Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy wysokie ciśnienie w hydroforze to wina zaworu zwrotnego?

Nowy_1 05 Oct 2021 15:50 576 7
    Nowy_1
    Level 2  
    Witam,
    W domu jednorodzinnym mam zamontowany hydrofor, z którym ostatnio zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Mianowicie na początku pompa hydroforowa dość często załączała się. Sądziłem, że jest to kwestia zbyt małej poduszki powietrznej więc dopompowałem powietrza i na jakiś czas wydawało mi się, że jest lepiej. Mniej więcej po 2-3 tygodniach ponownie nastąpiła taka sytuacja, jednak tym razem doszedł jeszcze jeden objaw, a mianowicie pompa włączała się nawet gdy nie było poboru wody. Posprawdzałem przy tym również czy może któraś ze spłuczek nie jest uszkodzona (miałem już taki przypadek). Dodatkowo zaobserwowałem, że po dopompowaniu wody do zbiornika (załączenie włącznika ciśnieniowego 2 wyłączenie około 3,8 atm) wskazówka samoczynnie opada mniej więcej o jakieś 0,2-0,3 atm bez poboru wody. Później jak się okazało nadal opada, jednak w nieco niższym tempie. Na tej podstawie sądziłem, że uszkodzeniu uległ zawór zwrotny. Odłączyłem zbiornik hydroforu od instalacji w budynku oraz całkowicie wyłączyłem zasilanie pompy. Po około 8 godzinach na hydroforze było ciśnienie około 2,2 atm czyli teoretycznie takie przy którym powinna załączyć się pompa. Po dodatkowych kilku godzinach pojawiło się ciśnienie ponad 4 atm bez żadnej ingerencji w układ. Moje pytanie skąd takie ciśnienie?? Czy takie zachowanie potwierdza jednoznacznie moje przypuszczenie o uszkodzeniu zaworu zwrotnego??
    Pamt
    Level 2  
    A jaki jest typ pompy? Czy jest to pompa zanurzeniowa czy starego typu rura w studni zakończona zaworem zwrotnym zwanym w kiedyś smokiem? Te zawory lubiły czasami się zawieszać i powietrze wypychało wodę z hydroforu.
    Nowy_1
    Level 2  
    Witam,
    Nie jestem obeznany z nazewnictwem ale z opisu to raczej stary typ bo sama pompa jest w domu kolo zbiornika. W studni około 3 kręgów od góry wychodzi rura od pompy która schodzi w głąb studni. Rozumiem, że zawór zwrotny jest na końcu rury wraz z sitem przeciwdziałającym dostawaniu się zanieczyszczeń do pompy. Czy jeśli zawór się zawiesił wystarczy ewentualnie "opukać" rurę od góry czy trzeba ją demontować ?? Wolałbym jeśli się tylko da zrobić to w miarę bezinwazyjnie bo pewnie przy demontażu zaworu wchodzi później w grę odpowietrzenie układu albo jego części a to już całkiem czarna magia..proszę o jakieś sugestie ??
    Nowy_1
    Level 2  
    Witam,
    Jestem laikiem i stad może niezbyt mądre pytania, ale jeśli byłyby dwa zawory zwrotne (jeden przy pompie a drugi przy smoku) to pod warunkiem że tylko jeden się zawiesza ciśnienie nie powinno się zmieniać w zbiorniku. W rurze na takim odcinku( powiedzmy 15 metrach ) nie będzie tyle wody co w normalnie działającym zbiorniku. I jeszcze jedno moje pytanie skąd mogą wynikać wskazania ciśnienia na odłączonym zbiorniku najpierw jakby ciśnienie opadło a następnie jakby się poniosło....jak wspomniałem jestem laikiem próbującym w miare możliwości coś samemu zrobić :)
    jony15
    Level 23  
    Na dzień dobry wybacz jeśli wprowadzę Ciebie na błędną drogę. Jak masz rozwiązane "dobijanie" wody do instalacji c.o. jakie w nim jest ciśnienie może któryś zawór zaczyna przeciekać i puszczać ciśnienie. Albo pompa już zaczyna "puszczać". A z tym wzrostem ciśnienia - duże zaskoczenie dla mnie, albo brak poduszki powietrznej ( przepony ) i od temperatury zaczyna wzrastać ciśnienie ( jedyne co mi przyszło na myśl ); jeśli masz możliwość załóż drugi manometr ( raczej mało prawdopodobne aby pierwszy wskazywał błędnie ale dla pewności ). Nie wiem jak u Ciebie jest to zbudowane ale jeśli masz możliwość "dobij" wodę do zbiornika i zamknij zawór na wejściu i wyjściu z zbiornika a jeśli masz śrubunki za zaworami odkręć je będziesz miał pewność iż któryś z zaworów nie przecieka i ciśnienie będzie się utrzymywać, jeśli będzie ok - podłącz zbiornik pod instalacje wodną w domu i tak samo czy ciśnienie będzie stałe - czy gdzieś w instalacji nie ma wycieku. Jeśli znowu ok to pozostaje pompa i to co obok niej.
    Grzegorz_madera
    Level 37  
    Pompa nie ma nic do tego. Ona nie jest po to żeby utrzymać ciśnienie w zbiorniku, nawet nie ma takiej fizycznej możliwości (brak zaworów).
    Nowy_1 wrote:
    ale jeśli byłyby dwa zawory zwrotne (jeden przy pompie a drugi przy smoku) to pod warunkiem że tylko jeden się zawiesza ciśnienie nie powinno się zmieniać w zbiorniku.
    Teoretycznie. Zawór w smoku nie jest przystosowany do dużego ciśnienia (ma wytrzymać tylko ciśnienie słupa wody w rurze, czyli jakieś 0,8 bara), więc siłą rzeczy będzie przepuszczał. Na początku jak jest nowy, to możliwe że sobie poradzi, ale później już nie. Najważniejszy jest zawór zwrotny między pompą a zbiornikiem.
    Nowy_1 wrote:
    najpierw jakby ciśnienie opadło a następnie jakby się poniosło
    Niemożliwe. Albo uszkodzenie manometru, albo tak jak poprzednik napisał brak powietrza i pełen zbiornik wody. Jakiej pojemności jest hydrofor?
    sigwa18
    Level 41  
    Pytanie też na jakim poziomie jest lustro wody względem hydroforu? Istnieje możliwość że hydrofor zasysając wodę robi podciśnienie no doprowadzeniu wody ,występuje kawitacja ,pojawia się bąbel pary. Po wyłączeniu hydroforu ciśnienie na dopływie wraca do normy i część wody wraca ze zbiornika przez hydrofor wypełnić przestrzeń bo bąblu pary wodnej.

PS Jak wyżej załóż zawór zwrotny miedzy pompą a zbiornikiem.