Szukam dobrego rozwiązania na korzystanie z wody zgromadzonej w zbiorniku na deszczówkę. Mam zbiornik betonowy 8 m³, mogę do niego doprowadzić zasilanie dla pompy - 1 fazowe, planuję podpiąć to pod linię kroplującą i jakiś zawór czerpalny do podlewania. Jaką pompę użyć, by miało to sens?
Widziałem pompy zanurzeniowe z pływakiem, wtedy na zasilaniu powinienem założyć jakiś włącznik ewentualnie uruchamiać przez podniesienie bezpiecznika w momencie potrzeby użycia (tutaj plusem jest, że w momencie braku wody w zbiorniku pływak nie pozwoli na pracę pompy na sucho)
Są również pompy hydroforowe, które uruchamiają się dopiero po odkręceniu zaworu i spadku ciśnienia w instalacji
Które rozwiązanie w moim przypadku lepiej zastosować?
Widziałem pompy zanurzeniowe z pływakiem, wtedy na zasilaniu powinienem założyć jakiś włącznik ewentualnie uruchamiać przez podniesienie bezpiecznika w momencie potrzeby użycia (tutaj plusem jest, że w momencie braku wody w zbiorniku pływak nie pozwoli na pracę pompy na sucho)
Są również pompy hydroforowe, które uruchamiają się dopiero po odkręceniu zaworu i spadku ciśnienia w instalacji
Które rozwiązanie w moim przypadku lepiej zastosować?