Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno nowej anteny LTE , router B525

Ragashow1998 02 Oct 2021 00:46 324 9
    Ragashow1998
    Level 6  
    Witam, kiedyś pisałem na tym forum i ki pomogliscie, teraz mam problem w wyborze anteny do LTE z Plusa.
    Mieszkam w Korczowej i mam 3.3 Km do nadajnika w linii prostej a na drodze jest las. Jak na razie odbieram na starej antenie, LTE ale 0 kresek. Prędkości pobierania mnie zadowalają ale wysylanie to tragedia, dlatego chciałbym to zmienić.
    Router to B525 od Plusa.
    Czy znalazłaby się jakaś dobra antena aby polepszyć zasięg?
    Cena tak do 200 zł, kabel mam stary i chyba nie trzeba go zmieniać, więc prosiłbym o doradzenie w tej sprawie.
    Dziękuję i pozdrawiam
    NOWY987654321
    Level 25  
    A jaki masz DL/UL w tym Plusie wieczorami i co w ogóle cię trzyma w tym Plusie ? Jakie parametry sygnału masz teraz na LTE1800, LTE900 i tak bez znaczenia.
    Ragashow1998
    Level 6  
    Oto test natomiast w nocy jest dużo lepiej.
    Niestety ale nie mieszkam w centrub Korczowej tylko 3 km od Korczowej. W lini prostej do nadajnika mam 3.3 Km

Dodano po 5 [minuty]:

RSRQ: -16dB
    RSRP: -116dBm
    RSSI: -83dBm
    SINR: -6dB
    NOWY987654321
    Level 25  
    Ja nie pytałem o noc czy południe a o to jak to działa wieczorem 19-23? Od dawna jesteś dobrowolnym niewolnikiem Plusa, nie ma żadnego uzasadnienia aby korzystać u ciebie z tego operatora, nawet jak dołożyli do stacji LTE1800 i nic nie znaczace LTE900. Podane parametry sygnału bardzo słabe , na dodatek nie wiadomo na którym z tych pasm LTE. Oferta Plusa jest słaba, droga a jesli ten B525 wziety od niego to w ratach to zapłaciłeś za niego w ratach 432 zł chociaż wart z połowę tego. W tej lokalizacji od dawna korzysta się z pozostałych 3 operatorów, stacje stoja w Młynach przy DK94, NetWorks za Biedronką i dzła na 25MHz pasma w agregacji LTE2100+1800 dla Orange i T-mobile a Play ma 30MHz w agregacji LTE2100+1800 z BTS-a przy Waimea Logistics. T-mobile i Play maja duzo lepsze i tańsze oferty ze sprzetem a w Play 100GB na pre-paidzie jest za 8-10 zł/m-c.
    Ale skoro tak kochasz Plusa to tylko 20MHz pasma na LTE1800 ma sens wiec antena Dual LTE1800-2100MHz do B525.
    Ragashow1998
    Level 6  
    Uwierz mi że chciałbym zmienić na coś lepszego ale niestety mam z jednej strony las i z drugiej strony, miałem Play nie chodziło to za dobrze, Orange tak samo. Do stacji z Młynów nie mam szans się dobić ponieważ mam las 5 km w linii prostej. Dzięki za pomoc, mógłbyś mi wysłać linka abym nie kupił nie to co trzeba? Dzięki wielkie pozdrawiam
    Ragashow1998
    Level 6  
    Dokładnie mam 4.25 więc trochę się pomyliłem.
    Ragashow1998
    Level 6  
    Te parametry są z domu, innych parametrów router mi nie pokazuje.
    NOWY987654321
    Level 25  
    Ten router wspólpracuje aplikacjami na Windows i Android do zarzadzania pasmami i diagnostyki sygnału ora BTS-a i to z nich się korzysta i pokazuje screeny, to podstawowe narzędzia dla HiLink od Huawei i elementarz kazdego ich uzytkownika.