kiss39 napisał: Jakub Urban napisał: Tak człowiek siedzi w domu i coraz więcej klamotów w pokoju,
Odnośnie klamotów chcesz powiedzieć ze masz kilka PC i problem np. przełaczaniem klawiatura , mysz itp. to jest na to sposób. Można mieć np. cztery komputery tj. komputer z WIN98, drugi PC na nowej platformie z windwosem WIN10/11 oraz trzeci PC na Linux-ie jeszcze jako czwarty laptop np. stacja graficzna i podłączyć to do jednego monitora, myszy, klawiatury na kablach -PS2,D-SUB, a służy do tego takie urządzenie o nazwie np. KVM Switch F1DA104T jedno z lepszych pod złącza PS2 i D-SUB.
KVM Switch (BELKIN) F1DA104T tak to wygląda.
Odnośnie
Jakub Urban napisał: Tak więc dalej ciągnę temat
Dostałeś wskazówki odnosnie porady, gdzie szukać i tu bez dobrej książki lub książek o systemie MS-DOS samodzielnie tematu raczej nie pociągniesz. Jest kilka dobrych książek o tej tematyce za pare złotych (allegro) i warto poszukać.
Witam!
Dziękuję za zainteresowanie
Przełącznik mi niepotrzebny- mam trzy monitory(trzy podpięte do RTX 2060 6GB, przez DP, do 2 z nich są przez VGA, podpięte stare komputery, monitory są na AUTO i nie muszę nic robić), mam trzy klawiatury i trzy myszki, wszystko mieści się na wielkim biurku, komputery stoją na szafce, z płyt meblowych z odzysku.
Jakoś to ogarniam
Co do książki: kupiłem na Allegro to
Muszę się zagłębić w lekturę, niestety prawie nie śpię(tak się dzieje od początku pandemii) i "idę na łatwiznę" a tak się nie da.
Wczoraj pogrzebałem w autoexec.bat i config.sys- efekt jest taki, że 80% tego co mam działa i jest dźwięk, reszta ma prawdopodobnie braki w plikach(to jest z chomikuj, szkoda czasu na takie knoty- są lepsze i darmowe strony ze starymi gierkami z lat 90-tych), to co było pisane na 286 i XT siłą rzeczy nie będzie chodzić(nie po to były "spowalniacze komputera" w latach 90-tych).
Ze starymi grami jest pewien problem- ludzie zgrywają stare dyskietki i jak któraś będzie "uwalona" to jakiś cep nie przejmie się tym i spakuje wszystko w plik ZIP czy RAR, wrzuci do Sieci i weź się potem martw

.
Dziękuję za okazaną mi pomoc, nikt mi nie pomoże bo ludzie Xbox Series X kupują a w głowach wiatr hula.
Dużo jest "informatyków" po szkołach policealnych- taki ma tylko papier, wiedzy nie ma żadnej i wyprowadzi początkującego na manowce, sam skończyłem I stopień CISCO CCNA ale tam lipy nie było, wśród uczestników byli nawet informatycy z dużych banków. Do dziś mam w głowie wiedzę tam zdobytą.
Dodano po 41 [minuty]:Witam!
Gry odpalam z poziomu Eksploratora Windows 98SE i 80% działa.
Pomogły wpisy w autoexec.bat i config.sys, z "czystego" DOS-a nie muszę na razie korzystać.
Jest dźwięk, prawidłowy obraz, działa myszka, klawiatura a nawet pad na USB(co mnie dziwi, wtedy królowały urządzenia na PS/2 i Gameport).
Reszta problemów ze starymi grami jest podobno znana od początku istnienia Windows 9x i chyba tylko FreeDOS jest w stanie to ogarnąć, może też emulacja w Dosbox, wszakże Windows 98SE to nie do końca DOS, jest tryb rzeczywisty DOS.
Poprzednie moje próby z Windows Me spełzły na niczym, system jest do kitu, następna Vista to jest, obecnie na Windows 98SE jest bardzo dobrze i cieszę się starymi grami.
Dziękuję użytkownikowi kiss39, który naprowadził mnie na właściwą drogę, sam bym nic nie zrobił.
Tak więc zamykam ten temat i polecam jego lekturę innym początkującym.
Jednocześnie informuję, że karta Sound Blaster Live! 5.1 poprawnie emuluje karty takie jak Adlib i SB16 oraz nowsze, proszę też o nie pisanie bezużytecznych wypowiedzi.
ZAMYKAM