Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dacia Logan MCV - Jakie głośniki na przednie drzwi

wiecznyzgred 29 Sep 2021 20:53 1713 37
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Witam, posiadam Dacie totalnie gołą lecz w aucie było radio: norauto ns-218dbt (https://www.norauto.fr/p/autoradio-norauto-sound-ns-218dbt-2201424.html) dające moc 4x50w i na tylnych drzwiach założyłem stockowe daciowe głośniki dwudrożne a na przednie drzwi pasuje zamontować coś lepszego niż daci-owe i tu pytanie jakie możecie mi polecić by całość fajnie grała. Jest możliwość dokupienia wzmacniacza by lepiej grały ? proszę o pomoc.

Zastanawiam się nad :
    firmą VK : https://allegro.pl/oferta/vk-glosniki-dacia-logan-duster-sandero-przod-tyl-10126670024
    Pionierami ; https://allegro.pl/oferta/pioneer-glosniki-dacia-logan-duster-sandero-przod-9569047658?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MmY1ZDM3ZDEtMzBjZS00MjE5LTg2YzctNGUyZjVjOGFkNWJhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=df452181-ac33-495c-9946-ca2222a08997
    i najdroższymi JBL : https://allegro.pl/oferta/jbl-glosniki-dacia-logan-duster-sandero-przod-tyl-11056758380
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Proszę o pomoc w doborze przednich głośników, jakie brać? Może ma ktoś inne sprawdzone głośniki od tych co wymieniłem ?
    gorki73
    Level 39  
    Witaj , Mam kilka sugestii i uwag ...po pierwsze nie wykorzystasz mocy głośników o mocy muzycznej 50 W no chyba, że masz problemy ze słuchem lub chcesz ogłuchnąć. Np. w salonie o powierzchni 20m2 i wysokości np. 2.5m moc jaka jest wystarczająca do słuchania naprawdę głośno muzyki, wystarcza moc wzmacniacza od 30-60W (zależy to od efektywności zestawów głośnikowych wyrażonych w dB). W samochodzie skupiłbym się nad dobrymi głośnikami średnio tonowymi bo większość rozmów i muzyki skupia się w tym paśmie...no chyba, że lubisz sobie puścić "umc, umc" żeby było dużo basów :) . Po drugie nie ma co wydawać pieniędzy na drogie głośniki ponieważ samochód to nie jest miejsce do słuchania wysokiej jakości dźwięków/muzyki, tego się nie da zrobić, ponieważ kierowca siedzi niesymetrycznie w stosunku do głośników a nie jak powinien w środku. Radio samochodowe jakie by nie było ma w sobie tani wzmacniacz i nie ma co oczekiwać, że "napędzi" nie wiadomo jakie JBL ! jak maiłbym doradzić to wziąłbym te najtańsze bo mają największą skuteczność 91 dB i lepsze pasmo przenoszenia (jeśli wierzyć producentowi ) niż JBL'e.. Po trzecie proponuję Tobie zapoznać się z tym materiałem od czego zależy dobry odsłuch muzyki https://www.youtube.com/watch?v=C7CTvO0WlsE&t=582s ...Pozdrawiam serdecznie.
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Witam, dziękuje za odpowiedź, na wstępie nie znam się zbytnio w audio do samochodów tak wiec moja wiedza w tej tematyce jest znikoma. Żadne ,,umc, umc'' mnie nie interesuje, choć lubię umilać sobie czas muzyką dobrej jakości podróżując, tak by nie brakowało w muzyce wysokich średnich i niskich tonów. Bardziej chodziło mi jakie głośniki moglibyście mi polecić by owa jakość była na jak najwyższym poziomie. Nie koniecznie z wymienionych przez mnie linków, ważne by były dwudrożne bo dziur pod wysoko tonowe głośniki nie mam ;/
    gorki73
    Level 39  
    Witaj, źle Kolegę oceniłem z tym "umc umc " , bo wiesz dużo się słyszy na ulicach 'pasjonatów głuchoty" , którzy grają Watami i nic poza tym, ale życie pokarze za kilka lat, że aparat słuchowy mają jak w Banku... a co do dobrych głośników to zacząłbym od wytłumienia auta można to zrobić w swoim zakresie, wytłumia się drzwi podłogę i komorę silnika specjalnymi matami i wtedy po takim tunningu nawet te Twoje głośniki będą grały jak by były z wyższej pólki...wytłumienie pomieszczeń, likwidowanie odbić mają kluczowe znaczenie w odsłuchu podeślę Ci kilka linków na ten temat jak interesuje Cię to...Do jakiej kwoty mają to być te Hi Endy w tym Twoim aucie ? i co myślisz o wytłumieniu ? Pozdrawiam serdecznie.
