Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Audio System M165 EVO2 + JL Audio 10W0v3-4 >> jaki wzmacniacz?

Jacko0o 10 Oct 2021 19:45 648 3
    Jacko0o
    Level 15  
    Witam.

Obecnie posiadam głośniki Audio System M165 EVO2 podpięte pod radio Sony DSX-A410BT. Chciałbym rozbudować zestaw o suba JL Audio 10W0v3-4 oraz wzmacniacz, pod który podpięte mają być zarówno przednie głośniki, jak i sub. I tutaj dylemat: jaki wzmacniacz wybrać? Przyznam, że już mi głowa puchnie od wyczytanych w necie teorii nt. mocy wzmacniacza czy doboru ohmów. Mam coraz większy mętlik, zwłaszcza, że głośniki drzwiowe mają 3 ohmy, sub to 4 ohmy i zaczynam się gubić. Byłbym więc wdzięczny za propozycję konkretnego wzmacniacza w budżecie 500-600 PLN (nówka), który dobrze się sprawdzi w w/w konfiguracji.

Z góry dziękuję za pomoc :)
    domino987
    Level 22  
    Nic nowego dobrego w tym przedziale nie kupisz, szukaj dobrej markowej używki.
    Jacko0o
    Level 15  
    Niestety jestem laikiem w temacie i nie za bardzo wiem czego szukać, zwłaszcza jeśli o używki chodzi... Jakieś sugestie co do producentów?

Poza tym jak dobrać impedancję i moc? Z tego co czytałem, impedancja wzmacniacza powinna być wyższa od głośnika, a moc zbliżona lub niższa (co zmniejsza ryzyko uszkodzenia głośnika przy wyższych mocach). Czy są to założenia słuszne?

Dla suba JL Audio 10W0v3-4 producent zaleca wzmacniacz 75-300W (RMS) przy 4 Ohmach. Domyślam się, że jeśli o wzmacniacz chodzi to im bliżej 300W przy 4 Ohmach tym lepiej, czy tak (aby wycisnąć z głośnika 100% jego potencjału)?

Głośniki Audio System M165 EVO-2 wyciągają do 90W (RMS) przy 3 Ohmach. 3-ohmowe wzmacniacze chyba rzadko się zdarzają, więc jakie parametry powinien posiadać? Okolice 90W przy 4 Ohmach będą ok?
    Jacko0o
    Level 15  
    Proszę o usunięcie tematu. Zmieniłem koncepcję, zrezygnowałem z suba.