Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja PV, 4,83 kWp, Sofar 5,5KTL-X optymalizatory TIGO (nie działają)

sowa210489 27 Sep 2021 11:38 2028 10
    sowa210489
    Level 9  
    Szanowni forumowicze,

Posiadam instalację PV o następujących parametrach:
    1. moc 4,83 kWp
    2. 14 x panele A-HCM 345/120
    3. Falownik SOFAR 5,5KTL-X
    4. Panele są połączone na dwóch "stringach" po 7 sztuk w każdym, 10 sztuk na dachu głównym, 4 sztuki na jaskółce. 1 "string" 5 sztuk z dachu głównego oraz dwa panele z jaskółki ustawione na wschód, 2 "string" 5 sztuk z dachu głównego oraz dwa panele z jaskółki ustawione na zachód.
    5. Dach jest skierowany na azymut około 160 stopni.
    6. Optymalizatory TIGO ts4-a-o łącznie 6 sztuk, 4 sztuki na jaskółce i 2 koło komina.

Uzysk w tym roku w najlepszym dniu nie przekroczył 21 kWh.
    Na podstawie wykresów mocy można stwierdzić, że optymalizatory nie działają. Widziałem temat w którym osoba opisywała (też miała falownik sofar), że u niej optymalizacja zadziałała dopiero po instalacji TIGO CCA.
    W załącznikach wykresy mocy dc pv 1 i 2 oraz zdjęcie dachu.

Czy ktoś wie czym to może być spowodowane?
    neverqq
    Level 6  
    Chyba mam rozwiązanie Twojego problemu :).

Twoje panele w warunkach STC (badawczych, sztucznych) mają Vmpp (napięcie w maksymalnym punkcie pracy ): 34.52V
    Pamiętać trzeba, że temperatura ma wpływ na wydajność/napięcie/etc. (dlatego liczymy po STC)

Twój falownik na każdym MPPT ("Stringu") aby rozpocząć pracę potrzebuje napięcia co najmniej 200V i nie więcej jak 1000V.
    Załóżmy, że masz string bez optymalizatorów w jednym kierunku.

7*34,52 = 241,64 - jest to ~ V w warunkach STC Twojej instalacji, więc ledwo powyżej startu – pracować będzie 😊
    Ale u Ciebie zaczyna się karate bo jak rozumiem masz 10 paneli na południe, podzielone na 2 stringi czyli po 5. Dodatkowo do każdej piątki masz 2 panele kierunkowe, 2 na wschód i 2 na zachód dołączone do tamtych piątek.

No i teraz chyba łatwo to wyczytać bo 1 string masz 5 paneli na południe i 2 wschód (czerwony), więc tez string na zdjęciu wstaje wcześniej.
    Na początku najmocniej działają panele na wschód ale i tak napięcie za małe aby naprawdę ruszyć, następnie dochodzi południe i zaczyna pracować wschód i południe.

W tej sytuacji string (niebieski) - nie chodzi i to widać na zdjęciu, pełną moc osiąga ok godz. 14 gdzie druga strona chyba ok godz. 11. Kiedy słońce jest powiedzmy mocno na południe i więcej światłą lub światła rozproszonego trafia na zachód i zaczyna pracować 2 MPPT.

Analogicznie jak słońce zachodzi Twój pierwszy string już zaczyna się wyłączać, bo jeszcze w prawdzie dobrze pracują panele na południe 5* 34,52 = 172,6 już za mało bo wschód to tam pewnie ma kilka V i przez to ten string jak widzisz na wykresie gaśnie szybciej.

Moim zdaniem, najlepszym rozwiązanie było by wrzucenie 14 Paneli w 1 string i dorzucenie optymalizatorów tam gdzie chcesz.
    Wtedy zawsze masz napięcie co najmniej z 10-12 paneli, tj. 345,2 – 414,24V.