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Wytłumienie- w sumie powinno to poprawić jakość dźwięku. Mowa o takim wytłumieniu: https://www.youtube.com/watch?v=bBZMNjE_vUk ?
    prawdę powiedziawszy drzwi pasowało by wytłumić obowiązkowo gdyż dźwięk z tylnych głośników słychać tak samo głośno na zewnątrz auta przy zamkniętych drzwiach jak i w środku. A jakość dźwięku nie powala. Myślę że 300zł mogę wyskrobać na głośniki przednie. Co mógłbyś mi gorki73 polecić ?( jest to tania Dacia, a nie audica za x kwotę więc nie ma sensu bulić nie wiadomo ile, nie sądzisz? chyba że kupić coś porządnego z myślą o demontażu w razie sprzedaży auta). Oczywiście poproszę o linki ;) Pozdrawiam.
    gorki73
    Level 39  
    wiecznyzgred wrote:
    Mowa o takim wytłumieniu: https://www.youtube.com/watch?v=bBZMNjE_vUk ?
    prawdę powiedziawszy drzwi pasowało by wytłumić obowiązkowo gdyż dźwięk z tylnych głośników słychać tak samo głośno na zewnątrz auta przy zamkniętych drzwiach jak i w środku.
    tak o tym myślałem, ale to pewnie droga zabawa, ale czasami można użyć np. waty do głośników https://allegro.pl/oferta/wytlumienie-material-tlumiacy-mata-do-kolumn-50mm-5427670743?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=Sprz%C4%99t+audio,+satelitarny+oraz+s%C5%82uchawki&ev_campaign_id=1454209333&gclid=CjwKCAjw7--KBhAMEiwAxfpkWOhX-jReueAqMzp0C2PwGo3EjHNu8IocLZ9DKG5fk7caf5ju0t7tZBoCz0UQAvD_BwE ale to trzeba jakoś zamocować ale jak się napcha w szpary to się będzie trzymało...trzeba mieć w tym intuicję i poświecić czas na eksperymentowanie...
    Co do głośników to Ci coś znajdę ...choc wg mnie te najtańsze (co podałeś) plus solidne wytłumienie da niezłą zmianę, mogę się nawet z tobą założyć a jakby co to odkupić później te głośniki od Ciebie ;)
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Prawdę powiedziawszy nie mam koncepcji jak zamocować tą watę w drzwiach by nie kolidowała z otwieraniem szyb itp. Jak już zamówię matę wytłumiającą. Przeglądałem youtuba to ciężko znaleźć by ktoś tłumaczył i pokazał wytłumianie drzwi więc będę improwizował raczej. A co do głośników czekam na jakaś godną uwagi polecaną propozycję. Pozdrawiam.
    gorki73
    Level 39  
    wiecznyzgred wrote:
    Jak już zamówię matę wytłumiającą.
    Masz racje nie pomyślałem o szybach, ale mata będzie super....Tak w ogóle to jakbyś matę położył, fajnie by było zobaczyć na starych głośnikach czy odżyły, to byłoby bardzo kształcące w temacie wytłumienia...a co do głośników to Ci powiem mam propozycję tutaj https://allegro.pl/oferta/monacor-crb-165pp-glosniki-samochodowe-40w-rms-11085590462 tylko nie wiem czy ich wymiary by Ci zapasowały, musisz to ocenić:

Średnica magnesu - Ø 80 mm
    Otwór montażowy - Ø 144 mm
    Głębokość montażowa - 59 mm

Ps. Firma Monacor jest bardzo dobra , kiedyś robiłem próby zastąpienia kiepskiego głośnika w szafie grającej muzykę w lokalu głośnikiem Monacor, który był tańszy od tych niby na topie i powiem Ci, że byłem zdumiony dźwiękiem i jego wykonaniem. Firmę Monacor zawsze biorę pod uwagę jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny...Co o tym myślisz ?
