Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę?

Antii123 27 Sep 2021 20:06 906 5
    Antii123
    Level 6  
    Witam,

Proszę znawców tematu o pomoc w podłączeniu (zidentyfikowaniu) grzałki.

Bojler kupiłem naście lat temu i działał razem z kotłem na ekogroszek. Ktoś na początku podłączył go do prądu - bo anoda i tyle. Obecnie chciałbym zamontować w nim grzałkę, ale ku mojemu zdziwieniu, on już chyba jest w nią wyposażony...!? Nie mam pewności ponieważ, nie ma w nim żadnego włącznika, termostatu, czegokolwiek co by wskazywało, że jest również elektryczny. Dopiero po odkręceniu dolnej osłony jest widoczny chyba spód grzałki.

Niestety jak szukam w necie po symbolu, wyskakują mi jakieś nowsze modele z widocznym sterowaniem.

Proszę o pomoc:

- czy mój bojler ma grzałkę?
    - jak tak, to jak to zrobić, żeby grzał elektrycznie?
    - od czego jest płytka "sterująca" i czy to coś na płytce ma być lekko okopcone? Jak podłączę do prądu, to osiąga 100st C (zaznaczyłem na zdjęciu)
    - i do czego jest ten włącznik od spodu?

Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę?

Z góry dziękuję za pomoc
  • Helpful post
    mipix
    Level 36  
    Ze zdjęć i tabliczki znamionowej widać, że:
    - masz grzałkę 2400W
    - płytka to pp. zasilacz do anody
    - wyłącznik od spodu rozłącza grzałkę. Słonko = ciepła woda, Śnieżynka = zimna woda.

Sprawdź czy termostat podaje napięcie na na grzałkę. Grzałka przypadkiem nie jest spalona?

Sposób podłączenia masz na schemacie i obrazku poniżej.
    A1 - faza,
    A2 - neutralny
    Antii123
    Level 6  
    @mipix
    Dzięki za diagnozę.

Co do grzałki, to raczej jest sprawna - nigdy od nowości nie była podłączona

Chciałbym jeszcze dopytać, o kilka rzeczy, żeby nie zrobić babola.

- termostat - gdzie on jest? nic więcej nie widzę, niż to co jest na zdjęciach. dołącze jeszcze zdjęcie bojlera w całości. Nie mam pojęcia jak to ugryźć. Jak włącze grzałkę, to do jakiej temperatury będzie grzała? Jak ustawić temperaturę? A może to jest model "deweloperski" i trzeba coś dokupić?

- co do podłączenia A1 i A2, czy mogę to podłączyć tym samym przewodem który idzie do płytki? Tak żeby nie ciągnąć drugiego kabla z gniazdka?

- i zapytam jeszce o płytkę. Na zdjęciu zaznaczyłem grzejący i lekko okopcony elelment (nie wiem jak to nazwać) czy jego taka natura, zę grzeje się do 100 st? czy jest coś uwalone. Na płytce jest dioda zielona, która równomiernie miga na zielono jakby było wszystko ok. Nie wiem teraz, czy szukać takiej płytki, naprawiać tą, czy nie przejmować się tym okopceniem.

Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę? Bojler Atlantic DSVM M 150 - Jak podłączyć grzałkę?
  • Helpful post
    mipix
    Level 36  
    Wygląda na to, że termostat, ten biały klocek, ma ustawioną stałą temperaturę. Po Twoich zdjęciach nie widać tam miejsca na regulację. Ale istnieje prawdopodobieństwo zmiany nastawy.
    Na tych fotkach jest jakaś regulacja zakresu pod obudową. Lepiej tego nie ruszaj.
    https://www.npm.fr/thermostat-tri-bsd00006-370mm-cotherm-chauffe-eau-p-55981
    https://www.google.com/search?q=type+bsd+coth...BA&biw=1920&bih=937&dpr=1&safe=active&ssui=on

Zasilanie grzałki powinno być wykonane przewodem 2,5mm^2. Możesz go rozgałęzić o ile przekrój jest ok.
    Jeśli zasilacz działa pomimo okopcenia rezystora, to nie ruszaj go.
    Antii123
    Level 6  
    @mipix
    z tego co piszesz wynika, że ta moja dziwna konstrukcja powinna ruszyć. Może jutro uda mi się to podłączyć i będę miał pewność. A tak na marginesie, to bardzo dziwne rozwiązanie, że brak jest jakiejkolwiek regulacji temperatury. Zakładam, że nie będzie grzał odpowiednio :-)

Bardzo dziękuję za pomoc w temacie. Jak podłączę, to się jeszcze odezwę żeby potwierdzić, albo dopytać.
    Antii123
    Level 6  
    Hej,

@mipix podłączyłem, tak jak pisałeś. Wszystko działa i grzeje tak jak należy :-)

raz jeszcze dziękuję za pomoc.