Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

O wymianie kondensatorów- część druga, kondensatory niepolarne (stałe)

Olkus 27 Sep 2021 18:16 5874 50
Altium Designer Computer Controls
  • O wymianie kondensatorów- część druga, kondensatory niepolarne (stałe)

Zdjęcie z internetu

Witajcie

Wstęp

W poprzedniej części pisałem o kondensatorach elektrolitycznych, w tym materiale będzie o kondensatorach niepolarnych (MKT, MKP, KSF, poliestrowe, monolityczne itd.). Kondensatory niepolarne (stałe) produkowane są zwykle dla małych pojemności, nie licząc specjalnych kondensatorów ceramicznych MLCC (tu pojemności są większe, nawet powyżej 100uF). Kondensatory stałe stosowane są głównie w obwodach napięcia przemiennego (stałego też) oraz przy wysokich częstotliwościach, jak i w sprzęcie audio (zwrotnice głośnikowe, wzmacniacze itd.).

Zasilacze

W zasilaczach impulsowych kondensatory stałe spotyka się po stronie wtórnej jak i pierwotnej. Te po pierwotnej są dość ważne, szczególnie takie niebieskie lub żółte o małych pojemnościach klasy Y1 lub Y2 łączące przewód neutralny z uziemieniem. Często zdarza się, że producenci tych tańszych zasilaczy stosują zwykłe kondensatory ceramiczne wysokonapięciowe a nie klasy "Y", które są do tego celu przeznaczone. Warto w sytuacji spotkania zwykłych kondensatorów zamiast tych "Y" wymienić je na takie jak być powinny, unikniemy wtedy niespodzianek ;) Czasami na płytkach drukowanych zasilaczy jest miejsce pod takież kondensatory ale nie ma ich wlutowanych, moim zdaniem warto je dodać.

Drugim, nawet ważniejszym elementem jest takiż sam kondensator "Y" łączący stronę pierwotną przetwornicy ze stroną wtórną, zdarza się że i tu producent oszczędza i wstawia zwykły kondensator ceramiczny, co może skończyć się wystąpieniem fazy na wyjściu zasilacza (a tego nikt nie chce, w końcu zasilacz ma zapewnić separację galwaniczną). Kondensatory te rzadko ulegają uszkodzeniu ale mimo wszystko jak już mamy zasilacz rozebrany warto ten element sprawdzić.

Kondensator 330pF Y1:

10nF Y2:

2,2nF Y1:

Warte uwagi są kondensatory po stronie pierwotnej, pracujące jako filtr przeciwzakłóceniowy, klasy X2 przystosowane do pracy z napięciami przemiennymi. Z czasem pojemność (przede wszystkim tych gorszej jakości) bardzo spada, co pokazują poniższe pomiary.

220nF/275VAC X2

Spadek pojemności o 100nF, czyli już nie jest dobrze.

Porównanie z nowym kondensatorem 100nF X2:

Kondensator o deklarowanej pojemności 680nF:

Duży spadek pojemności, do wymiany.

Kondensator 470nF:

Tak już wspomniałem w poprzednim artykule warto wyposażyć się w tester elementów elektronicznych, bardzo ułatwia naprawę i pozwala mierzyć nie tylko kondensatory ale też tranzystory oraz diody.

Sprzęt retro

W poprzedniej części wspominałem o kondensatorach elektrolitycznych w sprzęcie retro. Ale nie tylko elektrolity są problemem w starych urządzeniach. Kondensatory stałe też potrafią narobić kłopotów- dostają czasem upływności i nawet zwarcia.
    W urządzeniach lampowych ważne są kondensatory katodowe, zdarza się i to nawet często, że dostają upływności no i napięcie na katodzie jest zaniżone lub bliskie zera.
    Kondensatory mogą sprawiać też problemy w obwodach przedwzmacniacza jak i korektora barwy dźwięku. Warto przejrzeć też kondensatory w torze audio.
    W telewizorach lampowych i innych kineskopowych warto obejrzeć kondensatory wysokonapięciowe, potrafią być przebite (uszkodzenie czasem nawet jest widoczne gołym okiem, element potrafi być przyczerniony, nadtopiny nawet upalony).

Kilka testów kondensatorów z urządzeń retro, z lat 70-tych i 80-tych.

