Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic Viera tx-p42c2e, nie włącza się, nic nie świeci

krzysztof_wr 14 Oct 2021 13:53 243 5
    krzysztof_wr
    Level 10  
    Telewizor jak w temacie po podłączeniu zasilania i włączeniu wyłącznikiem brak jest reakcji. W zasilaczu sprawdzone bezpieczniki zgodnie z zaleceniem w dokumentacji serwisowej. Z płyty zasilacza wychodzi 5 V i nic poza tym. Wymieniłem zasilacz i to samo.
    Zasilacz oryginalny LSEP 1287LE.
    Zasilacz, który wstawiłem do sprawdzenia to LSEP 1287 VE (nie jest nowy i nie mam pewności, czy sprawny w 100%).
    Proszę o wskazówkę co jeszcze mogę sprawdzić lub wymienić?
    DJCheester
    Level 24  
    Skoro z zasilacz wychodzi 5 V czyli napięcie standby i nic więcej świadczy to o tym że płyta główna nie odpowiada. Płyta główna włącza wszystkie napięcia w zasilaczu w chwili włączenia tv. Możliwe że uległa uszkodzeniu pamięć z zapisanym firmwarem. Trzeba by zaprogramować nową kość i sprawdzić czy pomoże. Pozdrawiam...

PS. Jakieś foto płyty i zasilacza załączysz?
    krzysztof_wr
    Level 10  
    Dziękuję za podpowiedź, ale to już jest wyższa szkoła jazdy. Nawet jak zlokalizuję tą pamięć i tak nie będę wiedział co z tym zrobić. Głównie chodziło mi o to którą płytkę mam wymienić, zasilacz czy coś innego. Z tego co napisałeś wynika, że może to być płyta główna łącznie z tą pamięcią EPROM. Jeśli tak to będę musiał szukać i sprawdzić co będzie.
    Jeśli jeszcze jakieś sugestie to poproszę.
    Pozdrawiam.
    krzysztof_wr
    Level 10  
    Wracam do tematu.
    Próbowałem poszukać płyty głównej TXN/A1LGUE bez powodzenia i tak samo bez powodzenia zakończyło się poszukiwanie serwisu do naprawy telewizora. Słysząc plazma zaraz jest odpowiedź odmowna.
    Moje pytanie do forumowiczów, może ktoś posiada taką płytę lub mógł by podjąć się naprawy?
    Z góry dziękuję.