Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki tablet dla dziecka do samochodu do bajek w kwocie ok 1000 zł?

PeCha 09 Oct 2021 08:00 1206 8
    PeCha
    Level 12  
    Cześć.

Szukam tabletu dla córki (5,5l), żeby mogła oglądać bajki podczas dłuższych tras. Tablet byłby zamontowany na przednim fotelu.
    Zupełnie nie znam się na tabletach. Nigdy nie miałem i nie potrzebowałem. Nie wiem nawet na co zwrócić uwagę.

Wydaje mi się, że 8-10" ze wskazaniem na 10".
    Na pewno nie jakieś chińczyki. Zawsze byłem zwolennikiem Samsungów, ale ostatnio ta firma leci w kulki, podnosi ceny, a jakość niby jest, ale konkurenci oferują podobną połowę taniej. Gdybym sam miał wybierać pewnie kierowałbym się ku Huawei, albo Lenovo. Appla nigdy nie miałem i nie wiem jak to działa, a przy ograniczeniu cenowym chyba nie ma co w tę stronę iść.
    Wifi, karta pamięci, raczej dobry głośnik.

Tablet byłby używany pewnie co dwa tygodnie, trasa 1,5-2h w jedną i tak samo w drugą stronę, plus wakacyjne dłuższe wyjazdy, więc dobrze by było, żeby bateria była w stanie to wytrzymać.

Czy jest sens nastawiać się, że starczy na dłużej? Czy raczej jak telefon - 2 lata i nowy?

Co byście polecili do 1000 zł?
    PeCha
    Level 12  
    To raczej zależało by na ile taki tablet wystarcza. Po jakim czasie tak się zamuli, że nic mu nie pomoże.
    Jeżeli chodzi o LTE, nie brałem tego pod uwagę z kilku względów.
    Córka nie potrafi obsługiwać tabletu, ani telefonu, mimo, że na razie ogląda bajki na telefonie. Nie nauczyła się obsługi. Być może dlatego, że jest niepełnosprawna i ma ograniczone możliwości zarówno intelektualne jak i małomotoryczne. Ma swoje ulubione bajki, które mamy na dysku i tylko te chce oglądać. Nawet w kółko.
    Youtube już wymaga zaangażowania choćby ze względu na reklamy, a poza tym po skończonym filmie włącza się kolejny i rzadko taki, który chciała by oglądać.
    Natomiast mamy z żoną po 30GB internetu w swoich abonamentach z czego zużywamy może po 10, więc reszta - ok 40GB mogałby być przeznaczona na youtuba w tablecie w samochodzie podczas jazdy. Nie do zużycia. Dlatego nie widzę potrzeby dopłacania do LTE w tablecie.

Zaproponowałeś Samsunga Galaxy Tab A7 - czyli do takich potrzeb wystarczą te 3GB RAMu?
    cysiekw
    Level 39  
    PeCha wrote:
    Dołóż i kup Xiaomi Pad 5. Do 2k nie ma nic lepszego.

https://gsmonline.pl/artykuly/xiaomi-pad-5-test-recenzja-opinie

Jeśli jednak nie możesz to ja bym poszedł w dół i wziął chińczyka za 600-700. Rok temu też szukałem tabletu żeby zamienić wysłużonego Nexusa 2013! Miałem na to 1300 a kupiłem chinola chyba za 550. Tu masz porównanie tego szajsunga z xiałomi https://www.kimovil.com/pl/porownac-tablety/samsung-galaxy-tab-a7-2020,xiaomi-mi-pad-5

Dodano po 6 [minuty]:

kamyczek wrote:
    Nie masz serca polecać taki szrot. Snap 662 oraz 32GB internal... Tragedia.

Kupiłem dokładnie za 572,59, Teclast M40
    https://www.kimovil.com/pl/porownac-tablety/samsung-galaxy-tab-a7-2020,teclast-m40
    tomekony
    Level 10  
    PeCha wrote:
    Cześć.

...

Cześć. Mam teraz dokładnie taki sam dylemat zakupowy jak Ty bo szukam tabletu w rozsądnej cenie.

