Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup suszarki do 3-3,5 tys. zł

zebe83 22 Oct 2021 17:43 675 5
SterControl
    zebe83
    Level 9  
    Dzień dobry,
    Na wstępie witam wszystkich i od razu pytam. Jaką suszarkę polecacie z obecnie dostępnych na rynku. Im więcej czytam i oglądam to coraz gorzej mi wybrać. Z pompą/bez pompy? Nie wiem bo nie znam się na temacie zupełnie. Obecnie użytkujemy pralkę 8kg, także suszarka min 8kg. Częstotliwość użytkowania 5 razy w tygodniu. Jeśli chodzi o funkcje fajnie by było coś na rodzaj mało zagnieceń w programach, bo wiem że programy typu "do szafy" mocno potrafią niszczyć ubrania. Bardzo proszę o polecenie do 3 modeli, wraz z jakimiś argumentami dlaczego takie.
    W sklepach polecają bardzo różnie od LG przez BEKO po BOSCHA. I mam wrażenie że polecają to co akurat mają bo jak wiadomo brakuje podzespołów elektronicznych we wszystkich branżach.

Z góry bardzo dziękuję za cenne rady i sugestie.
    Adam
  • SterControl
    mrice
    Moderator of Home appliances
    zebe83 wrote:
    Im więcej czytam i oglądam to coraz gorzej mi wybrać.

To dość typowe zjawisko, zwłaszcza, że opinie są bardzo różne i niejednokrotnie nie miarodajne.

zebe83 wrote:
    Z pompą/bez pompy?

To już Ty musisz zdecydować. Pompa jest droższa, bardziej modna i pozornie oszczędniejsza, bo w wyższej klasie energetycznej (a w praktyce i tak te klasy w diabli biorą, więc na to nie patrz).

Zalety klasycznej grzałki:
    - Tańsza w zakupie
    - Możliwość bezproblemowego wyjęcia skraplacza przez klapę serwisową i jego wyczyszczenie / umycie
    - Krótszy czas suszenia, często pokrywający się mniej więcej z czasem cyklu prania w pralce.

Wady:
    - Obciążenie sieci elektrycznej podczas suszenia ok 2,3 kW
    - Wyższa temperatura suszenia

Zalety pompy ciepła:
    - Niższa temperatura suszenia
    - Obciążenie sieci elektrycznej podczas suszenia ok 1 kW

Wady:
    - Długi czas suszenia
    - Droższa w zakupie
    - Niemożność samodzielnego czyszczenia wymiennika ciepła (średnio raz na 5 lat wymaga pełnej rozbiórki urządzenia w celu wyczyszczenia układu)
    - Nieco bardziej skomplikowana budowa (sprężarka, parownik, skraplacz, obieg gazu), co podnosi ryzyko ewentualnych problemów podczas eksploatacji.

Tak więc Ty wybierasz. Ilu ludzi tyle opinii i skurczonych rzeczy zarówno na jednych jak i drugich konstrukcjach.

zebe83 wrote:
    Jeśli chodzi o funkcje fajnie by było coś na rodzaj mało zagnieceń w programach, bo wiem że programy typu "do szafy" mocno potrafią niszczyć ubrania.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, funkcja mniej zagnieceń to zwykle dodatkowe obroty po zakończeniu suszenia, ewentualnie w niektórych modelach zmienny kierunek obrotów bębna.
    Co do programów "do szafy" osobiście tylko takich używam (z wyjątkiem suszenia rzeczy impregnowanych, wówczas program sport) i suszarka nie zniszczyła mi jeszcze nic (pomijając dwie rzeczy które co do zasady do suszarki się nie nadawały).

zebe83 wrote:
    Bardzo proszę o polecenie do 3 modeli, wraz z jakimiś argumentami dlaczego takie.