Dodatkowo przy 1 stringu odeszło by Ci jedno zabezpieczenie przeciwprzepięciowe 1000VDC i trochę kabla.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem było by wybranie Falownika Huawei i zrobić to z dedykowanymi do falownika optymalizatorami, bądź jeszcze lepiej jak i tak masz sporo optymalizatorów. To połączyć wszystkie panele równolegle, zamiast szeregowo i skorzystać z rozwiązań np. SolarEdge bądź tańszej alternatywy znów Huawei.

Dodatkowo przy takim ułożeniu paneli wybrał bym na Twoim miejscu falownik o mocy 4kW na wyjściu zamiast 5kW.

Pozdrawiam,.
    sowa210489
    Level 9  
    neverqq wrote:
    Chyba mam rozwiązanie Twojego problemu :).

Twoje panele w warunkach STC (badawczych, sztucznych) mają Vmpp (napięcie w maksymalnym punkcie pracy ): 34.52V
    Pamiętać trzeba, że temperatura ma wpływ na wydajność/napięcie/etc. (dlatego liczymy po STC)

Twój falownik na każdym MPPT ("Stringu") aby rozpocząć pracę potrzebuje napięcia co najmniej 200V i nie więcej jak 1000V.
    Załóżmy, że masz string bez optymalizatorów w jednym kierunku.

7*34,52 = 241,64 - jest to ~ V w warunkach STC Twojej instalacji, więc ledwo powyżej startu – pracować będzie 😊
    Ale u Ciebie zaczyna się karate bo jak rozumiem masz 10 paneli na południe, podzielone na 2 stringi czyli po 5. Dodatkowo do każdej piątki masz 2 panele kierunkowe, 2 na wschód i 2 na zachód dołączone do tamtych piątek.

No i teraz chyba łatwo to wyczytać bo 1 string masz 5 paneli na południe i 2 wschód (czerwony), więc tez string na zdjęciu wstaje wcześniej.
    Na początku najmocniej działają panele na wschód ale i tak napięcie za małe aby naprawdę ruszyć, następnie dochodzi południe i zaczyna pracować wschód i południe.

W tej sytuacji string (niebieski) - nie chodzi i to widać na zdjęciu, pełną moc osiąga ok godz. 14 gdzie druga strona chyba ok godz. 11. Kiedy słońce jest powiedzmy mocno na południe i więcej światłą lub światła rozproszonego trafia na zachód i zaczyna pracować 2 MPPT.

Analogicznie jak słońce zachodzi Twój pierwszy string już zaczyna się wyłączać, bo jeszcze w prawdzie dobrze pracują panele na południe 5* 34,52 = 172,6 już za mało bo wschód to tam pewnie ma kilka V i przez to ten string jak widzisz na wykresie gaśnie szybciej.

Moim zdaniem, najlepszym rozwiązanie było by wrzucenie 14 Paneli w 1 string i dorzucenie optymalizatorów tam gdzie chcesz.
    Wtedy zawsze masz napięcie co najmniej z 10-12 paneli, tj. 345,2 – 414,24V.

Dodatkowo przy 1 stringu odeszło by Ci jedno zabezpieczenie przeciwprzepięciowe 1000VDC i trochę kabla.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem było by wybranie Falownika Huawei i zrobić to z dedykowanymi do falownika optymalizatorami, bądź jeszcze lepiej jak i tak masz sporo optymalizatorów. To połączyć wszystkie panele równolegle, zamiast szeregowo i skorzystać z rozwiązań np. SolarEdge bądź tańszej alternatywy znów Huawei.

Dodatkowo przy takim ułożeniu paneli wybrał bym na Twoim miejscu falownik o mocy 4kW na wyjściu zamiast 5kW.

Pozdrawiam,.

Przy przeglądaniu not katalogowych falownika też wpadłem na tą samą myśl a było to w tą sobotę.
    Wczoraj podłączyłem panele w jeden string (przy falowniku) niestety nie dało to poprawy działania.
    Ale zauważyłem, że przy uruchomieniu skanowania MPPT moc osiągana była rzędu około 3,6 kW a później spadała z powrotem do około 1,8 kW.

