Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć regulator temperatury firmy Salus pod sterownik pieca Tigra

arek14141414 16 Oct 2021 11:01 1554 4
  • #1
    arek14141414
    Level 7  
    Dzień Dobry. Jestem tu nowy, więc nie wiem czy umieściłem temat w odpowiednim dziale. Ale przechodzę do rzeczy. Zakupiłem regulator temperatury bezprzewodowy firmy Salus. Chciałem go podłączyć pod sterownik od pieca Tigra. Przed zakupem regulatora temperatury, zadzwoniłem do serwisu Kom-ster, aby się upewnić czy owy termoregulator będzie współpracować ze sterownikiem od pieca. Powiedzieli że tak. Więc podłączyłem odbiornik regulatora pod wyjście na sterowniki pieca (tam jest taki cinch). Podpiąłem się przewodami z cincha pod odbiornik (wejście no i com). Przełączyłem odbiornik Salus w tryb (auto i on). Natomiast na sterowniku od pieca zmieniłem w ustawieniach na opcje "Ter", czyli termometr. Na sterowniku Tigra od pieca, zapaliła się czerwona lampka ze znaczkiem termometr. Dalej załączyłem sterownik od pieca. Sterownik od pieca się załączył i cały czas pracuje jest "Regulacja". Pomimo że temperatura żądaną jest 50 stopni, a na piecu jest prawie 54. Natomiast gdy odbiornik Salus, przełączę w tryb manual, piec przechodzi w tryb"Nadzoru". Ale pochodzi z 5 sekund i się wyłącza. I tak jest co chwilę. Chciałem również samą pompkę C.O podłączyć pod ten regulator temperatury. Ale w pozycji auto nie chce się uruchomić jak ustawiam na nadajniku temperaturę. A jak zmienię na pozycję manual, to chodzi cały czas pompka. Po prostu chciałem aby np., na nadajniku ustawić temperaturę 23 stopnie, a pokazuje że jest np. 22 stopnie. To na nadajniku pokazuje się ikonka wiatraka, więc od tej strony jest chyba ok, tylko z tym odbiornikiem źle chyba podłączone. Pomoże ktoś. W załączniku umieszczę zdjęcia tego odbiornika i jak go połączyłem. Mogę również wysłać zdjęcia jak samą pompkę C.O podłączyłem pod odbiornik Salus, ale nic to nie zmienia (czyli w manuału pompka cały czas chodzi, a jak ja auto wezmę to zatrzymuje się) i w ogóle żadnego wysterowania aby ją załączyć z nadajnika. Nie wiem, może ja coś źle robię, albo mylę zasadę działania tego urządzenia.

    Jak podłączyć regulator temperatury firmy Salus pod sterownik pieca TigraIMG_202110...094631.jpg Download (731.27 kB)
  • #3
    arek14141414
    Level 7  
    Dziękuję kolego Ale ja to już wcześniej czytałem i postępowałem również tak jak opisano w tym artykule

    Dodano po 8 [godziny] 59 [minuty]:

    Może ma ktoś jakiś pomysł jak to podłączyć. Teoretycznie próbowałem samą pompkę C.O podłączyć pod ten odbiornik. Przełączając na manual pompka C.O chodzi cały czas. Natomiast jak wezmę na auto pompka nie działa. Chciałbym ją wysterować z nadajnika, zwiększając na próbę temperaturę na regulatorze pokojowym z 22 na 24 stopnie. Wiatraczek na panelu termometru się załącza, ale pompa ani drgnie. O co tu chodzi Panowie w tym wszystkim. Czy źle pompkę C.O wpisałem w ten odbiornik, czy co. Ale z manuala rusza więc chyba jest ok. Te styki w odbiorniku są beznapięciowe. Ale można przełożyć przewody i może być napięciowe. Znalazłem taki schemat podłączenia samej pompki C.O. Więc tak podłączyłem i nic z tego w próbie na "Auto".

    Dodano po 8 [minuty]:

    Nie mogę dodać coś rysunku schematu w jaki sposób zrobiłem podłączenie pompką C.O pod odbiornik Salus.
  • #4
    arek14141414
    Level 7  
    Dziś jeszcze raz przełączyłem sterownik Tigra w tryb "Ter" - termometr pokojowy i z tyłu sterownika zawarłem przewód który wychodzi z cincha i sterownik przeszedł w tryb Nadzoru. Więc było dobrze. A jak podłącze pod ten odbiornik Salus pod wyjścia beznapięciowe i odbiornik w "Auto" to cały czas na sterowniku pieca pokazuje "Regulacja" i cały czas mieli piec. Natomiast w tryb"Manual" sterownik od pieca załącza się i wyłącza co jakieś 10 sekund. Czy tu coś źle podłączam od strony odbiornika? Czy nadajnik nie komunikuje się z odbiornikiem? W instrukcji obsługi Salus jest napisane, że nadajnik z odbiornikiem paruje się automatycznie. Więc co tu jest nie tak.
  • #5
    arek14141414
    Level 7  
    Dziś jeszcze raz podłączyłem odbiornik Salus pod zasilanie.Ustawilem na ON i Auto.Na nadajniku zadałem wyższą temperaturę niż na wyświetlaczu która jest pokazywana.Z synchronizowalem nadajnik z odbiornikiem.I przy zadaniu temperatury wyższej ,załączył się wiatraczek na wyświetlaczu nadajnika.Z tego co widziałem na filmie w internecie, na podobnym odbiorniku Salus powinna się zapalić zielona lampka na odbiorniku że jest grzanie.A po osiągnięciu temperatury zadanej , powinno rozłączyć.A tu nie ma żadnej reakcji.Więc albo jest ten odbiornik uwalony albo coś z nadajnikiem.Podpowie ktoś coś,co tu jest nie tak.