Witam. Chciałbym zaprezentować myjkę ciśnieniową wykonaną samodzielnie na pompie tłoczkowej Interpump TH4715 pochodzącej z myjni samochodowej bezdotykowej. Ciśnienie regulowane w zakresie 20-200 barów zaworem bypass. Pompa napędzana jest silnikiem jednofazowym o mocy 3kW i prędkości obrotowej 1445 obr./min poprzez sprzęgło kłowe. Do myjki zastał dołożony dozownik płynu myjącego firmy Dibo, którego częstotliwość podawania płynu przed pompę regulowana jest przekaźnikiem czasowym, dozownik wymaga impulsów 24V AC. Podawanie płynu włączane jest wyłącznikiem piórkowym zlokalizowanym po lewej stronie pulpitu co sygnalizuje niebieska kontrolka. W celu podniesienia temperatury wody myjącej o około 20-30 stopi Celsjusza dodałem grzałkę przepływową ze stali nierdzewnej trójfazową o mocy 12kW. Grzałka włączana jest łącznikiem krzywkowym po prawej stronie pulpitu w pozycji nr. 2 co sygnalizuje kontrolka koloru czerwonego, włączenie grzałki jest możliwe tylko przy zasilaniu trójfazowym oraz załączonym styczniku silnika pompy. W celu uniknięcia zagotowania wody w grzałce zastosowałem wyłącznik termiczny bimetaliczny wyłączający stycznik grzałki przy 50 stopniach Celsjusza. Gdy łącznik znajduje się w pozycji nr. 1 działa tylko sama pompa, co sygnalizuje kontrolka koloru zielonego oraz istnieje wtedy możliwość zasilania jednofazowego za pomocą przejściówki z wtyczki tablicowej 32A 5P 400V na zwykłą wtyczkę 230V 16A 3P. Silnik jednofazowy o takiej mocy zastosowałem z uwagi, że nie posiadam wszędzie zasilania trójfazowego.
Układ sterowania został wykonany na dwóch stycznikach z cewkami na napięcie 24V AC, które załączane są przez łącznik krzywkowy, dodatkowo w obwodzie silnika zastosowałem wyłącznik silnikowy, oraz przekaźnik czasowy, który steruje dozownikiem płynu.
Konstrukcja została wykonana z profilu stalowego 40x40x2, a podstawa silnika oraz pompy z blachy 6mm.
Koszty budowy:
- Silnik jednofazowy 3kW 1445obr./min 650zł
-Osprzęt elektryczny [styczniki, przewody, transformator, rozdzielnica, wtyczka tablicowa, łączniki tablicowe] 400zł
-Manometry tablicowe 2szt. 110zł
-Przewody i złączki hydrauliczne 200zł
-Profil stalowy 12mb 150zł
-Lakier i podkład 70zł
-Grzałka przepływowa trójfazowa ze stali nierdzewnej 550zł
-Używaną pompę Interpump TH4715, dozownik płynu oraz lancę wraz z wężem otrzymałem w rozliczeniu za podłączenie myjni bezdotykowej.

Cool? Ranking DIY