W lutym kiedy na panelach leżał śnieg najszybciej stopił się na panelach położonych na głównym dachu a dopiero później na jaskółkach.
    i tak w słoneczny dzień w lutym instalacja wyprodukowała 16 kWh i mov była kokoło 2,6 kW (bez paneli na jaksółkach). Na wykresach napięciowych widać było, że boczne panele były odcięte diodami bypass. Więc dalej obstawiam, że optymalizatory po prostu nie działają.
    neverqq
    Level 6  
    sowa210489 wrote:
    Wczoraj podłączyłem panele w jeden string (przy falowniku) niestety nie dało to poprawy działania.

Trochę co innego miałem na myśli, prawdopodobnie połączyłeś 2 osobne łańcuchy w 1 gniazdo MPPT. Jeżeli tak zrobiłeś to nie zwiększyłeś napięcia w obwodzie, tylko prąd w nim płynący :)

Instalacja PV, 4,83 kWp, Sofar 5,5KTL-X optymalizatory TIGO (nie działają)

sowa210489 wrote:
    W lutym kiedy na panelach leżał śnieg najszybciej stopił się na panelach położonych na głównym dachu a dopiero później na jaskółkach.
    i tak w słoneczny dzień w lutym instalacja wyprodukowała 16 kWh i mov była kokoło 2,6 kW (bez paneli na jaksółkach). Na wykresach napięciowych widać było, że boczne panele były odcięte diodami bypass. Więc dalej obstawiam, że optymalizatory po prostu nie działają.

Optymalizator TIGO ma za zadanie generalnie minimalizować straty wynikające z zacienienia i to robi (działa jedynie kiedy wykryje zacienienie, tak to jest nieaktywny). Jeżeli w zimę miałeś panele na jaskółkach pokryte śniegiem, czyli ich wydajność był 0. Gdyby optymalizator nie działał cała instalacja powinna mieć wydajność najsłabszego panelu, tj. tych na jaskółkach. Optymalizator oczywiście w miarę możliwości zmniejszy prąd na panelu zacienionym nawet do 0,5A tak aby cokolwiek produkował o ile jest to możliwe w innym wypadku dioda wyłączy panel a optymalizator zrobi obejście aby reszta działała.

No i teraz po co optymalizatory na wschód i zachód ? Wiadomo, aby nie zmniejszyć produkcji strony południowej :) No ale jak słońce jest na wschodzie lub zachodzie to południe organiczna tamte kierunki ponieważ panele na południu optymalizatorów nie mają poza 2 przy kominie. Rano i wieczorem jest niskie napięcie więc produkcja jest dodatkowo ograniczona.

Taki system optymalizacji jest dobry, ale w sytuacji np. jak ta przy kominie. Tutaj moim zdaniem jedynym sensownym rozwiązaniem przy 4 panelach na bokach, jest pełna optymalizacja wszystkich paneli i to raczej nie tigo a SolarEdge na optymalizatorach P401/P505 lub ew. Huawei na optach SUN2000.

I jak by tak policzyć to może by się zgadzało, normalna instalacja ok 3,6 kWp na południe w dobry czerwcowy dzień robi ok 21-24 kWh. Policzmy moc instalacji bez tych 4 i porównajmy wynik. Ty masz 4,83 - 4 x 345Wp = 3,45 kWp i taka masz pi razi drzwi produkcję. Tak, że jak przepięcie paneli na 1 łańcuch nie pomoże, to można było sobie darować te 4 panele.

Pozdrawiam.
    sowa210489
    Level 9  
    Panele podłączyłem w jeden string. Wypiąłem minus 1 MPPT i plus 2 MPPT i połączyłem razem a minus 2 MPPT wpiąłem do gniazda 1 MPPT. Czyli podłączyłem szeregowo dwa "stringi". napięcie na wejściu 1 MPPT wzrosło do ponad 500V. Po wykresach napięć widać, że podczas zacienienia optymalizatory nie działają ponieważ powinny obniżyć napięcie i podnieść prąd.
    A jeżeli chodzi o sytuację gdy boczne panele były ośnieżone to zostały odcięte przez diody bypass. Tylko, że diody bypass nie odetną paneli gdy te są lekko zacienione ponieważ różnica napięć jest zbyt niska.

