niego schematy, zrealizowane nawet na tych samych tranzystorach, więc po prostu je tutaj zacytuję.

Podobny układ widziałem też w kicie AVT2211.

Podsumowanie
Bardzo prosty układ, a swego czasu pewnie wiernie spełniał swoje zadanie. Płytka jednostronna, bez warstwy opisowej, soldermaski, dwa tranzystory na całość i nieco za duża obudowa (bo pewnie akurat takie były w sprzedaży).
Pewnie mi się już nie przyda (zwłaszcza, że było w nim grzebane w dość dziwny sposób), ale i tak zostawię go sobie z sentymentu. Jeszcze ten potencjometr Telpod i kondensator Elwa... A gdyby ktoś chciał go jakoś wykorzystać inaczej, to obudowa z pewnością pasowałaby do różnego rodzaju konstrukcji, np. odbiorniczka radiowego SSB, a nawet i same tranzystory BFR91A też są popularne w wielu konstrukcjach, można na nich zrobić np nadajnik UHF...
Czy korzystaliście z tego typu wzmacniaczy, jakie macie doświadczenia, a może ktoś też ma jakiś 'zabytek' i pokaże wnętrze?
Cool? Ranking DIY