Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amator i instalacja fotowoltaiczna 10KWp. Schemat podłączenia + zabezpieczenia

e_majsterkowicz 18 Oct 2021 21:59 1809 4
Suntrack
    e_majsterkowicz
    Level 10  
    Witam

amator prosi o pomoc przy wybraniu niezbędnych elementów do instalacji fotowoltaicznej 10 kW.
    Podłączę większość samodzielnie newralgiczne elementy zostawię dla fachowca do sprawdzenia przed podłączeniem.

Jeśli mogę z czegoś bezpiecznie zrezygnować nie widzę sensu pchać się w koszta.

Posiadane elementy:
    Inwerter Sofar Solar 11KTL-X - 1 szt.
    MODUŁ PV RISEN RSM144-7-445 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial 32-03-02.0209 - 22 szt.
    Wszystko zostanie zamontowane na stalowej konstrukcji wiaty o kącie 5-10 stopni (estetyka kosztem uzysku).

Zabezpieczenia AC DC kupić gotowy zestaw w skrzynce na znanym portalu za ok 900zł czy taniej wyjdzie samodzielnie złożyć? Potrzebuję konkretne modele podzespołów do zakupu. Mile widziany schemat jak połączyć elementy skrzynki i jaką średnicą przewodów.

Jakiej średnicy przewody zastosować pomiędzy falownikiem a panelami fotowoltaicznymi w przypadku montażu:
    a) długość przewodów do falownika powieszonego w budynku 35-40 m
    b) długość przewodów do falownika 1-5 mb

Wystarczy tania praska do zaprasowania przewodów fotowoltaiczny czy koniecznie markowa? Proszę o podlinkowanie taniej i skutecznej.

Jakiej średnicy linki do uziomu?

Jeśli wszystkie panele będą przykręcone do stalowej konstrukcji uziemienie całości instalacji wystarczy noga konstrukcji wiaty szpilka w ziemi czy należy wszystkie panele spinać uziemieniem i sprowadzić do szpilki w gruncie?

Potrzebuję również schemat jak to wszystko powinienem spiąć. Będę bardzo wdzięczny za pomoc gdyż chcę zdążyć przed zmianami/końcem roku z odebraniem instalacji.

Pozdrawiam
  • Suntrack
    wello
    Level 20  
    Nie zdążysz bo:

1. Zostaw to fachowcom bo nic dobrego z tego nie wyniknie.
    2. Fachowcy (ci prawdziwi) mają robotę zaplanowaną na kilka miesięcy do przodu.

Nie traktuj mojego wpisu personalnie lub jakoby miał być obraźliwy wobec Twojej osoby. Wiem, że chcesz zaoszczędzić i Elektryk po Tobie wszystko sprawdzi za symboliczną opłatą - to zrozumiałe. Po prostu jest tyle niuansów, na które należy zwrócić uwagę aby instalacja poprawnie działała ale przede wszystkim aby była bezpieczna, że nie mając wiedzy z podstaw elektryki, wykonanie jej własnoręcznie przez Ciebie aby były zachowane powyższe, będzie po prostu niemożliwe.
  • Suntrack
    e_majsterkowicz
    Level 10  
    Dziękuję za wiadomość.

Więcej wiary w ludzi:). W zeszłym sezonie miałem awarie kotła gazowego kondensacyjnego zakup kotła komina i kształtek hydraulicznych samodzielnie przerobienie instalacji wodnej gazowej montaż nowego komina ogarnięcie zworek w kotle montaż czujnika pogodowego 3 dni.
    Oczywiście sprawdziłem szczelność gazu przed uruchomianiem odpowiednią pianką. Samodzielne uruchomienie kotła który odebrał serwisant producenta dopiero dwa tygodnie później (nie miał czasu zgodził się na moje uruchomienie). W podsumowaniu dodam że rok wcześniej dzwonie do gazowni śmierdzi mi przed domem gazem (na ścianie wisi skrzynka z gazomierzem i reduktorem) przyjeżdżają szukają godzinę "wszystko w porządku szczelne" upieram się że jest inaczej czułem gaz słyszę "panie nie ma takiej możliwości sprawdzał profesjonalnym miernikiem elektronicznym". Mijają dwa dni wciąż czuję gaz dzwonie w niedziele przyjeżdża inna ekipa szukają szukają miernik nie wskazuję dopiero pianka wskazuje wyciek na reduktorze.

Naświetl niuanse o których wspominasz bym nie musiał poszukiwać informacji. Co mogę zrobić źle mając klarowny schemat o stworzenie którego tu właśnie proszę nie mając zamiaru samodzielnie wpinać do sieci?

Planuje kupić gotową skrzynkę zabezpieczenia AC DC do wpięcia (spina elektryk). Nie wiem jaką kupić podlinkujesz z all...?
    Moduły PV łącze w dwa niezależne stringi prowadząc przewody tak by nie było pętli ( podłączenie wieczorkiem w celu uniknięcia ewentualnego łuku elektrycznego). Wszystkie moduły PV będą połączone uziomem sprowadzonym do listwy.
    Szpilka nieuziemiająca i rezystancja (elektryk).
    Podłączenie do sieci (elektryk).

Jeśli możesz pomóc to bardzo proszę.
    partnerpl
    Level 11  
    Wiara wiarą ale wygląda mi to Twoje pytanie na lamerstwo...
    Jestem z wykształcenia tylko mechanikiem, ale bez problemu ogarnąłem przekroje kabli zabezpieczenia ich rodzaj i producenta w którego celowałem. Przygotowałem projekt, oczekiwania i wysłałem zapytanie ofertowe do dwóch firm. Odpowiedzi skłoniły mnie do wyboru od razu do jednego z dostawców, że względu na zaoferowane zabezpieczenia w które sam celowałem.
    Jednakże to wszystko wynikało z zainteresowania, jakim się wykazałem przed zakupem.
    Cały montaż mechaniczny wykonuję sam, ale elektryczny już elektryk z uprawnieniami, wraz z wnioskiem do energetyki.
    Pomimo tego że instalację elektryczną w domu wykonuję sam, wraz z budową rozdzielni w domu, to jednak łączenie PV z DC pozostawiam fachowcowi.

Tak więc kolego do pracy a nie na forum by ktoś za ciebie odwalił robotę.
    e_majsterkowicz
    Level 10  
    Pomogłeś kolego... Gdybym czekał tu na pomoc to do dziś by nic nie było ogarnięte. Nie chciałem tracić czasu jestem zapracowany (codziennie pracuję 12-15h) chciałem ułatwić sobie pracę a czas poświęcić dziecinom i żonie skończyło się że poświęciłem czas na instalacje... W mojej firmie 20 kWp na gruncie i w domu 10 kWp carport. Nie szkoda czasu pisać niewnoszące nic komentarze? Temat do zamknięcia instalacje wykonane.
    Moderated By Topolski Mirosław:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.