nawet tu dotarłeś ...
)

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theretomekn0503 wrote:Wirtam. Nabyłem ostatnio Webasto Bw50 benzynka, rozebrałem na czesci wyczysciłem wszystko, poskładałem aby było szczelne. Wszystkie elementy sprawne, swiece grzeją, pompa wody ładnie pompuje. Wentylator pracuje jakby oscylacyjnie-nierówno. Po właczeniu webasto ładnie pompuje wode, pompka paliwa cyka, w pewnym momencie odpala-słychac szum. Z wylotu spalin (bezposrednio przy webasto) leci ciepłe powietrze, ale nie gorace, spokojnie moge podstawic dłoń. Jednak nie grzeje wody. Co moze byc tego przyczyną, czy wentylator który juz jest chyba troche nadaplony nie daje własciwych obrotów i w komorze spalania panuje tym samym za niska temperatura. dodam ze chodzi on dosyc głosno, szum który nastepuje po odpaleniu i podczas spalania mieszanki nie jest az tak głosny. Prosze o rade co to moze byc. Pozdrawiam
tomekn0503 wrote:
Zakupiłem nowy wentylator, Webasto zostało jeszcze raz poskładane na silikon wysokotemperaturowy (czerwony). Po urchomieniu co nastepuje:
0:00 - załaczam webasto
0:06 - cykanie pompki paliwa
0:53 - Webasto odpala, słychac wypalanie sie mieszanki w komorze spalania, wydobywaja sie z niego spaliny
2:00 - pompka paliwa zaczyna cykać rzadziej, webasto powoli wygasa
3:00 - znowu czeste cykanie pompki
5:00 - wentylator w webasto zaczyna szybciej chodzic, chyba nastepuje proces studzenia
6:50 - całkowite wyłaczenie
Przy tym cyklu webasto nie grzeje wody, wszystkie elementy są w 100% sprawne. Do webasto bede miał na przełomie tych 2 tygodni jeszcze pilota z telestartem i antena jako komplet. Tez sprawdze czy są dobre. Panowie, cz ktoś wie co moze byc ze ono nie działa jak potrzeba ???
Tak czy inaczej, juz odechciało mi sie go montowac w aucie (z reszta samochód przed nastena zima pójdzie pod młotek). Dlatego chetnie sprzedam ten zestaw, tylko w całości. Wiadomość na PV. Znawca tematu pewnie je uruchomi.
ALKRAK wrote:Mnie to wygląda na błędny pomiar temperatury w sterowniku webasta, lub za małą wydajność pompki obiegowej i słaby przepływ cieczy chłodzącej przez płaszcz wodny pieca. Z Twoich obserwacji stanu urządzenia w funkcji czasu wynika, że piec odpala (szybkie impulsy zasilania pompki paliwa) i pracuje z pełną mocą.
Następnie piec przechodzi w fazę pracy z 50-cio procentową mocą (rzadsze "cykanie" pompki), po czym znów przełącza na pełną moc.
Praca pełną mocą odbywa się przez ok. 60sek i następuje przejście w stan pracy na połowie mocy (według moich przypuszczeń), czyli sterownik odczytał temperaturę płaszcza wodnego (cieczy chłodzącej) ok. +78*C i przełączył piec na połowę mocy.
Tym tropem bym poszedł.
I jeszcze jedno pytanie: czy te pomiary - obserwacje robione były przy zamontowanym webasto w aucie, czy "na stole"?.
majster222 wrote:wyga1 wrote:Jeżeli wyjmowałeś sterownik trzeba go zamontować na pastę termoprzewodzącą
Chodzi ci o ten tranzystor z boku płytki? Jak ważna jest ta pasta? Sterownik może łapać jakiś błąd przez to?
tomekn0503 wrote:tomekn0503 wrote:Wirtam. Nabyłem ostatnio Webasto Bw50 benzynka, rozebrałem na czesci wyczysciłem wszystko, poskładałem aby było szczelne. Wszystkie elementy sprawne, swiece grzeją, pompa wody ładnie pompuje. Wentylator pracuje jakby oscylacyjnie-nierówno. Po właczeniu webasto ładnie pompuje wode, pompka paliwa cyka, w pewnym momencie odpala-słychac szum. Z wylotu spalin (bezposrednio przy webasto) leci ciepłe powietrze, ale nie gorace, spokojnie moge podstawic dłoń. Jednak nie grzeje wody. Co moze byc tego przyczyną, czy wentylator który juz jest chyba troche nadaplony nie daje własciwych obrotów i w komorze spalania panuje tym samym za niska temperatura. dodam ze chodzi on dosyc głosno, szum który nastepuje po odpaleniu i podczas spalania mieszanki nie jest az tak głosny. Prosze o rade co to moze byc. Pozdrawiam
Zakupiłem nowy wentylator, Webasto zostało jeszcze raz poskładane na silikon wysokotemperaturowy (czerwony). Po urchomieniu co nastepuje:
0:00 - załaczam webasto
0:06 - cykanie pompki paliwa
0:53 - Webasto odpala, słychac wypalanie sie mieszanki w komorze spalania, wydobywaja sie z niego spaliny
2:00 - pompka paliwa zaczyna cykać rzadziej, webasto powoli wygasa
3:00 - znowu czeste cykanie pompki
5:00 - wentylator w webasto zaczyna szybciej chodzic, chyba nastepuje proces studzenia
6:50 - całkowite wyłączenie
Przy tym cyklu webasto nie grzeje wody, wszystkie elementy są w 100% sprawne. Do webasto będę miał na przełomie tych 2 tygodni jeszcze pilota z telestartem i antena jako komplet. Tez sprawdzę czy są dobre. Panowie, cz ktoś wie co może być ze ono nie działa jak potrzeba ???
Tak czy inaczej, juz odechciało mi się go montować w aucie (z reszta samochód przed następna zima pójdzie pod młotek). Dlatego chętnie sprzedam ten zestaw, tylko w całości. Wiadomość na PV. Znawca tematu pewnie je uruchomi.