Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wzmacniacz na TDA7377(A) - Opłaca się?

RDRQ 23 Oct 2021 15:30 396 21
    RDRQ
    Level 3  
    Czy polecacie wzmacniacz klasy AB na TDA7377? Jego moc to ok. 2×35 W na 4 om.

Mam obudowę wzmacniacza Unitry Fonica PW-9013 w słabym stanie. I myślałem, aby go uzupełnić o 2 takie moduły
    i jakiś tam korektor graficzny.

Czy opłaca się ten moduł?

Od razu mówię: patrząc na cenę oryginalnych podzespołów i samego wzmacniacza na TDA7377, widać dużą różnicą. Cena wzmacniacza TDA7377 jest dużo niższa niż oryginalny cały wkład PW-9013, a moce są teoretycznie takie same.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Otrzymasz wzmacniacz z bardzo dużymi zniekształceniami 10%.

Między 4W a 10W/4 om są akceptowane zniekształcenia.
    RDRQ
    Level 3  
    HD-VIDEO wrote:
    Otrzymasz wzmacniacz z bardzo dużymi zniekształceniami 10%.

Między 4W a 10W/4 om są akceptowane zniekształcenia.

Ok, a jest jakaś alternatywa za podobną cenę z mniejszymi zniekształceniami? Np. Tpa 3118?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jaki masz zasilacz (transformator) z jednym uzwojeniem, z dwoma?

Dodano po 42 [sekundy]:

TPA to klasa D
    RDRQ
    Level 3  
    Teraz na stanie zasilacz 200W modularny.
    Wiem, że 3116 to klasa D.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Ale jake ma napięcia pojedyncze, symetryczne, o napięciu ?
    RDRQ
    Level 3  
    HD-VIDEO wrote:
    Ale jake ma napięcia pojedyncze, symetryczne, o napięciu ?

DC 12V.
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Z takim napięciem , żadnej większej mocy nie uzyskasz., chyba ze na 4om i w mostku.

Jest TDA z pompą pojemnościową ale to tez jest do samochodu
    RDRQ
    Level 3  
    Z pompą ładunkową? Cóż to takiego?
    Jest jeszcze moduł TDA 7498 że komo 2x 100W ale tak naprawdę ok 2x 50W na 4 Ohm i na zasilanie 24V 5A.
  • Helpful post
    LEDówki
    Level 39  
    Pompa łądunkowa - generator z kondensatorem. Kondensator jest ładowany a później włączany szeregowo z napięciem zasilającym. W ten sposób podwaja się napięcie zasilania a moc teoretycznie zwiększa się czterokrotnie.
    Zrobiłem takie coś 4x75W. Gra dość głośno, ale 75W jeśli osiągało to z takimi zniekształceniami, że człowiek z normalnym słuchem nie da rady tego długo odbierać.
    Na imprezach pijane towarzystwo nie zwraca na to uwagi, a zniekształcenia sięgają 50%. :)
    Może kolega wykorzystać posiadany transformator i zrobić inne końcówki mocy na tranzystorach, albo zrobić wzmacniacz w układzie mostkowym. Wzmacniacz w klasie D będzie się najmniej grzał.
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    RDRQ wrote:
    mam obudowę wzmacnaicza unitry fonici pw 9013 w
    słabym wstanie. I myślałem aby go uzupełnić o 2 takie moduły
    i jakiś tam equalizer
    Są gotowe zestawy do zlutowania oparte na LM3886 lub TDA7294. W zestawie masz też schemat z opisem oraz informacją o wymaganym zasilaniu. Podobnie można znaleźć zestaw z układem korekcji barwy na LM 1036 - układ prosty i bezpieczny - sterowanie wszelkimi regulacjami jest w nim napięciem stałym, tak więc nie ma niebezpieczeństwa, że potencjometry (na marginesie potencjometry MONO, mimo że sam przedwzmacniacz stereo) zaczną trzeszczeć a na ich połączenia sygnałowe z płytką przedostaną się zakłócenia - LM można więc montować tuż przy gniazdach wejściowych co skraca drogę sygnału o małej wartości. Brzmienie tego PW może nie należy do wybitnych, ale z czystym sumieniem mogę go polecić i ocenić jakość jako dobrą.
    A wzmacniacze samochodowe sobie odpuść. W samochodzie instalacja jest jaka jest i z 12V więcej nie wyciśniesz bez specjalnych zabiegów. A zabiegi te plus ograniczona wartość napięcia generują zbędne w domowych warunkach użytkowania straty. O jakości nie będę mówić... audio w samochodzie to specyficzna dziedzina i wolałbym nie wypowiadać się na ten temat.
    RDRQ
    Level 3  
    Tylko dostań za niską cenę układ całego wzmacniacza, a w ogóle go znajdź...
    398216 Usunięty
    Level 43  
    RDRQ wrote:
    Tylko dostań za niską cenę wkład całego wzmacniacza a w ogóle go znajdź...

Nie wiem jaka cena jest dla Ciebie niska, ale z odnalezieniem problemu nie widzę...?
    https://www.google.com/search?q=+LM1036+zesta...JIBAzAuNJgBAKABAaABAsABAQ&sclient=products-cc
    https://www.google.com/search?q=TDA+7294+wzma...HY9tDOYQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1440&bih=706&dpr=1
    RDRQ
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    RDRQ wrote:
    Tylko dostań za niską cenę wkład całego wzmacniacza a w ogóle go znajdź...