    milejow
    Level 43  
    CO wy chcecie tam wygłuszać do muzyki z chińczyka o mocy ze 12W na kanał?Jedyne co na rację bytu w tym aucie z tym sprzętem to zabezpieczenie wiązek ektrycznych i cięgien przed brzęczeniem i drganiami, z tym radyjkiem nie ma sensu wyklejać drzwi bo radio nie napędzi dostatecznie proponowanych głośników
    gorki73
    Level 39  
    milejow wrote:
    CO wy chcecie tam wygłuszać do muzyki z chińczyka o mocy ze 12W na kanał?
    Nie bardzo rozumiem skąd Ci się wzięło 12 W ? Autor pisze o 4x50 W a z tego co zrozumiałem nawet idąc Twoim tokiem rozumowania to przy wykorzystaniu tylko dwóch głośników o jakich pisał Autor to moc wzmacniacza powinna się zwiększyć x2 czyli 24 W . To mało, ażeby zainstalować to w aucie ?
    milejow
    Level 43  
    Poczytaj trochę o Prawie Ohma to może zrozumiesz, że bez przetwornicy nie uzyskasz na kanale radia więcej jak 12-15W a te 4x50 to chwilowo w porywach i zniekształceniach których raczej nie zechciał byś słuchać. Sprawa druga - końcówek w radiu się nie mostkuje, więc nie wiem skąd wziąłeś tam 2x24W przy wykorzystaniu dwóch głośników?
    wiecznyzgred
    Level 3  
    gorki73 wrote:
    fajnie by było zobaczyć na starych głośnikach czy odżyły
    Moja Dacia to totalny golas ;D nic nie ma .... radio było dokładane, tak samo jak wiązki pod głośniki, centralny zamek, a nawet przelotki (gumowe harmonijki łączące drzwi z karoseria w których idą kable do głośników i centralki) hehe....
    Monacor ? spoko, jak pisałem wcześniej nie znam się na audio do aut, lecz jak mówisz że są warte uwagi to czemu nie ;). Zastanawia mnie czemu pisze na nich 40W mocy rms ? to jest moc gdzie innej firmy głośniki mają mocy parokrotnie więcej.... o co chodzi z tymi watami RMS ?
    milejow
    Level 43  
    Nie wszystkie głośniki o podobnych wymiarach mają podobne moce, tani głośnik o lekkiej papierowej membranie będzie potrzebował zdecydowanie mniej mocy niż takiej samej średnicy midbas o aluminiowej lub kevlarowej czy nawet papierowej ale powleczonej czymś co ją usztywnia membranie która jest cięższa, sztywniejsza i potrzebuje zdecydowanie więcej mocy do efektywnego napędzenia takiego głośnika.
    Nie szalej przy tym radiu z drogimi głośnikami bo paradoksalnie może się okazać, że droższe i markowe przetworniki zagrają gorzej niż tanie zamienniki o niskiej mocy.,zasada jest taka, że pod samo radio kupuje się względnie małej mocy głośnik o jak największej skuteczności, najlepiej powyżej 90db.
    gorki73
    Level 39  
    milejow wrote:
    Sprawa druga-końcówek w radiu się nie mostkuje więc nie wiem skąd wziąłeś tam 2x24W przy wykożystaniu dwóch głośników😁
    ja nie mówiłem nic o mostkowaniu, wzmacniacza !! wzmacniacze audio mają czasami moc podaną na 2 kanały i na 4 i się różnią podwójnie ..i nie pisz mi o prawie Oma bo ja nie wiem co to jest "wykożystanie" ? :)
    milejow
    Level 43  
    Widzisz, dobry jesteś z polskiego to CA lepiej zostaw w spokoju bo bajki opowiadasz😁
    gorki73
    Level 39  
    wiecznyzgred wrote:
    o co chodzi z tymi watami RMS ?