100nF/1kV Miflex, 1973:

Sprawny.

47nF/1kV:

Jest w porządku.

470nF/250V Ei (Iskra):

Upływny! Do wymiany.

47nF/250V ZSRR:

330nF/630V ZSRR:

Pojemność zawyżona, czyli jest upływność.

47nF/160V ZSRR:

Jest wzrost pojemności wykraczający poza tolerancję 10% czyli upływność.

680nF/100V Iskra:

W granicach tolerancji 10% (z tego co pamiętam taką tolerancję miały te kondensatory).

470nF/250V Iskra:

Sprawny.

47nF/400V Miflex:

Także sprawny.

100nF/160V Miflex:

Działający.

220nF/630V Miflex:

Uszkodzony, pojemność znikoma.

Porównanie z kondensatorami 100nF/100V BC i 470nF/63V Wima:

Pomiary pokazują, że bywa różnie, tak więc wypada sprawdzać kondensatory, nie polecam jednak wymieniania wszystkich- można tylko bardziej popsuć aniżeli naprawić.

Inne urządzenia

W innym sprzęcie zasada jest taka sama - zawsze sprawdzać dany element a dopiero potem ewentualnie wymieniać. Warto zwrócić uwagę czy nie ma widocznych uszkodzeń typu osmalenie i urwane wyprowadzenie.
    Co do sprzętu audio- tam warto sprawdzać kondensatory w obwodzie regulacji barwy a także w samym torze audio.

Na co zwracać uwagę przy doborze zamienników?

Jak chodzi o dobieranie zamienników kondensatorów ważne jest napięcie- powinno być takie same jak w przypadku oryginalnego kondensatora, może być nieco wyższe ale w żadnym przypadku mniejsze!
    Pojemność powinna być taka sama jak w przypadku wymienianego elementu, chyba że mamy do czynienia z kondensatorem o pojemności np. 50nF?600V. Zastępujemy go wtedy innym o pojemności jak najbardziej zbliżonej czyli w tym przypadku 47nF. Napięcie też powinno być takie jak w wypadku oryginału, ale że nie są produkowane elementy na 600V wstawiamy zamiennik na 630V.
    Ważne są też parametry mechaniczne danego elementu- może się okazać że kondensator się nie mieści w płytce. Zawsze przed zakupem warto sprawdzić wymiary oraz raster elementu.

Pozdrawiam,
    A.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Olkus
    Level 31  
    Polonista
    Has specialization in: lampy elektronowe, elektronika retro, demontaż
    Olkus wrote 3371 posts with rating 679, helped 125 times. Live in city kraków. Been with us since 2020 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    JohnKaldachar
    Level 6  
    Wymieniajcie kondensatory, coraz częściej ich brakuje. Kryzys dotyka także elementów biernych.
    Olkus
    Level 31  
    JohnKaldachar wrote:
    Wymieniajcie kondensatory, coraz częściej ich brakuje. Kryzys dotyka także elementów biernych.

Jakoś nie widzę dużych braków ani wzrostu cen jeśli chodzi o kondensatory stosowane popularnie w wielu urządzeniach.

Pozdrawiam,
    A.
  • Altium Designer Computer Controls
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Troszkę źle opisałeś w tytule "kondensatory niepolarne (stałe)". Zdecydowana większość kondensatorów jest "stała" nie licząc kondensatorów strojeniowych oraz trymerów (dostrojczych). Kondensatory są unipolarne (np. elektrolityczne które są skonstruowane do pracy z prądem stałym) lub bipolarne ( większość dla których polaryzacja nie ma znaczenia). Zależnie od technologii budowy kondensatora zmieniają się jego właściwości użytkowe a zarazem żywotność w danych warunkach. Różnie też zachowują się pracując przy prądzie stałym i przemiennym/zmiennym oraz konkretnym zastosowaniu. Mógłbyś podzielić kategoriami technologicznymi oraz zastosowaniami.
    Olkus
    Level 31  
    ArturAVS wrote:
    Troszkę źle opisałeś w tytule "kondensatory niepolarne (stałe)". Zdecydowana większość kondensatorów jest "stała" nie licząc kondensatorów strojeniowych oraz trymerów (dostrojczych).