Osobiście szukał bym w Bosch / Siemens, moim zdaniem najmniej problematyczne konstrukcje, ewentualnie elektrolux, te co prawda miewały problemy z silnikami, ale ogarnięty fachowiec poradzi sobie z tym bez wybitnych kosztów. Ewentualnie z budżetowego wyboru Beko, ale to jak piszę, budżetowy i niestety jest to odczuwalne pod wieloma względami.

zebe83 wrote:
    W sklepach polecają bardzo różnie od LG przez BEKO po BOSCHA.

Niestety, znakomita większość sprzedawców to po prostu wyszkoleni wciskacze kitu, byle klient wyjął portfel i zostawił kasę, a najlepiej jeszcze mu wcisnąć cud gwarancję która się okazuje ubezpieczeniem. Jak przyjdzie co do czego to i tak klient będzie psy wieszał na producencie a nie sklepie czy sprzedawcy :)
  • SterControl
    kamilo23
    Level 21  
    Sam chciałem kupić z pompą ciepła wybór padł na boscha WTG86401PL. To już 3 zakup w rodzinie i każdy zadowolony. Proste czyszczenie. Moja stoi na pralce boscha koszt łącznika to około 85zł.
    zebe83
    Level 9  
    Serdeczne podziękowania za rzetelną odpowiedź mrice.

mrice wrote:
    To już Ty musisz zdecydować. Pompa jest droższa, bardziej modna i pozornie oszczędniejsza, bo w wyższej klasie energetycznej (a w praktyce i tak te klasy w diabli biorą, więc na to nie patrz).
    No właśnie tu chyba mam największy dylemat. Nie zależy mi na reklamie producentów, że ich suszarka jest mega oszczędna i że będę płacił tylko całe 100 zł rocznie, bo takie kity to już wciskają Ci od fotowoltaiki :D No a ja nie posiadam paneli i posiadał nie będę. Także tu potrzebuję wiedzy kogoś doświadczonego w temacie, tak aby oprzeć się na 2-3 modelach które Wy użytkownicy rekomendujecie i które warto rozważyć.

mrice wrote:
    Osobiście szukał bym w Bosch / Siemens, moim zdaniem najmniej problematyczne konstrukcje, ewentualnie elektrolux, te co prawda miewały problemy z silnikami, ale ogarnięty fachowiec poradzi sobie z tym bez wybitnych kosztów.

Z boscha/siemensa nie wiem w ogóle czego szukać....? Prośba o rekomendacje, Z kolei z Elektroluxa znalazłem coś takiego: Suszarka Electrolux EW8H458 czy warta swojej ceny i czy nie będę żałował że z pompą ciepła?

Ps. nie jestem na bieżąco, także pozwolę sobie zapytać.... Czy suszarki bez pomp są nadal równolegle produkowane z tymi z pompą ciepła? Chodzi mi o to aby wybrać coś w miarę "świeżego" ale bez "chorób wieku dziecięcego".
    mrice
    Moderator of Home appliances
    zebe83 wrote:
    Wy użytkownicy rekomendujecie i które warto rozważyć.

To powiem Ci tyle, że rok temu osobiście zakupiłem grzałkowego Boscha z serii WTG.

zebe83 wrote:
    Z kolei z Elektroluxa znalazłem coś takiego: Suszarka Electrolux EW8H458 czy warta swojej ceny i czy nie będę żałował że z pompą ciepła?

Bazową konstrukcję masz zawsze tą samą, poszczególne modele różnią się tylko dodatkowymi funkcjami.

zebe83 wrote:
    Czy suszarki bez pomp są nadal równolegle produkowane z tymi z pompą ciepła?

Jeszcze tak, ale obawiam się, że unia zaraz tak zmajstruje, że wylecą z obiegu.
    zebe83
    Level 9  
    Dzień dobry,

Panie i Panowie z racji na Black Week pytanie czy lepiej brać

Suszarka LG RC90V9EV2Q czy może SAMSUNG DV90T5240AT Optimal Dry AI Control.
    Oczywiście pod uwagę wezme wszystkie pozostałe sugestie.

Dziękuję.