Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Baofeng DM-1801 - Problem z zaprogramowaniem

rejas 06 Oct 2021 08:50 1392 8
    rejas
    Level 14  
    Witam, dostałem do zaprogramowania radiotelefon Baofeng DM-1801 z softem OpenDM. Zaprogramowane są wszystkie częstotliwości amatorskie. Problem polega na tym, że chce to radio przywrócić do stanu fabrycznego. Po stworzeniu w fabrycznym programie listy kanałów analogowych, które chcę i wyeksportowaniu pliku do formatu dat nie można się skomunikować z radiem za pomocą oryginalnego programu i kabla USB. Dodam także, że nie pomaga reset radia za pomocą przytrzymania funkcyjnego klawisza i włączenia radia.

rejas
    Level 14  
    W radiu jest taki soft, OpenDM1801. Próbowałem już wiele razy podłączać i caly czas jest communication error w aplikacji fabrycznej. Czy system operacyjny ma wpływ na programowanie bo robie to z poziomu Windows 10. Dodam że nie chce go programować jako czystego DMR-a tylko chce same kanały analogów. Ale czy jest wymóg że radio musi mieć swoje ID żeby działało też analogowo?

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Próbowałem wgrać firmware za pomocą updatera, ale radio się nie odpalało i na ekranie wyświetlało low bt error, po wgraniu poprzedniego OpenDM1801 są te ustawienia co były. Sciagnalem open gd77 cps, ale i na tym jak i na oryginalnym programie nie chce wczytać ustawień radia.
    c2h5oh
    Moderator
    Komunikat "low bt error" oznacza rozładowaną baterię.
    W instrukcji oraz w opisach programowania jest wyraźnie zaznaczone, że bateria ma być naładowana co najmniej do 80%. Naładuj baterię i sprawdź jeszcze raz. Potem będziemy się zastanawiać co dalej.
    Dla kanałów analogowych nie jest potrzebne ID.
    Do słuchania DMR też nie musisz mieć ID. Bez ID nie uruchomisz żadnego przemiennika.
    c2h5oh
    Moderator
    rejas wrote:
    ... nie można się skomunikować z radiem za pomocą oryginalnego programu i kabla USB...

Jak jest oryginalny kabelek i soft to raczej nic nie jest zamienione. No chyba, że tylko soft jest oryginalny :).
    Problemy z kabelkami w Baofengach występowały od zawsze. Wtyczka wchodzi za płytko w gniazda i trzeba je dobrze docisnąć by złapały kontakt.
    :arrow: ay56 Jesteś pewien, że program który zamieściłeś (CHRIP) obsługuje DM-1801?
    rejas
    Level 14  
    Właśnie próbowałem z dociskaniem i bez, dla przykładu bez dociskania udało się wgrać oryginalny plik z rozszerzeniem. bin ale po tym radio wyrzucało błąd. Problem jest w tym że nawet cps nie chce czytać ustawień radia jeśli jest to customowy software.
    ay56
    Level 30  
    nie jestem pewien co do chripa.
    1801 Szyfrowanie działa tylko na sofcie 2.1.9
    i oba radia muszą mieć ten sam soft aby działało.

Nie działa szyfrowanie na sofcie 2.2.5

To tak dla info jak ktoś inny by szukał.

Moderated By c2h5oh:

Piszesz nie na temat a do tego zamieszczasz programy które są w wersji językowej nie dającej się czytać na PC.

ay56
    Level 30  
    Poczytaj jeszcze tutaj:

http://sq9jdo.com.pl/Baofeng_UV-5R/CHIRP/CHIRP.html
    Moderated By c2h5oh:

Przypominam, że temat dotyczy zaprogramowania Baofeng-a DM-1801 w ANALOGU.
    Za pisanie postów pod sobą zamiast użycia funkcji "ZMIEŃ" już raz ponosiłeś konsekwencje. Na razie upominam.