Dość długo zastanawiałem się nad tytułem drugiej części artykułu - uznałem, że taki będzie najodpowiedniejszy. Jeśli bardziej odpowiedni będzie tytuł "kondensatory bipolarne" mogę to zmienić.
    Trymery i agregaty strojeniowe to inna sprawa, nie wspomniałem o nich bo nie są tak często spotykane przez osoby początkujące (głównie do nich skierowany jest ten i poprzedni artykuł ;) )

ArturAVS wrote:
    Kondensatory są unipolarne (np. elektrolityczne które są skonstruowane do pracy z prądem stałym) lub bipolarne ( większość dla których polaryzacja nie ma znaczenia).

Akurat wiem to, przygotowałem się do artykułu przed jego napisaniem ( ;) ), o unipolarnych jest część pierwsza.

ArturAVS wrote:
    Zależnie od technologii budowy kondensatora zmieniają się jego właściwości użytkowe a zarazem żywotność w danych warunkach. Różnie też zachowują się pracując przy prądzie stałym i przemiennym/zmiennym oraz konkretnym zastosowaniu. Mógłbyś podzielić kategoriami technologicznymi oraz zastosowaniami

Artykuł jest skierowany do osób początkujących, jeśli ktoś jest zainteresowany może przeczytać o właściwościach kondensatorów w internecie. Artykuł jest bardziej dotyczący praktyki aniżeli teorii.

Pozdrawiam,
    A.
    rosomak19
    Level 22  
    Ostatnio właśnie wymieniałem w gramofonie kondensator przeciwzakłóceniowy X 1, ponieważ ta żywica w której był zatopiony ,cała była popękana. Wymieniłem na taki sam ,tylko na wyższe napięcie .
    coberr
    Level 20  
    Olkus wrote:
    Pojemność powinna być taka sama jak w przypadku wymienianego elementu, chyba że mamy do czynienia z kondensatorem o pojemności np. 50nF?600V. Zastępujemy go wtedy innym o pojemności jak najbardziej zbliżonej czyli w tym przypadku 47nF.

należy pamiętać również o tym ,że w ostatnich latach w szeregu pojawiły sie rownież nowe, dziwne wartości i ich wielokrotności - np:

56nF itd...

można ich z powodzeniem użyć :)
    Olkus
    Level 31  
    @rosomak19 widziałem kiedyś taką usterkę.

coberr wrote:
    Olkus wrote:
    Pojemność powinna być taka sama jak w przypadku wymienianego elementu, chyba że mamy do czynienia z kondensatorem o pojemności np. 50nF?600V. Zastępujemy go wtedy innym o pojemności jak najbardziej zbliżonej czyli w tym przypadku 47nF.

należy pamiętać również o tym ,że w ostatnich latach w szeregu pojawiły sie rownież nowe, dziwne wartości i ich wielokrotności - np:

56nF itd...

można ich z powodzeniem użyć :)

Dlatego napisałem że najbliższą wartością w szeregu, oczywiście te 3nF w tył czy 6nF w przód dużej różnicy nie zrobi i mieści się w tolerancji tych starych kondensatorów (zwykle 10% lub 20%). Ale jak ktoś chce może spróbować dobrać kondensator o pojemności 50nF (kupić worek 47nF oraz worek 56nF i szukać takiego który ma idealnie 50nF, choć dużego sensu to nie ma wg. mnie.)

Pozdrawiam,
    A.
    krzbor
    Level 25  
    Trochę zabrakło informacji o podstawowych technologiach wykonania tych kondensatorów i do czego się je stosuje. Wszak nie tylko pojemność i napięcie jest decydujące.
    Mark II
    Level 22  
    Jaka jest częstotliwość prądu, którym mierzy kondensatory ten tester? Czy można ją przełączać?
    coberr
    Level 20  
    Olkus wrote:
    Ale jak ktoś chce może spróbować dobrać kondensator o pojemności 50nF (kupić worek 47nF oraz worek 56nF i szukać takiego który ma idealnie 50nF, choć dużego sensu to nie ma wg. mnie.)

a to prawda :)

ja tak czasem robię, gdy muszę dobrac jakiś rezystor czy kondensator.
    (nie kupuję całych worków bo mam sporo czesci a w takich przypadkach przydaje sie jakikolwiek mostek RLC)
    CMS
    Administrator of HydePark
    coberr wrote:
    Olkus wrote:
    Ale jak ktoś chce może spróbować dobrać kondensator o pojemności 50nF (kupić worek 47nF oraz worek 56nF i szukać takiego który ma idealnie 50nF, choć dużego sensu to nie ma wg. mnie.)

