logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz 160V 500mA 600Hz bez transformatora?

roxitro 30 Paź 2005 22:54 2948 13
REKLAMA
  • #1 1942108
    roxitro
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Do zasilania foli elektroluminescencyjnej potrzebuję źródła napęcia zmiennego o dużym napięciu - ponad 160 V i nietypowej częstotliwości 600 Hz. Kształt sygnału nie jest istotny może być prostokąt. Chciałbym zasilać to bezpośrednio z 220V bez transformatora. Chodzi głównie o gabaryty i nie da się ukryć także o koszt. Wydumałem sobie, że te 220V na wejsćiu wyprostuję, a następnie np. se140 ustalę na 160 V. Następnie czymś w rodzaju mostka Graetza złożonym z triaków znowu zamienię na zmienny z częstotliowścią jaką zapodam przez jakieś 555.

Zanim zapędzę się z lutownicą, chciałbym usłyszeć waszą opinię i dowiedzieć się gdzie leżą istotne problemy. Na pierwszy rzut oka rozwiązanie jest trywialne i to właśnie mnie dręczy.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1942542
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Na pierwszy rzut oka, to wydaje się być proste, ale w rzeczywistości może się okazać bardziej skomplikowane, ale ja bym to zrobił na zasadzie klucza i generatora, na początek musiałbyś zbudować sam generator o takiej częstotliwości i sterować nim jakiś klucz, np. tak jak to jest zrobione w telewizorze przy odchylaniu poziomym, tranzystor wysoko napięciowy, sieć wyprostować, obniżyć do tych 160-ciu V i powinno to pójść.
    Pozdrawiam
  • #3 1942834
    roxitro
    Poziom 11  
    Dzięki za podtrzymanie na duchu. Przy okazji mam pytanie o redukcję z 220 na 160 V. Znasz może jakiś stabilizator jak 7805 ale na tak wysokie napięcia? W sumie to napięcie nie jest krytyczne, może się kiwać i to znacznie. W moim przypadku częstotliwość jest bardziej istotna
  • REKLAMA
  • #4 1942971
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A nie możesz kupić gotowej przetwornicy? Są produkowane jako moduły i ze szrotu można dostać bardzo tanio. Ew można wykorzystać przetwornice od podświetlania LCD.
  • REKLAMA
  • #5 1943012
    roxitro
    Poziom 11  
    Ze szrotu raczej nie chciałbym. Finalnie muszę zrobić lub dać zrobić około 1000 sztuk takich zabawek. Więc cena ma znaczenie. Kolor świecenia zależy od częstotliwości, więc wolałbym mieć kontrolę. Gotowe przetwornice do LCD są zasilane z małych napięć i są przeznaczone do mniejszych powierzchni foli EL. Ponieważ potrzebuję 160V nie chcę z 220 robić 5 i z powrotem podnosić do 160 - to po prostu kosztuje.
    Dodatkowy problem już poza konkurencją to płaskość rozwiązania. Bez zasilacza sterownik i cały świecący panel mieszczą się na razie w 3 mm.

Byłoby miło gdyby potraktować temat bardziej kreatywnie i teoretycznie, chociażby dla rozkoszy łamania głowy.

BTW, dzięki za możliwie najprostsze rozwiązanie problemu :)
  • #6 1947823
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Tak, to tylko w Erze dopasują...

Po wyprostowaniu 230V AC masz 325V DC - ty chcesz z tego zrobić 160V bez transformatora. Przy pradzie obciążenia 500 mA masz do wytracenia ponad 80W.
    Na dokładkę mam obawy, że pomyliłes rząd wielkości... 500 mA wystarczy na podłączenie folii o powierzchni 0.4 m^2 - jesteś pewien, że chodzi Ci o taką wielkość?
  • Pomocny post
    #7 1948698
    otest
    Poziom 12  
    Ja proponuje przyjżeć się schematowi aplikacyjnemu układu IR2155 (koszt ok 10 PLN). Jeśli już ma sie stałe 160V to przy uzyciu ww układu , dwóch np IRF 630 i paru dyskretnych elementów można uzyskać odpowiedni przebieg (napięciu max 600V).
  • REKLAMA
  • #8 1948836
    roxitro
    Poziom 11  
    ROMAN
    Dzięki za uwagi o straconej mocy. Mam problem
    Nie można zmniejszyć tego napięcia tyrystorem? Może wtedy nie będzie wydzielać się tyle ciepła

Jeżeli chodzi o powierzchnię, to u mnie nie świeci się cała powierzchnia tylko wzór naniesiony sitodrukiem. Prototyp, którym zasilam tę zabawkę ma podane przeze mnie parametry.

Dodano po 9 [minuty]:

OTEST
    Podpowiedź jest genialna. Miałem problem skąd wziąć parę woltów dla generatora. Został już tylko ostatni problem z tymi nieszczęsnymi 160V.
    Jeżeki dla wiertarki można ciąć sinus przy 100V, to moze dla dla mojego zasilacza też można tak przyciąć i kondensaor nie nacałkuje więcej niż 160.

