Mam taki zestaw: Płyta Gigabyte H410M S2h V3 Procesor I3-10100F Pamięć Viper 8GB 3200MHz i próbowałem uruchomić z GTX 480 i GT 9400 Włączam start i tylko uruchamiają się wentylatory. Gdzie mogłem popełnić błąd?
Masz dysk z systemem?
Żadna z tych kart nie obsługuje uefi, a z tego co wiem, to płyta ma domyślnie wyłączony CSM Support, czyli chodzi na uefi.
Znaczy to tyle, że komputer nie wyświetli obrazu, dopóki nie zostanie załadowany system i systemowe sterowniki grafiki dla starszej karty.
Pomocy udzielam jedynie na forum, nie poprzez PW. W sprawie naprawy kart graficznych proszę o kontakt.
Gdybyś kupił cpu 10th gen. z wbudowana grafiką (np. i5-10400 z UHD Graphics 630) > wtedy miaby obraz na
Quote:
Integrated Graphics Processor-Intel® HD Graphics support:
1 x D-Sub port, supporting a maximum resolution of 1920x1200@60 Hz
1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 1920x1200@60 Hz
* The DVI-D port does not support D-Sub connection by adapter.
1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 4096x2160@30 Hz
* Support for HDMI 1.4 version and HDCP 2.3.
Lista kart grafiki wspieranych przez płyté (ma 1x PCIe16 x3.0) pod Link - obecnie te lepsze i naj-... karty to cena Kosmos
* szukaj na dalszych stronach
Napewno pracuje ASUS GeForce® GTS 450 (128-bit) 1GB GDDDR5 PCIe 16x 2.0 / DVI-I, HDMI
Opcja
- sprawdzić raz jeszcze ( posiadane grafiki na innym komputerze)
- oddac i3 i zamienic na taki (i3/ i5) z wbudowaną grafiką igpu
- opcja inna sprawna karta grafiki
Tak teraz już wiem , (nie spodziewałem się takich problemów) a kurcze procesory z układem graficznym to koszt ok <650 PLN a tego co mam kupiłem za 400 PLN 😭 a chciałem sobie zbudować sprzęt nisko budżetowy, a te karty które wymieniłem są sprawne 100%