    Witaj, moc RMS to skrót od Root Mean Square – czyli do średniej kwadratowej mocy, inni mówią o mocy skutecznej, znamionowej lub ciągłej. Określa ona maksymalną głośność z jaką np. wzmacniacz lub głośnik może pracować przez długi czas bez narażenia się na uszkodzenie przy minimalnych zniekształceniach. Mówi także o mocy pobieranej przez urządzenie podczas pracy pod obciążeniem. ...

Dodano po 4 [minuty]:

milejow wrote:
    Widzisz, dobry jesteś z polskiego to CA lepiej zostaw w spokoju bo bajki opowiadasz😁
    Zamiast się mądrzyć to przedstaw Koledze Autorowi jakieś obliczenia jestem teraz ciekawy Twojego wykładu...a co do bezsensownego wytłumienia samochodu to rzeczywiście Bajki z Twojej strony ..wytłumienie pomieszczenia nawet przy słabym wzmacniaczu i głośnikach robi "robotę" posłuchaj sobie radia przy uchylonym oknie i przy zamkniętym i napisz jakie masz odczucia...czekam na Twój wykład dla Kolegi @wiecznyzgred na temat przetwornic.
    milejow
    Level 43  
    Na koniec dziękuję Koledze za poprawienie mnie w zakresie błędu ortograficznego, doceniam ten gest. Podpowiem, że jest możliwość skorygowania samemu błędu i złapania kilku punktów-Pozdrawian
    gorki73
    Level 39  
    milejow wrote:
    Na koniec dziękuję Koledze za poprawienie
    Czy my nie możemy tu normalnie rozmawiać ...co jeden to mądrzejszy, a kolega Autor czeka na odpowiedź. Przestańmy w ten sposób dyskutować ok ? Masz do mnie jakiś żal ? bo chyba nie byłeś jakiś specjalnie uprzejmy z tym prawem oma. Ja już zapomniałem o wszystkim, wiec skupmy się nad najlepszą odpowiedzią.
    milejow
    Level 43  
    Podajesz przykłady na podstawie domowego nagłośnienia a mówimy tu o CA, to dwa różne środowiska,. Nie ma sensu głuszyć drzwi ii nagłaśniać auto marnym radiem bo nie przyniesie to efektów adekwatnych do poniesionych kosztów. Sprawa ostatnią- radia samochodowe są w większości 4kanałowe a wykorzystanie w nich tylko dwóch kanałów nie podnosi ich mocy. Co do prawa ona to chciałem przypomnieć, że fizycznie nie ma możliwości uzyskać więcej niż ok. 15W Rms z końcówki mocy zasilanej napięciem 14V,te 50w to marketingowy chwyt producentów.
    gorki73
    Level 39  
    wiecznyzgred wrote:
    9mm grubości czy 6mm ? i jaka ilość by wytłumić 4 drzwi ?
    wiesz, na pewno lepiej tłumi 6mm niż 4mm i lepiej wytłumić 4 niż dwoje drzwi ...tu nie odkrywamy ameryki. Tłumiłem raz w swoim samochodzie tylko drzwi przednie i to watą, bo to były czasy gdzie o takich matach to nikt nie słyszał ...była różnica na pewno na plus jeśli chodzi o wyciszenie ale radio które tam było to raczej Vintage i nie ma co tu porównywać.... Ja tu bym raczej poeksperymentował, żeby nie pchać się w jakieś kosmiczne koszty ...ludzie tłumią matami nadkola, komorę silnika bo stamtąd docierają dźwięki...to też nie odkrycie...

