Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DeLonghi ESAM6900M - problem ze spienianiem i generacją pary

petroz 26 Oct 2021 09:01 729 1
IGE-XAO
  • #1
    petroz
    Level 9  
    Posiadam ekspres ESAM6900M i od kilku tygodni obserwuję problem ze spienianiem mleka a od jakichś 2-3 dni spienianie praktycznie nie działa. Ekspres używany od 3 lat, regularnie czyszczony (raz w tygodniu) i odkamieniany (średnio raz na 3 tygodnie). Filtry używałem przez pierwsze 2 lata. Pojemnik na mleko także regularnie czyszczony, dodatkowo co jakiś czas czyszczony dedykowanym środkiem do usuwania osadów z mleka. Po każdej kawie uruchamiany program czyszczenia układu spieniania (CLEAN) 1-2 razy. Co do obecnego stanu, to podczas procesu spieniania, na początku spienia dość słabo a po chwili przestaje w ogóle, tak jakby mu brakowało "pary". Wydawanie pary działa dokładnie tak samo - na początku idzie i to dość dobrze, ale po chwili przestaje, tak jakby się zdławił gdzieś w środku.

    Znalazłem w sieci schemat montażowy z listingiem części, zdjąłem tylną osłonę ekspresu i próbowałem dojść co i jak, ale ciężko mi się połapać w tej plątaninie rurek. Udało mi się jedynie ustalić, że element na środku to prawdopodobnie grzałka (158) do generacji pary, bo z niej wychodzi woda od góry do wnętrza ekspresu podczas generacji pary. Na to samo wskazuje też schemat - o ile się nie mylę to rurka od tej grzałki prowadzi do elektrozaworków (194) i sprzęgła spieniacza (208). Z moich obserwacji udało mi się też ustalić, że obieg od pompy (138) przez rurki oznaczone jako 151 praktycznie nie działa - woda w tym obiegu prawie nie jest pompowana. Cała woda jaką udało mi się zaobserwować biegła od pompy przez rurkę 150. Uruchomiłem też tryb testowy ale nic nie udało mi się w nim konkretnego ustalić - zapewne ze względu na to, że nie wiedziałem dokładnie na co patrzeć i który test wziąć pod lupę :).

    Czy byłby ktoś tak miły i pomógłby w namierzeniu przyczyny? Jeżeli sprawa nie jest mocno skomplikowana to mogę spróbować naprawić to sam - o ile to możliwe, to wolałbym nie wysyłać ekspresu, ale to zależy od tego czy rzeczywiście będę w stanie to naprawić sam.

    EDIT :
    Jeszcze trochę posiedziałem nad schematem, poczytałem i wydaje mi się, że chyba zrozumiałem jak ten ekspress działa. Bardzo bym prosił o potwierdzenie moich przypuszczeń bądź sprostowanie:
    1. od pompy woda idzie do boilera, gdzie za nim prowadzona jest do zaparzacza
    2. z zaparzacza jest dalej prowadzona do zawora trójdrożnego
    3. z zaworu woda idzie na moduł generacji pary (grzałka?) oraz na jeden z dwóch elektrozaworów - z przeznaczeniem na wydawanie gorącej wody - tutaj rozumiem, że woda idzie na ten zawór niezależnie od tego czy elektrozawór trójdrożny jest otwarty czy zamknięty?
    4. z modułu generacji pary para idzie na drugi z elektrozaworów
    5. gorąca woda lub para (w zależności od programu) następnie podawana jest na sprzęgło spieniacza

    Poniżej znaleziony schemat z naniesionym kierunkiem przepływu:
    DeLonghi ESAM6900M - problem ze spienianiem i generacją pary

    Zawór trójdrożny ma drugie ujście do spustu, gdzie łączy się z wyprowadzeniem z zaworu bezpieczeństwa przy pompie wody? To czego też nie wiem, to z czego spuszczany jest nadmiar - obstawiałbym, że z układu generacji pary? To, że woda idzie z boilera na zaparzacz a następnie na zawór i moduł generacji pary wynika zapewne z oszczędności - zarówno zaparzacz jak i generacja pary nie działają tutaj równolegle, zatem wstępnie podgrzana woda z boilera następnie dogrzewana jest jedynie w grzałce do generacji pary, a po spienieniu mleka zawór odcina wodę od modułu generacji pary i całą woda idzie na zaparzacz gdzie następnie parzona jest kawa. W przypadku gdy kawa nie jest parzona, a został załączony program wydawania wody, to woda idzie z grzałki, przez zaparzacz do pierwszego elektrozaworu który otwiera się i woda idzie do sprzęgła spieniacza.

    To co wydaje mi się dziwne, to to, że woda idzie przez zaparzacz bez żadnego zaworu, chyba że przepływ wody jest tam przestawiany mechanicznie poprzez mechaniczne przesunięcie elementów systemu zaparzającego?

    Jeżeli powyższe rozpatrywania są poprawne, to zapewne przyczyną problemów jest albo elektrozawór przy wydawaniu pary (194), albo zawór trójdrożny który za wcześnie odcina wodę od modułu generacji pary, przez co spienianie/wydawanie pary zostaje przerwane a pompa zaczyna ciężko pracować.

    Czy ktoś może potwierdzić bądź naprostować moją analizę/diagnozę?
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • IGE-XAO
  • #2
    petroz
    Level 9  
    UPDATE : Naprawione!
    Sprawdziłem wydawanie pary z odłączonym zaworem na końcu generacji pary i wydawanie pary bez niego działało bezproblemowo, co ponownie wskazywało na problem z zaworem na końcu ścieżki generacji pary. Dla potwierdzenia zamieniłem miejscami zawory od pary i od podawania wody. Po tej podmance spienianie działa jak od nowości. Wydawanie wody działa tak jak działało do tej pory. Zatem pewne jest częściowe uszkodzenie zaworu na końcu ścieżki generacji pary, ale widać uszkodzenie nie wpływa jeszcze na wydawanie gorącej wody (widocznie ścieżka ta jest mniej wymagająca). Podejrzewam jednak, że uszkodzenie zaworu będzie postępowało, więc wymienię go na nowy. Zamówiłęm juz zawór na north.pl :
    elektrozawor-do-ekspresu-do-delonghi-esam-6900m,4Q9-V0-CMMX-CYI
    Czas naprawy : ~2 godziny
    Koszt : 103zł + 10zł dostawa