a to prawda

Takie precyzyjne dobieranie ma sens, ale tylko w konkretnych przypadkach. Np. przy budowie filtrów audio.
    Olkus
    Level 31  
    krzbor wrote:
    Trochę zabrakło informacji o podstawowych technologiach wykonania tych kondensatorów i do czego się je stosuje. Wszak nie tylko pojemność i napięcie jest decydujące.

Jak ktoś jest zainteresowany może poszukać w internecie, jak już wspomniałem ten i poprzedni artykuł jest bardziej dotyczący praktyki.

Mark II wrote:
    Jaka jest częstotliwość prądu, którym mierzy kondensatory ten tester? Czy można ją przełączać?

Chyba 10kHz. Nie można jej przełączać.

coberr wrote:
    Olkus wrote:

a to prawda

ja tak czasem robię, gdy muszę dobrac jakiś rezystor czy kondensator.
    (nie kupuję całych worków bo mam sporo czesci a w takich przypadkach przydaje sie jakikolwiek mostek RLC)

Jak ktoś ma dużo to wtedy wybiera z tego co ma. Mostka RLC nie mam i mieć raczej nie będę.

Pozdrawiam,
    A.

Dodano po 1 [minuty]:

CMS wrote:
    coberr wrote:
    Olkus wrote:

a to prawda

Takie precyzyjne dobieranie ma sens, ale tylko w konkretnych przypadkach. Np. przy budowie filtrów audio.

Tu zgoda, ogólnie przy budowie urządzeń precyzyjnych coś takiego ma sens.

Pozdrawiam,
    A.
    Macosmail
    Level 34  
    Olkus wrote:
    Często zdarza się, że producenci tych tańszych zasilaczy stosują zwykłe kondensatory ceramiczne wysokonapięciowe a nie klasy "Y", które są do tego celu przeznaczone. Warto w sytuacji spotkania zwykłych kondensatorów zamiast tych "Y" wymienić je na takie jak być powinny, unikniemy wtedy niespodzianek ;) Czasami na płytkach drukowanych zasilaczy jest miejsce pod takież kondensatory ale nie ma ich wlutowanych, moim zdaniem warto je dodać.
    ...

Drugim, nawet ważniejszym elementem jest takiż sam kondensator "Y" łączący stronę pierwotną przetwornicy ze stroną wtórną, zdarza się że i tu producent oszczędza i wstawia zwykły kondensator ceramiczny, co może skończyć się wystąpieniem fazy na wyjściu zasilacza (a tego nikt nie chce, w końcu zasilacz ma zapewnić separację galwaniczną). Kondensatory te rzadko ulegają uszkodzeniu ale mimo wszystko jak już mamy zasilacz rozebrany warto ten element sprawdzić.

Oczywiście taki produkt nie powinien nigdy trafić na rynek. Spotyka się to tylko w najbardziej śmieciowej elektronice. Np. najtańsze ładowarki USB.
    Kondensatory typu Y łączą linię zasilającą z masą w praktyce często stronę gorącą z zimną zasilacza impulsowego. Awaria może doprowadzić do porażenia. Dlatego np. kondensatory Y1 testowane są napięciem 8kV. Mimo iż oznaczone są jako np. 250VAC.
    Kondensatory typu X łączą linie zasilania między sobą. Awaria może doprowadzić do pożaru.

Olkus wrote:

Warte uwagi są kondensatory po stronie pierwotnej, pracujące jako filtr przeciwzakłóceniowy, klasy X2 przystosowane do pracy z napięciami przemiennymi. Z czasem pojemność (przede wszystkim tych gorszej jakości) bardzo spada, co pokazują poniższe pomiary.

Tak to prawda. Wyładowanie koronowe uszkadza metalizację. W wielu urządzeniach w filtrach sieciowych te kondensatory mają zaniżone pojemności. Problem jest nie zauważony bo najczęściej nie ma to wpływu na samą pracę rządzenia.
    Sam kiedyś to odkryłem chcąc pozyskać taki kondensator przegrzebałem pokaźny zbiór używanych PSU (głownie od TV LCD) i dopiero na którymś z kolei (coś koło 5 tego - wylosowanego) kondensator okazał się w pełni sprawny.

