Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes w204 C250 2.2 CDI - Run flat indicator / ESP Inoperatiwe / Right lamp

KamGr 25 Oct 2021 22:31 474 0
  • #1
    KamGr
    Level 24  
    Po odpaleniu auto wywala trzy błędy z tematu:
    Run flat indicator / ESP Inoperatiwe / Front Right parking lamp
    Po diagnozie na ESI[tronic] 2.0 wywaliło usterkę: 5506 - wyłącznik świateł hamowania. Więc zamówiłem oryginalny i zamontowałem. Z poziomu komputera zresetowałem run flat i na chwilę kontrolki znikły jednak po paru sekundach znowu się pojawiły. Skasowanie błędu przez ESI też nic nie daje i błędy powracają. Po ponownym skanie dalej wywala błąd numer: 5506 plus na ABS/ESP w wartościach rzeczywistych pokazuje wyższe napięcie bo: 15.7 V.
    Dodam tylko że wszystkie opony napompowane prawidłowo a akumulator ma 5 miesięcy. Ktoś się spotkał z podobnym problemem i może coś doradzić?

    Znalazłem na jakimś forum taką radę:

    Istnieje prosty test, aby sprawdzić, czy włącznik świateł hamowania jest uszkodzony. Uruchamiając samochód, zostaw stopę na hamulcu nawet na minutę. Jeśli włącznik świateł hamowania jest zły, wszystko będzie wyglądało normalnie, dopóki nie podniesiesz stopy z hamulca, wtedy pojawią się światła ASR/BAS/ABS. Styki wewnątrz przełącznika zużywają się i działają nieprawidłowo.



    Po tym teście wychodzi na to że mam zły włącznik bo ESP i run flat pojawiją się rzeczywiście dopiero jak puszczę hamulec. Z tym że kupiłem i zamontowałem nówkę sztukę także dość dziwne zachowanie...

    Zaktualizuję moją sytuację. Przetestowałem w trakcie jazdy wszystkie czujniki na kołach żaden z nich nie przekłamuje prędkości także to nie to.
    Zauważyłem też że gdy załączę zapłon z wciśniętym i trzymanym hamulcem, zrestartuję run flat to błąd esp nie wyskakuje dopóki nie puszczę hamulca. Gdy tylko hamulec dotknie czujnika błąd automatycznie powraca. Co prawda mogę zrobić taką samą akcję i przed puszczeniem hamulca cofnąć czujnik aby się nie stykał (wtedy błąd esp nie wyskoczy) ale z automatu widomo świeci się z tyłu non stop światło stopu...

    Moim kolejnym krokiem będzie chyba wyjęcie fotela i wymiana modułu esp. Z tego co wyczytałem montując nowy będę musiał go zaprogramować. Wiecie może gdzie robią takie rzeczy?

    Wymieniłem czujnik ESP z pod fotela. Niestety nie pomogło i nadal ten sam błąd mam. Ma ktoś może schemat do włącznika hamulca? Być może tam gdzieś nie dochodzi prąd i to powoduje problem.[/tr]