Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant AuroCompact VSC 146/4-5 - poprawne ustawienia ze sprzęgłem

glexu 13 Oct 2021 10:52 696 0
    glexu
    Level 10  
    Witajcie. Mam prośbę o pomoc w poprawnym ustawieniu kotła Vaillant AuroCompact VSC 146/4-5.

W zeszłym roku został on założony w nowym domu, 100% podłogówka, pow 200m2 (100m2 dół i 100m2 góra). W każdym pomieszczeniu regulator temperatury podłączony do rozdzielacza który steruje zaworami. Sterownik Vaillant (ten z pokrętłem i dwoma przyciskami, VR 700?) jest wbudowany w piec w kotłowni. Czujnik temperatury zewnętrznej też jest/

Pierwotnie firma która robiła instalacje zamontowała piec z którego wewnętrzna (wbudowana) pompa puszczała na oba pietra ciepłą wodę w układ. Pomimo usilnych starań nie udało mi się porządnie dogrzać domu, przepływy na rotametrach były za niskie (0,5 l/m gdy kilka zaworów było otwartych, max 1,5l gdy np tylko dwa były otwarte). Jednym słowem IMHO pompka nie dawała rady.

Przerobiłem ze szwagrem układ, wstawiliśmy sprzęgło za wyjściem z pieca, dwie pompy za sprzęgłem (jedna pompuje górę a druga dół). Pompy są wyzwalane sygnałem z rozdzielaczy (gdy minimum jeden zawór otwarty to pompa dostaje zasilanie i startuje). Dodatkowo gdy pompa startuje to przez przekaźnik dajemy zworkę na piec że ma załączać grzanie (nie pamiętam dokładnie gdzie to podłączone ale to złącze gdzie normalnie jest fabryczna zworka na płycie sterującej pieca).

Ogólnie aktualna konstrukcja działa, ale mam prośbę o weryfikacje ustawień i podpowiedź co zmienić by piec dobrze i ekonomicznie grzał. Na pewno coś mam pokopane z temperaturami, nie wiem czy KG jest mi potrzebna i dobrze dobrana do konfiguracji układu. Dodatkowo wydaje mi się ze w Obieg1 powinienem mieć ustawioną Korektę Temp Pokojowej na TERMOSTAT, ale gdy próbuje to zatwierdzić to automatycznie zmienia mi się na BRAK.

Aktualne ustawienia w Poziom Instalatora na VR700:

Ciśnienie wody: 1,3 bar
    Status systemu: Tryb Ogrzewania
    Opozn. ochr. zamarz: 4h
    Ciągłe Grzanie: TZ: Wył
    Adapt krzywej grzewczej: TAK
    Konf tryu pracy: wszystkie

Konf schematu systemu-----
    Schemat Ukladu: 1
    urzadzenie grzewcze: 1
    Akt. t. wody na d.: 28*C

Obieg 1--------------------------
    Rodzaj Obiegu: Ogrzewanie
    Stan: Tryb C.O.
    Temp zasilana zadana: 35*C
    Granica wyl t. zewn 22*C
    krzywa grzewcza: 0,6
    Temp minimalna: 33*C
    Temp Max: 40*C
    Tryb Auto-wylacz: ECO
    Korekta temp pokojowej: BRAK
    Stan Pompy: Wł

ZONE 1 ------------------------------------
    Strefa Akt.: TAK
    Temp. dzienna grzania: 23*C
    Temp. nocna grzania: 22*C
    Temp: Pokojowa: --.-*C
    Przyporządkowanie strefy: VRC700
    Status zaworu strefy: otwarty

Co do ustawień na małym sterowniku w piecu załączam link do filmu na YouTube, tam widać wszystkie ustawione wartości: https://youtu.be/La0SgDr6S8c

Dodatkowo zdjęcie jak wygląda aktualnie kotłownia.

Bardzo proszę o sugestie dotyczące korekty moich ustawień. Vaillant AuroCompact VSC 146/4-5 - poprawne ustawienia ze sprzęgłemIMG_10..jpg Download (425.64 kB)