Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audigy2 + Eltron 100U (jako końcówka mocy subwoofera)

salatx 30 Oct 2005 19:58 1055 1
    salatx
    Level 11  
    Witam!

Posiadam kartę muzyczną Creative Audigy 2 i podłączony pod nią zestaw głośników 5.1

Problem w tym, że w każdym takim komputerowym zestawie głośnik basowy nie spełnia roli subwoofera, przede wszystkim przez słabą moc.
    Mam starą kolumne Eltrona i wzmacniacz 100U

Zrobiłem mały manewr i rozdzieliłem wyjście w karcie muzycznej SUB/CEN na dwa osobne kanały. Jeden z nich (centralny) połączony jest z zestawem 5.1 a drugi (subwoofer) "leci" do wzmacniacza.
    Problem polega na tym, że eltron strasznie szumi na wszystkich wejściach TW-4, na TW-3 jest jeszcze gorzej.....

Czytałem na forum o wymianie podzespołów, ale ciężko mi się za to zabrać - bo nie wiem od czego zacząć. W sumie to chciałbym aby na jednym TW-4 dokonać przeróbek, aby chodził tylko bas (w końcu ma to być subwoofer :]) i zminimalizować szumy.

Ostatnim elementem są głośniki w kolumnie - to jakieś bardzo stare 2x30W - proszę o radę na jakie można wymienić aby polepszyć jakość brzmienia (czy to się wogóle opłaca?)

Z góry dziękuję za informacje.
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Jak masz na razie lenia, to włóż śrubokręt do peerki R311 i zmniejsz wzmocnienie, powinny szumy spaść.
    Pozdrawiam