Dodano po 4 [minuty]:

wiecznyzgred wrote:
    Czyli te głośniki MONACOR CRB-165PP będą zbyt ,,porządne'' do mojego radia i nie będą w pełni wykorzystywane
    Najsłabszym ogniwem w każdym zestawie audio w domu czy samochodzie to są właśnie głośniki... słyszałem już połączenie bardzo dobrych głośników ze słabym wzmacniaczem i odwrotnie i powiem tak, możesz mieć słaby wzmacniacz a bardzo dobre głośniki/kolumny i wtedy głośniki jakby "podbiją" wzmacniacz od strony odsłuchu, ale w drugą stronę to nie działa, kupowanie coraz to lepszych wzmacniaczy do słabych kolumn nie ma sensu. ...wiec warto mieć dobre głośniki bo zawsze możesz zmienić radio czy wzmacniacz
    milejow
    Level 43  
    Monacor nie jest zły, ma dobrą skuteczność do samego radia a kiedyś po ewentualnym oklejeniu drzwi i dodaniu do niego czegoś z prawdziwymi 30W Rms(np stary Sony xm2020 lub coś podobnego) pokaże pazurki w aucie, minus tego systemu to wersja współosiowa, system odseparowany(osobny tweter) można zdecydowanie łatwiej ukierunkować. Obawiam się jednak, że z tym radiem nie poszalejesz,ja bym zdecydowanie szukał czegoś markowego z używek.
    gorki73
    Level 39  
    No Kolego milejow, zgoda ...teraz to ja rozumiem.. ten Sony, który zaproponowałeś całkiem do rzeczy ...
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Witam, tak więc co pozamawiać bym mógł się cieszyć jakościowo dobrym audio w aucie? te głośniki https://allegro.pl/oferta/monacor-crb-165pp-glosniki-samochodowe-40w-rms-11085590462 czy te tańsze https://allegro.pl/oferta/vk-glosniki-dacia-logan-duster-sandero-przod-tyl-10126670024 . Oraz szukać używanego wzmacniacza Sony xm2020 ? lecz nie widzę go używanego na allegro, chyba że jakiś lepszy by nie było wąskiego gardła, do tego wspomniana mata głusząca 6mm, jaka firmę proponujecie ? lub poprosił bym link do polecanej przez was maty.
    milejow
    Level 43  
    Jeśli chcesz się bawić w CA to na początek godny polecenia na aledrogo jest ALPINE 3527S-dobra stara szkoła wzmacniaczy z Japonii,.mocowo w sam raz pod te Monacory a w przyszłości możesz zmostkować pozostałe dwa kanały i napędzić nimi niedużego suba bo to wzmacniacz 4-kanałowy.Inny dobry klocek to KENWOOD KAC742, też stara dobra konstrukcja z prawdziwymi watami, nie wyssanymi z palca. Alpinka droższa ale ja bym brał ją.
    Budowę możesz zacząć z tym radiem co masz (o ile ma wy. chnch) ale w przyszłości proponuję zmienić na coś o czym pisałem wcześniej.
    Dodano po 4 [minuty]:

Pamiętaj, że do tego musisz doliczyć koszt kabli zasilających i sygnałowych, zasilanie wystarczy na kablu 8-12mm*,do tego oprawa z bezpiecznikiem 40A i możesz zaczynać przygodę. Na koniec mała rada-uważaj bo wciąga😁Powodzenia
    gorki73
    Level 39  
    wiecznyzgred wrote:
    Witam, tak więc co pozamawiać bym mógł się cieszyć jakościowo dobrym audio w aucie?
    Witaj, ja byłbym za głośnikami Monacora, a co do wzmacniacza to większe rozeznanie ma na pewno Kolega milejow, bo coś mi tu pachnie, że się w to bawił lub bawi...ale te wzmacniacze, które zaproponował to jeszcze do strawienia np. Alpine 3527s-używka kosztuje z wysyłką 250zł spójrz https://allegro.pl/oferta/alpine-3527s-kultowy-wzmacniacz-4-kanalowy-11181497657.. a Kenwood to 200zł ...Wiadomo trzeba tylko uważać, żeby to było wszystko sprawne a nie jakieś przegrzane i do renowacji...
    milejow
    Level 43  
    Fajna Alpinka, w dodatku 4kanałowa,nie 2 jak w opisie.