Tak więc zastanawiam się jakie rozwiązanie tego problemu było by najlepsze. Czy dokupienie systemu monitoringu Tigo.
    Czy 10 paneli w jednym stringu na falowniku a cztery boczne na mikroinwerterze.
    Z tym, że neverqq słusznie zauważyłeś, że przy ustawieniu paneli na różnych płaszczyznach to cały string powinien być wyposażony w optymalizację ponieważ np. w moim przypadku boczne panele rano i popołudniu nie będą pracowały optymalnie.

Bardziej ciekawi nie dlaczego te optymalizatory nie chcą działać bez Tigo CCA.
    Tutaj jest wątek tego dotyczący https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3793309.html#19360244
    Sinus
    Level 12  
    Witam kolegów.
    Optymalizatory Tigo są reklamowane jako te, które mogą pracować w każdym standardowym układzie PV i nie wymagają do swojego działania dedykowanego systemu zarządzania. Też się dałem na to nabrać. Zapominają tylko dodać, że bez systemu zarządzania Tigo, w jednym stringu może pracować tylko jeden. Pojedyńczy optymalizator jest w stanie dostosować swój prąd do maksymalnego prądu w stringu w którym pracuje. W praktyce(z moich obserwacji) zmniejsza ten prąd o ok. 0,2A. Cały czas musi testować maksymalny prąd( który może się ciągle zmieniać np pod wpływem zachmurzenia) , by móc się optymalnie dostosować i nie blokować całego stringu. Gdy w jednym stringu są dwa i więcej optymalizatorów(nic o sobie nie wiedząc) stopniowo zmniejszają prąd. Logiczne. Żeby dwa i więcej optymalizatorów mogło prawidłowo pracować i nie "blokować" się nawzajem, muszą "wiedzieć", że pracują w jednym stringu i współpracować. Dla prawidłowej pracy, muszą być skonfigurowane i komunikować się ze sobą, a to wymaga dodatkowej inwestycji w sprzęt.
    Co do Sofara i paneli ustawionych w różnych konfiguracjach w jednym stringu(jeśli inaczej się nie da), to trzeba budować jak najdłuższe możliwe stringi i w inwerterze ustawić wymuszony pełny skan co kilka minut. Spowoduje ,to odłączenie(zadziałają diody bypass) częściowe, lub całych zacienionych paneli, ale energetycznie jest to bardziej korzystne niż blokowanie całego stringu przez jeden czy kilka paneli. Inwerter sam wybierze korzystniejszy układ( cały string z zaniżonym prądem, czy tylko część, ale z pełnym możliwym). Standardowy MPPT tego nie zrealizuje.
    Digi-Tech
    Level 16  
    Mam wpięte na dwóch panelach w stringu i przy dużym nasłonecznieniu prąd zaledwie 0,5- 0,7A nawet jeśli cień jest na jednym panelu. Przy średnim nasłonecznieniu działają w miarę dobrze, napięcie obniżają o ok. 20V, ale prąd jest jak z niezasłoniętych paneli. Robiłem próbę i chwilowe zasłonienie paneli bez Tigo powoduje, że optymalizatory zaczynają działać poprawnie, ale po kilku minutach prąd stringu zaczyna spadać, a napięcie rośnie.
    Ktoś umieścił informację, że aktualizacja softu w Tigo rozwiązuje problem, ktoś mógłby mi w tym pomóc?
    msr99
    Level 18  
    Digi-Tech wrote:
    aktualizacja softu w Tigo rozwiązuje problem, ktoś mógłby mi w tym pomóc?

wymaga bramki CCA + TAP'a jako AP dla Tigo
    Digi-Tech
    Level 16  
    Czyli kasa wyrzucona w błoto?