Nie wiem jaka cena jest dla Ciebie niska, ale z odnalezieniem problemu nie widzę...?
    https://www.google.com/search?q=+LM1036+zesta...JIBAzAuNJgBAKABAaABAsABAQ&sclient=products-cc
    https://www.google.com/search?q=TDA+7294+wzma...HY9tDOYQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1440&bih=706&dpr=1

Ale mi chodziło o oryginalny wkład od foniki, choć to też dobry wzmacniacz na tda 7294.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    RDRQ wrote:
    mi chodziło o oryginalny wkład od foniki,
    A czy w Fonice był TDA 7377? Albo moduł na TDA 7498 ?
    We wzmacniaczu 9013 były końcówki na elementach dyskretnych - na tranzystorach, a nie na układach scalonych. Więc może się najpierw zdecyduj, bo coś mi się widzi, że "szukasz i modlisz się żeby nie znaleźć"...;)
    RDRQ
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    RDRQ wrote:
    mi chodziło o oryginalny wkład od foniki,
    A czy w Fonice był TDA 7377? Albo moduł na TDA 7498 ?
    We wzmacniaczu 9013 były końcówki na elementach dyskretnych - na tranzystorach, a nie na układach scalonych. Więc może się najpierw zdecyduj, bo coś mi się widzi, że "szukasz i modlisz się żeby nie znaleźć"...;)

Nie wiesz chyba do końca o co mi chodzi. Napisałem, że mam problem ze znalezieniem ORYGINALNEGO wkładu (wzmacniacz, trafo, equalizer)
    a z ceną jest jeszcze gorzej. Zwłaszcza, że ja przeszukuje tylko portale "Alledrogo LUB OLX". A tam ciężko coś takiego znaleźć w dobrej cenie.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    RDRQ wrote:
    Napisałem, że mam problem ze znalezieniem ORYGINALNEGO wkładu (wzmacniacz, trafo, equalizer)

Gdzie? Bo z postu rozpoczynającego temat nic takiego nie wynika, wręcz przeciwnie.
    RDRQ wrote:
    Czy polecacie wzmacniacz klasy AB na TDA 7377?
    jego moc to (ok) 2x 35w na 4 ohm.

mam obudowę wzmacniacza unitry foniki pw 9013 w
    słabym wstanie. I myślałem aby go uzupełnić o 2 takie moduły
    i jakiś tam eq.

Czy opłaca się ten moduł?

Od razu mówię: Patrząc na cenę oryginalnych podzespołów a samego wzmacniacza na tda 7377 jest duża różnica. cena wzmacniacza tda 7377 jest dużo tańsza niż oryginalny cały wkład foniki, a mocą są teoretycznie takie same.

Oryginalne płytki możesz dostać najwyżej albo z demontażu na Alllegro, albo (też tam) razem z całym wzmacniaczem. Raczej nikt dla Twojej wygody nie będzie sprzedawać po niższych cenach, skoro znajdzie nabywcę za takie pieniądze jakie chce.
    RDRQ
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    RDRQ wrote:
    Napisałem, że mam problem ze znalezieniem ORYGINALNEGO wkładu (wzmacniacz, trafo, equalizer)

Gdzie? Bo z postu rozpoczynającego temat nic takiego nie wynika, wręcz przeciwnie.

"Tylko dostań za niską cenę układ całego wzmacniacza, a w ogóle go znajdź..."
    Miałem nadzieje, że się domyślisz w tamtym momencie o co mi chodzi.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    No więc - nie domyśliłem się i czuję się przy tym usprawiedliwiony, ponieważ ta informacja zginęła w natłoku pozostałych, gdzie pytałeś co w zamian.
    Wydaje mi się że odpowiedziałem z nadwyżką na Twoje pytania co do wzmacniacza. Co dalej z tą wiedzą zrobisz, to już nie zależy ode mnie.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    Byłem posiadaczem oryginalnego wzmacniacz PW9013 i byłem z niego bardzo zadowolony. Kupiłem go w Wiejskim Domu Towarowym za 32 tys.zł. Grał (jak dla mnie w tamtych czasach) rewelacyjnie. Potem dokupiłem tuner T9015 za 38 tys.zł. w tym samym sklepie. Tuner miał skalę na linijce diodowej. Była to jakaś wersja eksportowa, gdyż skala była opisana jako 88÷108MHz chociaż tuner odbierała stacje w zakresie 65÷73MHz. Po latach gdy przeszliśmy na górne pasmo, przestroiłem ów tuner na górne pasmo. Wystarczyło kawałek drutu za antenę, aby odbierać w miarę czysto stacje radiowe.
    Szkoda, że ktoś rozbebeszył ten wzmacniacz, bo warto by było go zregenerować. U mnie "napędzał" najpierw kolumny 40W Tonsilu, a potem moje (własnej roboty) o mocy 110W. Liczę tu jedynie moc głośników niskotonowych. Do cichego grania kontur zawsze miałem włączony kontur.