Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hulajnoga 48 V po naciśnięciu manetki gazu zamiast ruszać blokuje silnik

lanwal1 23 Oct 2021 16:56 2421 9
    lanwal1
    Level 2  
    Mam hulajnogę z silnikiem 48 v z halotronami.Wtyczka od silnika okrągła.Założyłem nowy sterownik,wyświetlacz i manetkę gazu. Po popchnięciu i naciśnięciu gazu blokuje silnik zamiast jechać.
    Czy ktoś może rozwiązać ten problem ? Jestem gotowy dowieźć hulajnogę do człowieka,który uruchomi moją hulajnogę i uregulować należność. Będę wdzięczny za rozwiązanie problemu
    banmar_2005
    Level 28  
    Sprawdź przewody do silnika, Jeden przewód albo nie ma styku albo jest gdześ przerwa w przewodzie.
    Może jeden z czujników Halla jest uszkodzony lub źle podłączony
    Co to za sterownik montowałeś? może go trzeba uczyć w którą stronę ma się kręcić?
    Postaw ją na stopce i po wciśnięciu manetki zobacz czy silnik płynie rusza i w którą stronę
    lanwal1
    Level 2  
    Sterownik z wyświetlaczem i manetką gazu jest z Chin. Nie potrafię sprawdzić czujników Halla.Hulajnoga postawiona na podwyższeniu.Wyświetlacz się uruchamia ale koło nie rusza po naciśnięciu manetki gazu.
    banmar_2005
    Level 28  
    Może jakieś zdjęcia instalacji sterownika (model) silnika z wtykami , złączkami.
    Sprawdzałeś silnik i przewody czy nie ma przerwy lub zwarcia?
    Może jakiś krótki filmik jak się zachowuje silnik po naciśnięciu manetki gazu.
    Dlaczego zmieniałeś manetke i sterownik, wcześniej nic nie było?
    banmar_2005
    Level 28  
    lanwal1 wrote:
    Stare kable były porozrywane dlatego wymieniłem całość

Podaj model starego sterownika i tego nowego, bo na zdjeciu nie widać jaki to model
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Masz uszkodzony silnik skoro go blokuje. Jest jeszcze mała możliwość złego podłączenia faz.
    Odłącz czujniki hala. Większość uniwersalnych sterowników radzi sobie bez nich.
    Sprawdź bez nich jak to samo to zmieniaj fazy.
  • Helpful post
    banmar_2005
    Level 28  
    kkknc wrote:
    Masz uszkodzony silnik skoro go blokuje. Jest jeszcze mała możliwość złego podłączenia faz.
    Odłącz czujniki hala. Większość uniwersalnych sterowników radzi sobie bez nich.
    Sprawdź bez nich jak to samo to zmieniaj fazy.

Odłączenie samych czujników Halla to dla autora tematu może być problem bo
    czujniki i fazy silnika są prowadzone na jedną nierozbieralną wtyczkę.
    Diagnoza i usunięcie problemu była by łatwiejsza jakby autor tematu trochę miał obeznanie w rowerach lub hulajnogach elektrycznych.
    lanwal1
    Level 2  
    Zmiana połączenia przewodów zasilania silnika rozwiązała problem