Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MAN TGX Bj 2014 - komunikat błędu GDK / PDF 5 05531-01 AKTYWNY

harascho 21 Oct 2021 08:43 5175 8
This content has been translated flag-de » flag-pl View the original version here.
    harascho
    Level 1  
    Cześć i dzień dobry

Przez kilka dni miałem komunikat "Usterka kontroli emisji". Po naciśnięciu OK komunikat zawsze znikał. Teraz widziałem w diagnostyce, że GDK/PDF 5 05531-01 jest AKTYWNY a lampka kontrolna silnika miga na żółto.

Na pytanie MAN odpowiedział, że jakość Adblue jest słaba. Nie potrafię sobie tego jednak wytłumaczyć, ponieważ wszystkie nasze 3 ciężarówki tankowane są z tego samego zbiornika IBC AdBlue.

Co mogę sprawdzić? Wczoraj spojrzałem na czujnik NOx wraz z kablem, który przynajmniej optycznie był w porządku. Nasz TGX 35 440 ma tylko 274 tys. km na liczniku.

Dziękuję bardzo
    Pozdrawiam
    Harald
    MAN TGX Bj 2014 - komunikat błędu GDK / PDF 5 05531-01 AKTYWNY
    TruckElectronica

Level 20  
    Sprawdzić jakość AdBlue, na komputerze wartości z Noxa oraz stan wkładu tłumika.
    matwiej28
    Level 12  
    W zbiorniku adblue masz czujnik jakości adblue tak zwany smok, często się psują, pokazuje wtedy 32.5%, wiem bo regeneruję takie.
    Pozdrawiam
    TruckElectronica

Level 20  
    Coś się koledze pomieszało. Od kiedy w euro 5 jest smok adblue? Pomiar jakości adblue? I jak już to co, 32.5 % to źle?
    matwiej28
    Level 12  
    Jeśli euro 5 to nie ma tematu, ja piszę o euro 6, 32,5% pokazuje komputer jak czujnik jakości jest uszkodzony.
    TruckElectronica

Level 20  
    32.5 % to normalna jakość a nie, że jest uszkodzony.
    matwiej28
    Level 12  
    Tak, taka jakość jest idealna, ale przy uszkodzonym czujniku cały czas pokazuje 32,5 nawet jak wody samej nalejesz.