    Na takich wzmacniaczach budowało się hi-endowe konstrukcje w których grały Alpinki z serii CDA, Clariony DXZ czy słynne Pioneery z,, delfinkami,, Nikt nie myślał wtedy o mp3 bo to było kalectwo muzyki- i nadal tak jest Jak ktoś miał więcej siana to rozglądał się za czymś w rodzaju Audisona czy qDimension ale te stare wzmacniacze Kenia, Alpinki itp robiły i nadal robią robotę. Cofnij się o kilka/kilkanaście lat na naszym forum i poczytaj, tu jest wiele ciekawych tematów jak zbudować dobre CA nie robiąc napadu na bank😁
    wiecznyzgred
    Level 3  
    Nasunęło mi się kolejnych kilka pytań:
    1.Wynalazłem jeszcze takie głośniki https://allegro.pl/oferta/glosniki-samochodowe-hertz-dcx165-3-16-5cm-165mm-10992740389?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=ZmUzZjhmZDYtNjA0NC00MmQ2LWFiNDEtNzE2MTYxMzI1MTI1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d409c9b1-cf09-4886-adba-2858464dee24 nie będą one lepszy czasem od tych MONACOR CRB-165PP ??
    2. A co do wzmacniacza Alpine 3527s na aukcji allegro, po czym poznam czy nie są w środku przegrzane układy ?
    3. Sam wzmacniacz widzę lekko pod korodowany i zdezelowany jak by miał z 30 lat :D....wart jest on tych pieniędzy ?
    4. Jaki ew mały sub mógłbym podpiąć który dobrze gra i by fajnie się skomponował z wzmacniaczem i resztą?
    5. Jak ten Alpine 3527s ma 4 kanały czyli podłączenie wygląda tak ?: 2x kanały przednie głośniki i 2x kanały zmostkować i podpiąć suba, a 2 tylne głośniki podpiąć bezpośrednio pod radio ?
    6. jaki jest pobór prądu takiego wzmacniacza ? wiadomo dyskoteki robił nie będę lecz by umilić sobie jazdę dobrą jakościowo muzyką
    wiadomo alternator będzie ładował akumulator w trakcie jazdy lecz co w trakcie postoju ? ile by byrało radio bez dodatkowego wzmacniacza a ile ze wzmacniaczem i ew subem przy optymalnym poziomie głośności ?
    gorki73
    Level 39  
    Witaj
    wiecznyzgred wrote:
    1.Wynalazłem jeszcze takie głośniki https://allegro.pl/oferta/glosniki-samochodow..._unit_id=d409c9b1-cf09-4886-adba-2858464dee24 nie będą one lepszy czasem od tych MONACOR CRB-165PP ??
    po parametrach te głośniki mają lepsze parametry niż Monacor tzn. większa skuteczność i moc RMS. Najlepiej byłoby je porównać w praniu. Firmę Monacor znam podobnie jak Visaton'a i są to dobre głośniki a co do Hertza to niestety nie znam. Większa skuteczność głośników to mniej mocy dostarczonej ze wzmacniacza do głośników, aby uzyskać ten sam poziom decybeli.
    wiecznyzgred wrote:
    . Sam wzmacniacz widzę lekko pod korodowany i zdezelowany jak by miał z 30 lat ....wart jest on tych pieniędzy ?
    no to był tylko przykład, ale wiesz jak jest, trzeba mieć szczęście albo kupić od kogoś kto Ci pokaże jak gra i w jakim stanie jest...to zawsze loteria przy takim kupnie podobnie jak z używkami samochodów.

wiecznyzgred wrote:
    zmostkować i podpiąć suba, a 2 tylne głośniki podpiąć bezpośrednio pod radio ?
    tu chyba rzeczowo Ci odpowie Kolega milejow bo chyba zna dokładnie konstrukcje.
    wiecznyzgred wrote:
    jaki jest pobór prądu takiego wzmacniacza ?
    Patrząc że Alpinka jest zabezpieczona bezpiecznikiem 25A to można by przyjąć, że prąd maksymalny pobierany z akumulatora nie może tego przekroczyć. Przyjmijmy, że na połowie mocy będzie pobierał 10-12A co daje przy zasilaniu z Aku 14.4V moc 144W-172W
    To na razie tyle...coś poszukam z tym sub'em