Obecnie w zakładkach mam otwarte dwie sztuki:

Lenovo TAB M10 FHD Plus (2nd gen.) TB-X606F 10,3" 4GB/64GB WiFi (platinum grey) 799zł
    https://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multim...ne/lenovo-tablet-m10-4gb-64gb-grey.bhtml#opis

CHUWI HiPad Plus MT8183 Octa Core 4GB RAM 128GB ROM 11 Inch 2K Screen Android 10.0
    https://www.banggood.com/CHUWI-HiPad-Plus-MT8...&utm_medium=aff&sscid=a1k5_cecac&SSAID=745788

No i z lenovo jest problem taki, że obawiam się na ile czasu starczy certyfikacja netflixa bo miałem już trzy urządzenia z adroidem, którym skończyło się wsparcie (nie ta sprawa z hyuawei) i netflix czy nawet usługi google zostały porzucone. Jeszcze bardziej obawiam się tej drugiej sztuki z bangood, która wypada lepiej na papierze pod każdym względem od tego lenovo bo ze wsparciem może być jeszcze gorzej.
    Finalnie chyba zdecyduje się na tego lenovo ale w euro są praktycznie w każdym tygodniu promocje nocne, weekendowe więc ta stówka może jeszcze spaść.
    PeCha
    Level 12  
    Raz skusiłem się na chińczyka, ale nie z tabletem tylko smartfonem. Kupiłem w dniu premiery Poco x3 pro. Tak mówili, że świetny, że to, tamto i w ogóle. Kupiłem chyba za 850 zł wtedy. No masakra. Na szczęście używałem go tylko jeden dzień, a potem oddałem córce do bajek właśnie. Dlatego mam uraz do chińczyków i nie chcę się pakować w taki tablet.
    Też patrzyłem w euro i w sumie jak wrzuciłem filtry, to głównie Lenovo właśnie.
    Z Samsungiem jestem związany smartofonowo S2, S3, S5, S7, Note9, ale trochę szaleją z cenami, więc nie chcę przepłacać za tablet.
    Niby taki MediaPad T5 10 LTE 3/32 ma właśnie lte, ale w sumie używać nie trzeba. Tylko czegoś musi nie mieć w porównaniu z innymi, jeżeli z lte kosztuje 850 w euro. Pamięć w zasadzie nie jest ważna jeżeli można ją rozszerzyć kartą. Kolejne pytanie, czy 3gb ram wystarczy? Czy lepiej szukać z 4gb?
    Przy założeniu, że będzie używany tylko do bajek z karty i tylko na czas przejazdu w trasie, jaka może być żywotność tych sprzętów? Wolałbym, żeby nie muliły się po roku, a po półtora nie musiały być non stop na kablu...
    damian0barber
    Level 6  
    Ja bym się zainteresował tym tutaj lenovo tab m10+. Dla przykładu teraz jest promocja na owy tablet w komputroniku na 999zł
    PeCha
    Level 12  
    tomekony wrote:
    PeCha wrote:
    Tylko czegoś musi nie mieć w porównaniu z innymi, jeżeli z lte kosztuje 850 w euro

Kupiłem tego M10 Plus w amazonie. Zobaczymy jak przyjdzie co jest wart. Ma być na piątek.
    https://www.amazon.pl/Lenovo-WideView-tablet-...vo+Tab+M10+Full+HD+Plus&qid=1634126106&sr=8-1

I jak tam? Dotarł? Jak wrażenia?

Dodano po 5 [minuty]:

damian0barber wrote:
    Ja bym się zainteresował tym tutaj lenovo tab m10+. Dla przykładu teraz jest promocja na owy tablet w komputroniku na 999zł

Z tego wszystkiego chyba rzeczywiście Lenovo ma najciekawszą ofertę. Samsung to marketing. Trochę dziwi mnie, że nikt nie pisze o Huaweiu, ale może dlatego, że nie ma o czym pisać.
    Przyjrzę się temu Lenovo, chociaż Szwagier miał kiedyś, niestety nie pamiętam modelu, wiem, że miał dodatkową klawiaturę fizyczną i do kilku lat leży w szafie, bo nawet hard reset mu nie pomagał. Ale to lata temu, więc pewnie inna technologia i nie ma co porównywać.

Chociaż ten M10+ miesiąc temu w Euro był za 699 zł...