Warto jeszcze wspomnieć na temat ceramików i ich różnych właściwości zależnych od dielektryka.
    (C0G,NP0, X7R, X5R, Y5V, Z5U).
    Olkus
    Level 31  
    Macosmail wrote:
    Oczywiście taki produkt nie powinien nigdy trafić na rynek. Spotyka się to tylko w najbardziej śmieciowej elektronice. Np. najtańsze ładowarki USB.

Spotkałem zwykły kondensator zamiast "Y" w zasilaczu od monitora LCD firmy DELL, więc to nie taka najtańsza śmieciowa elektronika.

Macosmail wrote:
    Kondensatory typu Y łączą linię zasilającą z masą w praktyce często stronę gorącą z zimną zasilacza impulsowego. Awaria może doprowadzić do porażenia. Dlatego np. kondensatory Y1 testowane są napięciem 8kV. Mimo iż oznaczone są jako np. 250VAC.
    Kondensatory typu X łączą linie zasilania między sobą. Awaria może doprowadzić do pożaru.

Dlatego wg. mnie te elementy w zasilaczach impulsowych warte są uwagi, tym bardziej że ich uszkodzenie może być niebezpieczne.

Macosmail wrote:
    Tak to prawda. Wyładowanie koronowe uszkadza metalizację. W wielu urządzeniach w filtrach sieciowych te kondensatory mają zaniżone pojemności. Problem jest nie zauważony bo najczęściej nie ma to wpływu na samą pracę rządzenia.
    Sam kiedyś to odkryłem chcąc pozyskać taki kondensator przegrzebałem pokaźny zbiór używanych PSU (głownie od TV LCD) i dopiero na którymś z kolei (coś koło 5 tego - wylosowanego) kondensator okazał się w pełni sprawny.

Tylko te kondensatory po coś tam jednak są- pojemność będzie spadać coraz bardziej (przez wspomniane wyładowania), a co jak w końcu dojdzie do przebicia izolacji?

Pozdrawiam,
    A.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    To nie polaryzacja a oznaczenie okładziny zewnętrznej, która może być ekranem, wykorzystany przy niektórych układach.

Kondensatory metalizowane też potrafią się same naprawiać.
    Olkus
    Level 31  
    HD-VIDEO wrote:
    Kondensatory metalizowane też potrafią się same naprawiać

A w jaki to sposób się regenerują?

Pozdrawiam,
    A.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    W przypadku przebicia izolatora (podwyższenie napięcia), który w którymś miejscu może być cieńszy , powstaje łuk i odparowanie izolatora i metalizacji, powstaje "dziura" i kondensator jest sprawny z minimalnie mniejszą pojemnością
    arti4-92
    Level 17  
    HD-VIDEO wrote:
    To nie polaryzacja a oznaczenie okładziny zewnętrznej, która może być ekranem, wykorzystany przy niektórych układach.

Kondensatory metalizowane też potrafią się same naprawiać.

Bez sensu Twoje gadanie(w tym przypadku)... Wiedziałem że na elektrodzie nie brakuje czepialskich gawędziarzy no i napisałem to z premedytacją.

Kondensator foliowy ma polaryzacje i wynika ona z spolaryzowanej konstrukcji :D .
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Która okładzina jest spolaryzowana ?.

Po co ten uśmieszek na końcu, z siebie się śmiejesz ?
    arti4-92
    Level 17  
    Planujesz zrobić podobny artykuł o kondensatorach ceramicznych?
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    arti4-92 wrote:
    Kondensator foliowy ma polaryzacje i wynika ona z spolaryzowanej konstrukcji

Tylko akurat @HD-VIDEO ma rację poza tym z filmu do którego link umieściłeś jasno to wynika;
    HD-VIDEO wrote:
    To nie polaryzacja a oznaczenie okładziny zewnętrznej, która może być ekranem, wykorzystany przy niektórych układach
    arti4-92
    Level 17  
    ArturAVS wrote:
    arti4-92 wrote:
    Kondensator foliowy ma polaryzacje i wynika ona z spolaryzowanej konstrukcji

Tylko akurat @HD-VIDEO ma rację poza tym z filmu do którego link umieściłeś jasno to wynika;
    HD-VIDEO wrote:
    To nie polaryzacja a oznaczenie okładziny zewnętrznej, która może być ekranem, wykorzystany przy niektórych układach

No jak Pan tak mówi :D .

