Mam w domu Integrę 64 i w ramach rozbudowy chciałem dołożyć sterowanie bramą i garażem z panelu i ... niby ok ale chyba spaliłem wyjście niskoprądowe OC. SPRAWDZIŁEM MIERNIKIEM I zamknięciu styków na napędzie jest 1,5mA a napięcie na tych zaciskach 36V, ale nie sprawdziłem biegunowości i podłączyłem odwrotnie, choć w tym przypadku wydaje mi się, że nie powinno to mieć znaczenia. Ale to nie przekaźnik więc raczej ma.
Podłączyłem wg schematu ręcznego
Przy próbie wysterowania nic tylko dioda na płycie miga jak trzeba. Sterowanie na krótko działa.
Potem sprawdziłem piernikiem przejście. Te do którego była podpięta brama nie ma przejścia. Drugie ustawione identycznie (ale nie podłączane) ma przejście. Nie chcę ryzykować kolejnego wyjścia i tu pytania:
1. Czy przy właściwe polaryzacji będzie działać czy uszkodzi kolejne.
2. Jak sprawdzić czy jest na bank uszkodzone - jeśli jest szansa że nie?
P.s. ten prostokąt z iksem to jakaś stycznik w napędzie bramy
Wojtek
Podłączyłem wg schematu ręcznego

Przy próbie wysterowania nic tylko dioda na płycie miga jak trzeba. Sterowanie na krótko działa.
Potem sprawdziłem piernikiem przejście. Te do którego była podpięta brama nie ma przejścia. Drugie ustawione identycznie (ale nie podłączane) ma przejście. Nie chcę ryzykować kolejnego wyjścia i tu pytania:
1. Czy przy właściwe polaryzacji będzie działać czy uszkodzi kolejne.
2. Jak sprawdzić czy jest na bank uszkodzone - jeśli jest szansa że nie?
P.s. ten prostokąt z iksem to jakaś stycznik w napędzie bramy

Wojtek