Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kyocera FS-1010 Dziwny błąd. Pytanie do serwisantów.

30 Paź 2005 11:49 4212 14
  • Poziom 10  
    Witam!
    Mam teraz taką drukarkę. Jeszcze nie podpinałem do komputera gdyż jest problem z uruchomieniem.
    Mianowicie po włączeniu na chwilę zapalają się wszystkie diody a potem ciągle świeci ta czerwona od braku papieru i zacięcia.
    Pozatym mechanizmy pracują i wszystko niby ok, tylko nie można nic zrobić (wydrukować sef testu).

    Uprzedzam propozycje zaglądnięcia do serwisówki i tam est napisane że obydowa jest otwarta ale to nie prawda gdyż drukarka reaguję po otwarciu i zamknięciu obudowy kilkoma ruchami mechanizmów.

    Pytanie jest takie co to za bład i jak to naprawić?
    Pytanie głównie do kolegi FORTECY ale inne propozycje mile widziane.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 21  
    najlepiej przeczytaj szczegolowo instrukcje bo sa jakies zabezpieczenia na transport
  • Poziom 10  
    Drukarka używana poleasingowa.
  • Poziom 25  
    witam.

    Na twoim miejscu opróżniłbym śmietnik najprawdopodobniej jest pełny(taki objaw ma drukarka jak ma zapełniony śmietnik) .
    Oczywiście konserwacja drukarki w pierwszej kolejności jeśli nie była robiona.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Śmietnik oróżniony (zresztą wyświetlało by ten błąd inaczej), drukarka przeczyszczona (bardzo dokładnie wszystkie czyjniki, rolki itp.)
  • Poziom 10  
    Ja tego w serwisówce nie mam ale z kasętą wszystko ok, zresztą po włożeniu karti do ręcznego podajnika nic się nie zmienia a wszystkie czujniki i zapadki były wyczyszczone.
  • Poziom 25  
    Witam

    Przychodzi mi jeszcze jedno do głowy : spróbuj nacisnąć zielony przycisk aż zaczną migać diody ( trzymaj ok 5-10sek) i zobacz co będzie.Powinien wykonać się reset i drukarka powinna wydrukować stronę statusu.

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Witam!
    Jeżeli od razu świeci ta czerwona a mechanizmy kręcą to prawdopodobnie uszkodzona płyta główna, brak kości lub uszkodzona kość firmera (ta krótka płytka montowana poziomo, którą widać po otwarciu tej bocznej zaślepki), lub źle zamontowana ta kość.
    Radzę spróbować jeszcze przeszyścić piny.
    Najlepiej by byłło mieć płytę lub tylko firmer z innej spranej maszyny bo tak ciężko będzie dokładnie sprawdzić co uszkodzone.

    Pozdrawiam!
  • Specjalista KYOCERA
    Witam

    Na poczatek...podaj prosze ile drukarka ma wydrukowanych kopii ...jesli to mozliwe :)

    Sprawdz wszystkie czujniki....mogl ktorys "pasc" i stad problem.

    Jesli to nic nie da...naprawde zalecam wizyte w serwisie ...co wcale nie musi oznaczac, ze trzeba zaraz wymienic plyte glowna....wystarczy ja tylko zresetowac.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam!
    Drukarka działa!!!
    Fakt że ma rysę na bębnie ale ważne że ruszyła!
    Zrobiłem tak jak proponował kolega tomi_n i faktycznie zauważyłem że to płytka na dole czyli ten firmer była krzywo włożona tzn z lewej strony nie była wciśnięta do końca a z prawej tam dzie ten metalowy zaczep tak.

    Szoda że tego nikt nie napisał w serwisówce :(

    Teraz wszystko działa super, a przy okazji drukarka została przeczyszczona!
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc, bo już myślałem że będzie do wyrzucenia.

    Pozdrawiam!
  • Poziom 9  
    Witam szanownych forumowiczów

    Mam podobny przypadek do wyżej opisanego, lecz moja drukarka nie rozgrzewa się w momencie włączenia zasilania. Diody na początku po kolei zapalają się wszystkie i tak parę razy i następnie na czerwono miga "zacięcie papieru"

    Sprawdzałem "firmer" i jest prawidłowo włożony, kość pamięci nie jest zainstalowana.
  • Poziom 20  
    Witam
    jeżeli pamięć mnie nie myli jest to błąd sekcji grzejnej ale tutaj znajdziesz manual z którego napewno dowiesz się co i jak :D
  • Specjalista KYOCERA
    Witam,

    odnośnik jest do modelu F-1010 a w pytaniu chodziło o model FS-1010.

    Proszę TUTAJ jest prawidłowy odnośnik.

    Pozdrawiam
  • Poziom 24  
    Podejrzewam termostat, ale na 100% potwierdzę w poniedziałek jak zajrzę do notatek, tego błędu oraz jeszcze jednego nie ma opisanego w manualu.