Witam ponownie , nadal nie rozwiązałem problemu z Mondeo 1.6 tdci 115koni 2011r - opiszę jeszcze raz problem:
Auto zakupione z zerwanym rozrządem ( nie wiem jak chodził przed zerwaniem)
1: zdjęta głowica - wymiana zaworów, planowanie , docieranie itd
2: nowy wałek rozrządu , koniki , uszczelka
3: złożone wszystko do kupy - odpala od razu lecz po chwili z wydechu wydobywa się biały dym ... auto chodzi na wolny kilkadziesiąt minut -raz dymi na biało raz nie , nie równo chodzi , brak płynnego przejścia - dopiero po przekroczeniu 2.5 tyś obrotów auto chodzi ok ale dymi - w czasie jazdy jak się rozgrzeje (zrobiłem ok 80 km na autostradzie ) nie dymi jedynie przerywa pomiędzy wolnymi a 2.5 tyś , jak wróciłem auto chwile pochodziło na wolnych i zaczęło znów dymić . Brak błędów !
co do tej pory zrobiłem:
1: podmieniłem wtryski ze sprawnego - kodowanie - brak zmian
2: podmieniłem EGR - brak zmian
3: ponownie zostało sprawdzone ustawienie rozrządu - ok
pomiar ciśnienia sprężania - równo 25 atmosfer , brak błędów, ciśnienie paliwa wg kompa ok, doładowanie również
dym typowy z nie spalonej ropy - płynu nie ubywa .
PONOWNIE ZDJĘTA GŁOWICA
jak widać na zdjęciu na 3 jeden zawór jest biały ...
próba sprężonym powietrzem -
bąbelki idą najbardziej z tego białego
zawiozłem do pana co robił głowice no i stwierdził , że wszystko jest ok - sprawdzał pompą podciśnieniową ...
co robić ?
Auto zakupione z zerwanym rozrządem ( nie wiem jak chodził przed zerwaniem)
1: zdjęta głowica - wymiana zaworów, planowanie , docieranie itd
2: nowy wałek rozrządu , koniki , uszczelka
3: złożone wszystko do kupy - odpala od razu lecz po chwili z wydechu wydobywa się biały dym ... auto chodzi na wolny kilkadziesiąt minut -raz dymi na biało raz nie , nie równo chodzi , brak płynnego przejścia - dopiero po przekroczeniu 2.5 tyś obrotów auto chodzi ok ale dymi - w czasie jazdy jak się rozgrzeje (zrobiłem ok 80 km na autostradzie ) nie dymi jedynie przerywa pomiędzy wolnymi a 2.5 tyś , jak wróciłem auto chwile pochodziło na wolnych i zaczęło znów dymić . Brak błędów !
co do tej pory zrobiłem:
1: podmieniłem wtryski ze sprawnego - kodowanie - brak zmian
2: podmieniłem EGR - brak zmian
3: ponownie zostało sprawdzone ustawienie rozrządu - ok
pomiar ciśnienia sprężania - równo 25 atmosfer , brak błędów, ciśnienie paliwa wg kompa ok, doładowanie również
dym typowy z nie spalonej ropy - płynu nie ubywa .
PONOWNIE ZDJĘTA GŁOWICA

jak widać na zdjęciu na 3 jeden zawór jest biały ...
próba sprężonym powietrzem -
bąbelki idą najbardziej z tego białego
zawiozłem do pana co robił głowice no i stwierdził , że wszystko jest ok - sprawdzał pompą podciśnieniową ...
co robić ?