Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV SHARP LC-43CFE4142E - nieprawidłowe wyświetlanie obrazu

czarekk37 21 Oct 2021 08:44 714 7
    czarekk37
    Level 7  
    Cześć,
    posiadam trochę nietypowy problem z wyświetlanym obrazem, mianowicie pogarsza się i polepsza co 4 sekundy. Czyli przez 4 sekundy coś jest nie tak z obrazem, później przez 4s jest dobrze i z powrotem 4 sekundy źle.
    Płyta główna; TP.MS3463S.PB711
    LCD ; LC430DUY-SHA1
    Serial; C43CF4142EB04H
    Podstawiane były:
    2 szt. T-CONów - bez zmian,
    płyta główna - bez zmian,
    taśmy przy T-CON - bez zmian
    I pomysły mi się skończyły. Może ktoś coś innego podpowie.
    Zauważyłem również, że w jednym polu logiki, właśnie co 4s zmienia się napięcie z 28V na ~ -4,5V tak jakby zwierało do masy.
    Dodam jeszcze informację, że było wymieniane podświetlanie matrycy i klient twierdzi że przed uszkodzeniem podświetlenia nie było takiego czegoś. Tylko że po odłączeniu LED-ów i podświetleniu matrycy latarką, można zauważyć że też to się dzieje.
    Poniżej filmik i zdjęcia.

maksar
    Level 33  
    czarekk37 wrote:
    Podstawiane były

A matryca też?
    GanCegall
    Level 38  
    Sztuczka z wypinaniem taśm od t-con do matrycy na przemian?
    czarekk37
    Level 7  
    Przepraszam że tak długo odpisywałem - brak czasu + brak prądu przez wichury.
    Jeśli chodzi o podmianę matrycy - nie mam takiej możliwości.
    Jeśli chodzi o wypinanie taśm T-CON - wypięcie prawej taśmy jest ok

Wypięcie lewej taśmy, pojawiają się linie do 1/3 wysokości ekranu, ale już cały czas są. Akurat to ta taśma przy punkcie pomiarowym ( wcześniejszy mój post) gdzie zmienia się napięcie, a raczej nazwałbym to zwieraniem co 4s. do masy.
    Może coś będzie widać.

Zauważyłem, że kawałek prawej dolnej części matrycy jest wykruszony, ale nie wydaje mi się żeby miało to jakieś znaczenie.
    TV SHARP LC-43CFE4142E - nieprawidłowe wyświetlanie obrazu TV SHARP LC-43CFE4142E - nieprawidłowe wyświetlanie obrazu

Oprócz tego wyczułem że jakaś część taśmy wchodzącej do matrycy bardzo się nagrzewa. Tyczy się to wszystkich 4 taśm.
    Darek.S
    Level 34  
    czarekk37 wrote:

Dodam jeszcze informację, że było wymieniane podświetlanie matrycy i klient twierdzi że przed uszkodzeniem podświetlenia nie było takiego czegoś.

czarekk37 wrote:

Zauważyłem, że kawałek prawej dolnej części matrycy jest wykruszony, ale nie wydaje mi się żeby miało to jakieś znaczenie.
    czarekk37
    Level 7  
    Sugeruje Pan że wykruszony kawałek jednak wpływa na tę przypadłość?
    FAZEREREK
    Level 15  
    czarekk37 wrote:
    Zauważyłem również, że w jednym polu logiki, właśnie co 4s zmienia się napięcie z 28V na ~ -4,5V tak jakby zwierało do masy.

Witam, więc już wiesz gdzie jest problem to typowa usterka sygnałów CKV CKV1 CKV2 itd. usterka nazywa się ''double image problem lcd'' jest bardzo dużo informacji na ten temat, Najważniejsze że w większości przypadków można to poprawić blokując te sygnały. najprostszym sposobem jest zaklejenie taśmą bezpośrednio pinów taśmy matrycy, czasem trzeba się trochę pobawić zanim się trafi odpowiednie sygnały. U Ciebie tak się da więc do dzieła ;)