Edit: Rzeczywiście, się pomyliłem i parłem w zaparte... Pomyliłem słowo biegunowość z polaryzacją! :)

Praise from the moderator CMS:

Brawo Kolego. Przyznanie się do błędu, jak widać nie boli, a dodaje człowiekowi wartości.

HD-VIDEO
    Level 42  
    Ale ta "biegunowość" nie jest związana z napięciem a punktem przyłączenia oznaczonej okładziny do niższe impedancji i w 90% układów ona nie ma znaczenia
    arti4-92
    Level 17  
    HD-VIDEO wrote:
    arti4-92 wrote:
    Planujesz zrobić podobny artykuł o kondensatorach ceramicznych?

Nie umiesz odpowiedzieć na pytanie?, to się gorejemy z Ciebie

:D :D :D

Jakie pytanie?

No już widze, że kolega elektrowicz wstawił znak zapytania :) Już odpowiadam!
    Olkus
    Level 31  
    Powszechnie wiadomo że kondensatory foliowe, ceramiczne, olejowe, powietrzne i reszta NIE MAJĄ określonej polaryzacji, i usilne próby dowiedzenia, że jest inaczej nie mają sensu.
    @arti4-92 jak dalej twierdzisz inaczej to podłącz kondensator elektrolityczny pod źródło napięcia stałego plusem kondensatora do minusa zasilacza, a minusem kondensatora do plusa źródła zasilania, powtórz doświadczenie z kondensatorem foliowym (włączonym do "+" zasilania okładziny, którą uważasz za "-") i porównaj wyniki. Potem sprawdź w podobny sposób kondensatory pod napięciem przemiennym.
    (Uwaga, opisane doświadczenie jest niebezpieczne i wykonujesz je na własną odpowiedzialność!)

HD-VIDEO wrote:
    W przypadku przebicia izolatora (podwyższenie napięcia), który w którymś miejscu może być cieńszy , powstaje łuk i odparowanie izolatora i metalizacji, powstaje "dziura" i kondensator jest sprawny z minimalnie mniejszą pojemnością

W podobnym przypadku może też dojść do zwarcia a wtedy nawet do pożaru.

Pozdrawiam,
    A.
    rosomak19
    Level 22  
    ArturAVS wrote:
    HD-VIDEO wrote:
    HD-VIDEO napisał: To nie polaryzacja a oznaczenie okładziny zewnętrznej, która może być ekranem, wykorzystany przy niektórych układach

Oczywiście ,że tak. Można w ten sposób zmniejszyć ,czy wyeliminować brum w audio, ale tu nie chodzi o polaryzację , tylko o swoisty ekran .
    Macosmail
    Level 34  
    Olkus wrote:
    Macosmail wrote:

Spotkałem zwykły kondensator zamiast "Y" w zasilaczu od monitora LCD firmy DELL, więc to nie taka najtańsza śmieciowa elektronika.

Musiał to być zamiennik. W markowym sprzęcie zawsze to jest zrobione dobrze. Zasilacze podlegają pod wiele norm. Bezpieczeństwa, emisji zakłóceń, a nawet minimalnej sprawności.
    Przykładowy PSU z TV chińskiego producenta TPV:
    Widać, aż 8 kondensatorów typu Y.
    Nawet w popularnym tanim chińskim module zasilającym na tym nie "zaoszczędzili". Gdyby tak zrobili oznaczałoby to wizerunkowy koniec tego producenta, a i wiele potencjalnych problemów prawnych.
    O wymianie kondensatorów- część druga, kondensatory niepolarne (stałe) O wymianie kondensatorów- część druga, kondensatory niepolarne (stałe)
    Olkus
    Level 31  
    @Macosmail Tamten monitor był jednym ze starszych (podświetlenie z tego co pamiętam jeszcze na świetlówkach), nie wiem jakie wtedy były normy produkcyjne, może mi się akurat trafił taki felerny egzemplarz?

Pozdrawiam,
    A.