Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego TV SHARP LC46-HD1E przestał widzieć dysk HDD?

romam 21 Oct 2021 15:33 225 5
    romam
    Level 11  
    Przez wiele lat służył mi bez jakiejkolwiek usterki aż :( przestał widzieć wbudowany dysk HDD. Nie wiem czy uległ uszkodzeniu dysk czy coś z elektroniką lub softem telewizora ?

Po wejściu program serwisowy wszystko wydaje się o.k.
    Nie mogę (nie umiem ?) ponownie załadować softu bo mam wgrany najnowszy (ostatni) i TV mi nie pozwala na to ponownie.
    Nie mam też wcześniejszego softu i być może innego (np. Loewe 2700, bo inni twierdzą że działa lepiej w tym TV (główna jest ta sama).

Wiem że 10 lat to w elektronice przepaść, ale jest może ktoś kto spotkał się z tym problemem wcześniej i wie jak temu zaradzić. Będę ogromnie wdzięczny bo to topowy model Sharpa (w tamtych latach) z wieloma funkcjami których nie maja dzisiejsze TV i szkoda mi go wymieniać.

Mam do niego instrukcję serwisową ale chyba jestem za głupi aby coś wykumać ???
    DJCheester
    Level 24  
    Witam a czy dysk jest jakiś standardowy 2.5, 3.5 cała jak tak można by na początek podstawić jakiś inny dysk lub ten z TV sprawdzić poprzez komputer czy widzi komputer. Może dysk uległ uszkodzeniu i wymiana pomoże. Możesz też sprawdzić napięcia na zasilaniu dysku 5V i 12V. Pozdrawiam...
    Marco_zg
    Level 21  
    Jak kolega wyżej napisał. Wyciągnij dysk i podepnij pod komputer, najlepiej pod systemem jakiejś dystrybucji Linuxa Live. Z własnego doświadczenia wiem że dyski takie są formatowane partycjami linuksowymi. Z Service Manuala wynika że siedzi tam dysk 3.5".
    romam
    Level 11  
    Dysk jest standardowy 3,5 calowy 160Gb i tv go widzi - załączam zdjęcia dysku i ekranu.
    Zaczynam się zastanawiać czy może jakieś kondensatory elektrolityczne na płycie nie straciły pojemności ?
    Choć było by to dziwne żeby tek bez wcześniejszych ostrzeżeń...

Dlaczego TV SHARP LC46-HD1E przestał widzieć dysk HDD? Dlaczego TV SHARP LC46-HD1E przestał widzieć dysk HDD?

Dodano po 39 [minuty]:

A Windows i Linux widzą go tak :
    Marco_zg
    Level 21  
    Napisałeś - "Przez wiele lat służył mi bez jakiejkolwiek usterki aż :( przestał widzieć wbudowany dysk HDD" - to trochę się rozmija z tym co napisałeś teraz.

"Dysk jest standardowy 3,5 calowy 160Gb i tv go widzi" znakiem takim dysk jest sprawny, skoro TV "gada" z dyskiem.

Zawsze możesz podpiąć do Tv inny dysk, nie koniecznie 3.5", laptopowy też powinien zadziałać. Telewizor sformatuje go po swojemu, wiadomo. W ten sposób wykluczysz pewnie winę samego dysku. Zmierz czy TV daje odpowiednie napięcia dla zasilania dysku.

Dalej dobrym tropem myślisz, możliwe że jakiś kondensator się "skończył" lub coś ze softem mu się pokiełbasiło.
    romam
    Level 11  
    Dzięki Marco za podpowiedź.
    Doszedłem do podobnych wniosków ale utknąłem w temacie formatowania kolejnego dysku.
    Ponoć (nie jestem tego pewien) Sharp specjalnie formatuje dysk pod Linuksem i wszystkie moje próby jak na razie nie dają rezultatu. Poza tym nie jestem pewien czy to soft, pyta główna czy uszkodzony HDD ?

Podpowiedzi jak najbardziej mogą się przydać, ale nie na to liczyłem ...
    Chciałbym konkretne rozwiązania od kogoś kto miał do czynienia z tym TV lub podobnym modelem i spotkał się z tym problemem

A dla wyjaśnienia - w ustawieniach serwisowych widać HDD, a w menu użytkownika nie.