Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ps4 częściowo nie działa po naprawie

LK222 09 Oct 2021 14:13 156 3
    LK222
    Level 6  
    Witam. Chciałem wyczyścić moje ps4 fat CUH 1116, oczywiście bez pomocy poradnika. Przy próbie wyjęcia wtyczki 5v z płyty głównej urwałem gniazdo, które przylutowałem. Po złożeniu konsoli włącza się tylko z pada, gry cyfrowe odpalają się normalnie, niestety nie działa napęd, wentylator i włączanie konsoli z przycisku na obudowie. Proszę o pomoc, z góry dzięki.
    humbel
    Level 26  
    LK222 wrote:
    oczywiście bez pomocy poradnika

Jak widać przydałby się.

Opisana przez ciebie usterka mogła by brzmieć "Czyściłem suszarke, wyrwałem kabel od zasilania ale spowrotem go przylutowałem. Suszarka teraz nie grzeje, działa tylko wentylator"

Skoro wyrwałeś "tylko gniazdo 5V", to przylutowałeś je źle.
    Usterka napędu wentylatora i przycisku może wskazywać też na uszkodzenie większej ilości komponentów, lub samej płyty głównej (ścieżek). A przy "wyrywaniu" elementów, bardzo często z elementem odlatują pady ;)

Moja rada:
    Miernik w rękę i sprawdź ciągłość obwodu mierząc sondą od gniazda (od jego wnętrza) do najbliższych elementów. Tak samo gniazdo "przepikaj" w poszukiwaniu zwarć.
    LK222
    Level 6  
    Jeżeli jest źle przylutowany to dlaczego działa dysk twardy, który również jest zasilany linią 5v?
    humbel
    Level 26  
    Skoro dysk twardy działa to ciesz się, bo nie uwaliłeś przetwornicy ;)
    Pomierz, przeczyść taśmy, popatrz dokładnie i wróć z wynikami.

Możesz nawet wysłać foto swojego dzieła, może zauważymy coś więcej