Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oksydacja na ASUS RTX 3070 EKWB - odmowa gwarancji, możliwości naprawy i alternatywy

RafaKurek 10 Oct 2021 12:37 333 8
Renex
    RafaKurek
    Level 2  
    Witam
    Mam problem.

Karta graficzna ASUS RTX 3070 EKWB (z chłodzeniem wodnym) - nie uruchamiała się od początku.

Serwis mnie olewa i odrzuca uznanie gwarancji.

Co myślicie o tej oksydacji - czy jest sens się z nimi sądować (a przynajmniej inwestować w jakieś prawnicze pismo z kancelarii) ?

Czy istnieje czysto teoretycznie szansa to naprawić poza serwisem (ktoś tutaj) ?

I ostateczne rozwiązanie:
    Zamaskować jakoś oksydację (czy w ogóle wykonalne?) i wysłać celem rozpatrzenia w ramach innej gwarancji ?

Zakupiłem taką samą kartę u innego sprzedawcy (x-kom) i tam nie ma problemu, może wysłać na ich konto jeszcze raz ?
    Ciekawe czy mają nr seryjny karty wklepany w system i to zauważą xD

Już kombinuje na wszystkie strony bo to nie są tanie rzeczy a czuję, że chcą mnie wy.....

Ktoś coś ?

Nie mogę załączyć linku yt filmu, który nagrałem - chętnie prześle na priva.
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
  • Renex
    gradek83
    Level 42  
    Jeśli karta była wyjęta z pudełka i sam podpinałeś przewody i cały układ chłodzenia nie można wykluczyć tego że przez nieuwagę zamoczyłeś w jakiś sposób płytę główną PCB i już przy pierwszym uruchomieniu doszło do uszkodzenia. Oksydacja to proces w którym bierze udział woda powietrze i stop metalu z którym ciecz ma styczność. Jeśli jak widać na załączonych zdjęciach oksydacja występuje w kilku miejscach od tylnej strony PCB można wnioskować że ktoś ( przypuszczalnie) po zamontowaniu przewodów doprowadzających ciecz chłodniczą ( zazwyczaj jest to zdemineralizowana woda H2O) lub inny płyn miał zmoczone palce i kilka kropel zostało na PCB i doszło do jakiegoś zwarcia podczas uruchamiania karty. Chodzenie z tym po sądach jest mało optymistyczne zwłaszcza w naszym chorym systemie sądownictwa. Lepiej chyba wydać te pieniądze na próbę naprawy w innym serwisie lub odpłatnie w autoryzowanym serwisie o ile takowy wykonuje takie naprawy. Kombinowanie radze sobie darować.
    RafaKurek
    Level 2  
    wesolyyyy wrote:

Przez tą stronę sprawę zgłosić może tylko sprzedawca - po kontakcie z nim doszło do zgłoszenia i odrzucenia reklamacji.

Jestem gotów odpuścić jeśli ktoś mi to naprawi i z tym się zgłaszam do Was Panowie :)

Dodano po 2 [minuty]:

gradek83 wrote:

Kolega, który to robił zarzeka się, że nie ma takiej opcji bo było szczelnie, a dodatkowo obłożył papierem i było sucho.

Oksydacja jest pod backplatem i wydaje mi się, że również p drugiej stronie - pod blokiem wodnym po jego odkręceniu.

Wszystko dobrze widać na filmiku, ale nie mogę dać linka bo musiałem założyć nowe konto na elektrodzie i 7 dni mam okres próbny :P
    Anonymous
    Level 1  
    RafaKurek
    Level 2  
    wesolyyyy wrote:

Może to dotyczy innych produktów.
    Na tej własnie stronie po podaniu numeru seryjnego otrzymuję komunikat:

"Przepraszamy. Państwa produkt może być zgłoszony tylko przez sprzedawcę."

Także niestety to nie to...

Mogę odesłać do reklamacji przez innego sprzedawce pisząc o nieszczelności, ale obawiam się, że ten numer seryjny już jest spalony w ich kartotece :)

Ale jak nie będę miał opcji to wyślę na pałę i będę się modlił.. co mi pozostaje ....
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    RafaKurek
    Level 2  
    Nic to nie dało.
    Ktoś jest w stanie to naprawić?
    gradek83
    Level 42  
    RafaKurek wrote:
    Ktoś jest w stanie to naprawić?

Skontaktuj się może z Daniel Rakowiecki może podejmie się naprawy :)