Bycie laikiem jest strasznie frustrujące i wstydliwe.
    Rumienię się ale poproszę o odpowiedź, jezeli ktokolwiek ma jeszcze cierpliwość :)
  • #9 1949842
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Jest jedno, dość proste wyjście - półmostek zasilany bezpośrednio z wyprostowanego i wygładzonego napięcia sieci - masz dokładnie 160V. Ale nie zapomnij oddzielić składowej stałej kondensatorem na wyjściu.
  • #10 1949852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1952070
    roxitro
    Poziom 11  
    ROMAN

Pomysł prosty, pozbyliśmy się połowy napięcia, jest dobrze. Nie rozumię oddzielenia składowej stałej kondensatorem. Jeżeli nacałkowało mi na kondensatorze 160V to jest potrzeba włączania w szereg kolejnego?
    Czy wtedy będę miał napęcie stałe, żeby je poprzełączać?
    Można jakiś skromny schemacik? Przepraszam, po prostu nie kumam

WOJCIKW
    Dzięki za odpowiedz. Co prawda w tytule było, że bez transformatora, ale pomysł jest ciekawy. Zmieści się we wtyczce rdzeń do 60W? Jestem starej daty i może rdzenie są teraz ciekawsze. Prostownik jest 2-połówkowy, więc kolejne pytanie skąd bierze się ta podwojona moc.
    I na koniec ostatnie pytanie. Czy rozwiązanie Romana bez trafa w gruncie rzeczy nie oferuje tego samego?
  • #12 1952145
    Jogesh
    Poziom 28  
    Ocena: 682
    Moża by zrobić obniżenie napięcia na tyrystorach. Wtedy moc tracona będzie znacznie ,miejsza...

Pozdr.
  • Pomocny post
    #13 1952267
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> roxitro

Robisz normalny mostek Greatza zasilany z sieci (oczywiście poprzez filtry, bezpiecznik itd.), za nim kondensator wygładzający (czyli w tym miejscu masz 320V) i dwa MOSFETy w układzie półmostka - tak jak w klasycznym zasilaczu PC. Z półmostka wyjście poprzez kondensator (rzędu 1-2.2 uF/400V), żeby pozbyć się składowej stałej. W ten sposób na wyjściu masz 160V AC.
    MOSFETy sterujesz z klasycznego sterownika przetwornic - na przykład SG3525, do którego możesz uzyć albo scalonego drivera albo małego trafa impulsowego na małym toroidzie ferrytowym.
    Co może byc kłopotliwe? Uzyskanie napięcia zasilania do sterownika i drivera - na rezystorze będzie się grzało za mocno IMHO.

Dodano po 2 [godziny] 45 [minuty]:

Rozwiązanie z układu http://www.compel.ru/pdfnews/dt94-3.pdf jest oczywiście poprawne. Ale czytaj uważnie uwagę dotyczącą łączenia pod 230V - nie łącz wyprowadzenia 'N'!
    Przy zasilaniu z 230V nie jest konieczne stosowanie dwóch kondensatorów elektrolitycznych łączonych szeregowo. Wystarczy jeden na napięcie co najmniej 350V.

PS. Nie pisz na PW, proszę.
  • Pomocny post
    #14 1953558
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza do folii elektroluminescencyjnej wymagającego napięcia zmiennego około 160 V przy prądzie 500 mA i częstotliwości 600 Hz, bez użycia transformatora. Proponowane rozwiązania obejmują prostowanie napięcia sieciowego 220 V do około 320 V DC, a następnie obniżenie go do 160 V za pomocą półmostka z MOSFET-ów sterowanych generatorem PWM (np. układem SG3525 lub IR2155) oraz oddzielenie składowej stałej kondensatorem na wyjściu, co pozwala uzyskać napięcie zmienne o wymaganej częstotliwości i kształcie prostokątnym. Wskazano, że stabilizacja napięcia na poziomie 160 V jest trudna, a zastosowanie tyrystorów do obniżania napięcia może zmniejszyć straty mocy. Alternatywnie rozważano autotransformator, który jest mniejszy i tańszy niż transformator separacyjny, ale nie zapewnia izolacji galwanicznej i ma podwojoną moc znamionową względem transformatora o tym samym przekroju rdzenia. Podkreślono konieczność uwzględnienia strat mocy (około 80 W) przy obciążeniu 500 mA oraz znaczenie kontroli częstotliwości dla efektu świecenia folii EL. Zwrócono uwagę na problemy z zasilaniem układu sterującego i driverów MOSFET-ów oraz na potrzebę filtracji i zabezpieczeń w układzie prostowniczym. Propozycje obejmują także wykorzystanie gotowych przetwornic, jednak ze względu na wymogi produkcyjne (ok. 1000 sztuk) i koszty, preferowane jest rozwiązanie własne, kompaktowe i tanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA