Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z wifi na komputerze stacjonarnym NETIS WF2190 vs Realtek 8812AU

lukbogworks 22 Oct 2021 10:01 357 12
    lukbogworks
    Level 4  
    dzień dobry, mam problem z siecią na jednym komputerze w domu.

WIFI działa prawidłowo na telefonach , na laptopie, jednak na komputerze stacjonarnym działa dość wolno i dodatkowo co jakiś czas się rozłącza i łączy ponownie.

sieć dociera prawidłowo do miejsca gdzie jest komputer stacjonarny (na laptopie i telefonie w tym samym miejscu działa prawidłowo)

dokupiłem wzmacniacz sygnału oraz kartę bezprzewodową NETIS WF2190.

po instalacji sterowników tej karty widzę, że w menedżerze urządzeń, jako karta sieciowa jest : Karta sieciowa Realtek 8812AU Wireless LAN 802.11ac USB NIC
    to chyba karta zintegrowana w komputerze?

jest również nieznane urządzenie opisane jako USB\VID_1210&PID_000A&MI_04\7&24E112C4&1&0004

dostawca : vectra
    usługa : internet 600 Mb/s
    model modemu od dostawcy : technicolor cga2121
    po drodze za modemem od dostawcy jest wzmacniacz sygnału : Router TP-LINK Archer C6 DualBand 2.4-5GHz 4xLAN
    w komuterze jest wpięta usb z dwoma antenami : NETIS WF2190.

z czego może wynikać problem z siecią na tym komputerze?
    User removed account
    Level 1  
    lukbogworks
    Level 4  
    micro-star B450 GAMING PLUS MAX (MS-7B86)
    User removed account
    Level 1  
    lukbogworks
    Level 4  
    nie - cała karta usb jest wsadzone do usb i z niej wystają anteny
    User removed account
    Level 1  
    lukbogworks
    Level 4  
    nie mam takiego miejsca gdzie mógłbym wkręcić te anteny
    User removed account
    Level 1  
    lukbogworks
    Level 4  
    problem z wifi na komputerze stacjonarnym NETIS WF2190 vs Realtek 8812AU

Nic takiego nie mam. Model karty jest taki jak podałem - nie ma w nim takich gniazd na wkręcenie anten.
    dt1
    Admin of Computers group
    Oczywiście że płyta nie ma zintegrowanej karty WiFi, modele B450 Gaming Plus MAX nie miały jej. Foto z gniazdami WiFi jest od innego modelu płyty, zapewne wersji ITX o oznaczeniu MSI B450I GAMING Plus MAX.

Co do jakości połączenia to masz kumulację kataklizmów w sieci. Zaczynając od repeatera, który "robi więcej kresek", ale nie za darmo. W zależności od jego ustawień i warunków jego pracy, mniej lub bardziej tę transmisję spowalnia. Dalej dość przeciętna karta sieciowa, która nawet w niezłych warunkach nie będzie działać rewelacyjnie. Jeśli masz możliwość to zwróć i zamień tę kartę na coś normalnego, proponuję zamiast wynalazków na USB kupić kartę montowaną wewnątrz komputera, np. Gigabyte GC-WB1733D-I (802.11AC+BT, zewnętrzna antena, cena ~120zł) - https://www.ceneo.pl/70081047 lub jej nowszą wersję 802.11ax, jeśli jest potrzebna - Gigabyte GC-WBAX200 - https://www.ceneo.pl/100898107

Karty AC/AX wymagają zwykle minimalnego chociaż chłodzenia, a trudno zapewnić takie w ciasnej obudowie z tworzywa. Z tym modelem Netisa zetknąłem się ze dwa, trzy razy i nie powalał na kolana. Karty Gigabyte są przynajmniej oparte na kartach sieciowych Intela i jakoś to tam działa, oczywiście jeśli masz niezbyt dobry zasięg (a montując kartę za komputerem różnie bywa) - będzie to działać lepiej lub gorzej. Gigabyte ma antenę na przewodzie, więc można chociaż minimalnie manipulować jej pozycją (na przykład postawić na biurku, zamiast za komputerem).

Niestety na tych wszystkich kombinacjach nie masz szans zbliżyć się do 600 Mbps.

Przy okazji mógłbyś wykonać pomiar sygnału w miejscu zamontowania karty sieciowej. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    lukbogworks
    Level 4  
    ale główny problem jest w tym że laptok (z przeciętną kartą wifi) i telefon w tym samym miejscu łapią to bdb, tylko komputer zamula z siecią. myślisz że zmiana karty na tą którą wklejałeś rozwiąże problem?
    dt1
    Admin of Computers group
    Warto spróbować, bo ta karta Netisa to tak nawet przeciętna nie jest. A zawsze można sprzęt zwrócić przecież, jeśli nie spełni oczekiwań.

Tym niemniej nie wiadomo nic o poziomie sygnału i zakłóceniach w miejscu pracy karty, więc to tylko zgadywanie.

Jakie prędkości Internetu uzyskuje na tym laptopie (i jaką kartę ma on w środku)?
    User removed account
    Level 1