Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego hydrofor nie pracuje prawidłowo i co chwilę się włącza?

Patryk48 04 Oct 2021 10:15 345 4
    Patryk48
    Level 3  
    Dzień dobry mam problem z hydroforem co chwilę jak puszczę wodę się włącza,
    a jak się wyłączy to jest słabe ciśnienie, jak się włącza to wielkie I tak w kółko, hydrofor oraz zbiornik mam pojemność 80l , dobijałem też powietrze nic nie pomogło. Nie wiem co już mam robić, cały zbiorniczek jest kupiony nowy.
    ^ToM^
    Level 40  
    Patryk48 wrote:
    Dzień dobry mam problem z hydroforem co chwilę jak puszczę wodę się włącza,
    a jak się wyłączy to jest słabe ciśnienie, jak się włącza to wielkie I tak w kółko, hydrofor oraz zbiornik mam pojemność 80l , dobijałem też powietrze nic nie pomogło. Nie wiem co już mam robić, cały zbiorniczek jest kupiony nowy.

Widocznie "dobicie" powietrza było nieskuteczne! Mogła się przykleić membrana do dennicy i stąd tylko się tobie wydaje, że dopompowałeś powietrza. Świadczyć o tym by też mogło, że woda słabo leci.
    olador
    Level 36  
    Patryku-jaki hydrofor, z jakiej głębokości czerpiesz wodę, co z zaworem zwrotnym...
    Patryk48
    Level 3  
    Czerpie wodę że studni A zawór zwrotny nie przecieka ani nic A na hydroforze pisze że powietrza jest 0 barów
    ^ToM^
    Level 40  
    Patryk48 wrote:
    Czerpie wodę że studni A zawór zwrotny nie przecieka ani nic A na hydroforze pisze że powietrza jest 0 barów

Raczej masz na myśli to, że manometr na hydroforze wskazuje 0 barów.
    Zatem wyłącz hydrofor, otwórz kran wypuść całą wodę ile tam zleci. Kran zostaw otwarty i napompuj do zbiornika powietrza pompką przez odpowiedni zawór do ilości 1 bar. Następnie zakręć kran włącz hydrofor i napompuj - sprawdź na koniec czy wszystko działa.