Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGV55M43EU/10 - zmywarka wlewa wodę i wypuszcza czas cyklu leci

Mateusz57698 05 Oct 2021 01:45 285 9
    Mateusz57698
    Level 8  
    Witam.
    Mam problem z zmywarką, którą nie dawno zakupiłem od pewnej pani jaką (niby sprawną) lecz dodała w opisie, że wkrótce pompa wody wymaga regeneracji, ale pisała że w 100% działa. Dzisiaj po podłączeniu jej już w domu
    uruchomieniu ostatniego programu tego na 70C w celu jej przeczyszczenia bo długo stała podobno z miesiąc no i nagle pobiera wodę po pobraniu wody nie robi nic przez 140 minut podczas trwania tych 140 minut wypuści pobierze wodę potem wypuści i znów pobierze Pobór z gniazdka ciągły to 160W i wacha się od 150W do 165W. Jednak w sumie 3 razy wypuści 3 razy wleje
    i tak kończy swoją akcję.

Nie mówiąc już że nie wiem jak nawet program anulować żeby wybrać inny bo jak by uparła się teraz na ten jeden i nie chce go zmienić, a po skończeniu zaczyna go ponownie na 140 minut.
    Ma ktoś jakiś pomysł?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Mateusz57698 wrote:
    pobiera wodę po pobraniu wody nie robi nic przez 140 minut podczas trwania tych 140 minut wypuści pobierze wodę potem wypuści i znów pobierze

Czyli cykl wykonuje ALE:

Mateusz57698 wrote:
    lecz dodała w opisie, że wkrótce pompa wody wymaga regeneracji,

Mateusz57698 wrote:
    bo długo stała podobno z miesiąc

Najpewniej pompę szlag już trafił, skoro sprzedajacy dopisał o potrzebie naprawy pompy to dobrze wiedział, że zeń już cieknie, w tej konstrukcji zalewa przód silnika pompy, w tym łożyska, jak postała miesiac nie używana to łożysko już chwyciło. Albo to złomujesz albo inwestujesz w naprawę pompy.
    Potrzeba CI tego:
    https://north.pl/karta/10013913-wirnik-silnika-do-zmywarki,717-LV-2002.html
    oraz wymiany łożysk silnika, co proponuje zlecić firmie zajmującej się naprawą silników elektrycznych, bo sam najpewniej pourywasz szpilki i tyle będziesz miał z pompy.
    Mateusz57698
    Level 8  
    Zmywarka dokładnie robi tak:
    Uruchamia się
    Wpuszcza wodę
    Po czym buczy przez 5 minut
    Potem robi takie cyk po chwili znów cyk po chwili znów cyk i potem czas cyklu leci po skończeniu tam jakiegoś czasu wypuszcza wodę i znów wpuszcza. Dodam że w środku nic się nie obraca ani nic totalnie nic.
    mrice
    Mateusz57698 wrote:
    Dodam że w środku nic się nie obraca ani nic totalnie nic

No i nie będzie się obracać skoro pompa nie pracuje, wszystko już Ci opisałem w drugim poście, albo inwestujesz albo złomujesz.
    mrice
    Używana to znów będzie dziad z zużytym uszczelnieniem więc i tak należało by je wymienić, a nowa puści Cię z torbami.
    mrice
    Mateusz57698 wrote:
    Pytanie czy ten zestaw naprawczy może być?

Chińska bezwartościowa podróbka, kupiłem 10 takich zestawów i z każdym był jakiś problem, wypadające uszczelniacze, krzywe turbiny, masakra jakościowa. Przy tej jakości winno to kosztować max 20zł. Ale rób jak chcesz.

Mateusz57698 wrote:
    A co do łożyska gdzie je kupię

W każdym sklepie z łożyskami lub internecie.

Mateusz57698 wrote:
    czy na 100% jest on do wymiany?

Dowiesz się jak rozbierzesz pompę, ale myślę, że tak.
    Mateusz57698
    Level 8  
    To zaraz biorę się za rozebranie i sprawdzenie czy łożyska do wymiany jeśli nie to zamówię to co wysłałeś jeśli tak to spróbuje pierw same łożysko wymienić czy mi się uda jak się nie uda to złom.
    z ciekawości jak rozebrać tą zmywarkę ?
    od tyłu? od boku?
    mrice
    Mateusz57698 wrote:
    to spróbuje pierw same łożysko wymienić

Jak już wspominałem, sam najpewniej pourywasz szpilki silnika. Poza ty wymiana samego łożyska bez uszczelnienia to jak tankowanie paliwa do dziurawego zbiornika.

Mateusz57698 wrote:
    z ciekawości jak rozebrać tą zmywarkę ?
    od tyłu? od boku?

Oba boczki, zdemontować boczny płaszcz wody, blachę spod drzwi i trzeba zdjąć cała podstawę, zmywarka lezy na plecach.