Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tonsil Altus 300 vs. Tonsil Zeus dla amplitunera Yamaha R-N402D

ghost8989 24 Oct 2021 13:31 411 5
    ghost8989
    Level 8  
    Witam!
    Mam takie pytanie i prośbę o opinię.
    Które te wymienone w temacie zestawy kolumn od Tonsil'a będą lepsze dla amplitunera Yamaha R-N402D? Ten ampli ma impedancję - o ile dobrze pamiętam - 8 Ohm, a Zeus'y mają 4 Ohm. Z kolei Altus'y 300 mają 8 (?) Ohm.

Z góry dzięki i ew. proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu jeśli jest nieodpowiedni.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    Yamaha teoretycznie odda na 4ohm okolo 75W na kanal a na 8ohm moze 50W, tyle wynika z instrukcji, wspolpracuje nawet z 2ohm kolumnami wiec impedancjanie jest tu krytyczna.
    Nie da sie powiedziec ktore beda lepsze, nie podales kryteriow oceny. Zalezy czego bedziesz sluchal i jakie bedziezastosowanie kolumn.
    Z tego co widze "Zeus" to kolumny klubowe/estradowe jezeli twoim celem jest naglosnienie klubu to te beda lepsze ale ten wzmacniacz nie do konca sie do tego nadaje, nie wytrzyma dlugotrwalego obciazenia blisko max mocy wyjsciowej.
    Altus 300 to raczej uzytek domowo chociaz moc jest ogromna jak na odsluchy domowe.Te kolumny wydaja sie byc lepszym wyborem do domu.
    Sa szkoly i opinje ze wzmacniacz powinien miec duza moc bliska mocy kolumn aby "uciagnac takie kolumny", ja sie wychowalem na innej szkole i mam zgola odmienna opinje.
    Pozdrawiam
    Mobali
    Level 40  
    ghost8989 wrote:
    Które te wymienione w temacie zestawy kolumn...
    Niestety chyba żadne ze wskazanych nie nadają się do tego amplitunera. Tak jak podkreślił Kol. viayner, w tym wypadku wąskim gardłem będzie zbyt niska wydajność po stronie amplitunera, który na pewno nie będzie w stanie poprawnie wysterować kolumn. Tego typu amplitunery mają stosunkowo słabe zasilacze, a ich deklarowana przez producenta moc zwykle znacznie odbiega od rzeczywistych osiągów. Jeśli to możliwe poszukaj więc prostszego rozwiązania. Przychylam się także do prośby o podanie nieco więcej szczegółów. Do czego ma służyć ten zestaw? Co chcesz nagłośnić, czego słuchać i w jakim pomieszczeniu?
    ghost8989
    Level 8  
    @Mobali Użytek domowy i nie będę nagłaśniał na max'a. Bardziej zależy mi na jakości audio, aniżeli na głośności. Czego słucham? Przeważnie muzyki klubowej (Trance, EDM, House). Poza tym radio internetowe, Spotify i dźwięk z kompa podłączonego poprzez S/PDIF.
    Obecnie mam kolumny Pure Accustics Nova 6, takie:
    https://allegro.pl/oferta/kolumny-podlogowe-pure-acoustics-nova-6-gw-2-lata-7264538240

Widywałem w sprzedaży internetowej tą Yamahę w zestawie z Altusami 300, więc...
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    ghost8989 wrote:
    ... Użytek domowy i nie będę nagłaśniał na max'a. Bardziej zależy mi na jakości audio, aniżeli na głośności. Czego słucham? Przeważnie muzyki klubowej (Trance, EDM, House)...
    Obecnie mam kolumny Pure Accustics Nova 6, ...
    ...Widywałem w sprzedaży internetowej tą Yamahę w zestawie z Altusami 300, więc...

jezeli priorytetem jest jakosc to chyba "chcesz zamienic siekierke na kijek", te kolumny Pure Accoustic Nova 6 maja dosc dobre opinje, co prawda to zestaw dokina domowego a takie nie sa idealne do odsluchu muzyki ale wybrales tez amplituner takiego typu wiec to nie jakosc jest priorytetem. Do "powaznego" odsluchu muzyki tylko dobry wzmacniacz stereo i dwie kolumny.
    Na amplitunerze tez da sie sluchac bez obawy, tylko pamietaj ze nie do tego zostal on zaprojektowany wiec nie oczekuj cudow.
    Moge sie zgodzic ze wzgledu na preferowany rodzaj muzyki ze "ostrzejsze" kolumny moga byc preferowane, tu Altusy moga miec przewage.
    Jezeli zostajamy z naciskiem na jakosc to raczej nie Zeus'y to nie sa kolumny do odsluchu muzyki w domu z sensowna jakoscia, one sa budowane pod kierunkiem efektywnosci i naglasniania wiekszych sal.
    Jezeli chodzi o proponowany/widziany zestaw todo tego nalezy podchodzic ostronie, i z rozwaga. Byc moze komus cos zostalo i tak skompletowal, moze naprawde komus odpowiada takie brzmienie...
    Pozdrawiam
    Mobali
    Level 40  
    ghost8989 wrote:
    Bardziej zależy mi na jakości audio, aniżeli na głośności.
    Tym bardziej odpuść sobie amplituner i Altusy. Te kolumny być może sprawdzą się przy okazjonalnym nagłośnieniu małej imprezy, ale kompletnie nie sprawdzą się przy codziennym odsłuchu muzyki. Są bałaganiarskie, nieprecyzyjnie, skrajnie nieneutralne z bardzo specyficznym i podbarwionym brzmieniem - dla niektórych wręcz nie do przyjęcia. Szczególnie w połączeniu z bardzo "płytkim" z natury amplitunerem, który zresztą nie jest w stanie ich wysterować, te wady zostaną wyeksponowane.
    ghost8989 wrote:
    Widywałem w sprzedaży internetowej tę Yamahę w zestawie z Altusami 300, więc...
    Więc to wcale nie oznacza, że sprzęt zagra dobrze! Na rynku wcale nie brakuje fatalnie zestawionych systemów, ale... Nikt przecież nie zabrania odsłuchiwania zestawów przed ich zakupem. Także w tym wypadku polecam odsłuch porównawczy Altusów oraz innych kolumn. Sądzę, że nie trzeba będzie długo szukać lepszych ;-)
    viayner wrote:
    Do "poważnego" odsłuchu muzyki tylko dobry wzmacniacz stereo i dwie kolumny.
    Dokładnie! Wzmacniacz stereo, dwa kanały i dwie dobrze dobrane kolumny to naprawdę wszystko, czego potrzebujesz żeby cieszyć się muzyką. I nawet poruszając się wśród popularnych wzmacniaczy, będziesz bardzo zaskoczony różnicą brzmienia tego systemu w porównaniu do Altusów napędzanych amplitunerem. Przede wszystkim sam sprawdź, posłuchaj i... Pewnie bez trudu dostrzeżesz różnice ;-)