Ktore samochody benzynowe z ostatnich lat 90 i 2000 były produkowane na gazniku bez modułów.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over there603mariusz wrote:Dodam jeszcze na przykład starsze roczniki Suzuki Virtara 1,6, oraz te trudniej osiągalne staruszki z silnikami 1,3. Ta wersja gaźnikowa jest prosta jak cep i raczej nie do zabicia.Ktore samochody benzynowe z ostatnich lat 90 i 2000 były produkowane na gazniku bez modułów.
michal_rybka wrote:A jeszcze prościej znaleźć sobie po prostu Pandę 1. To auto także produkowane było z silnikami gaźnikowymi - bardzo udane, proste i niezawodne, bez jakiejkolwiek kłopotliwej elektroniki.a jak bardzo chcesz to do Pandy 2 założysz gaźnik bo to zwykłe fire, więc można gaźnik od Uno fire z kolektorem ssącym
603mariusz wrote:Gdyby pojawiła się fala elektromagnetyczna to najlepszy jest rower, bo żadna nowoczesna rafineria nie wyprodukuje benzyny, bez komputerów i sterowania procesem produkcji.Gdyby pojawiła się fala elektromagnetyczna to nieliczne samochody by jeździły.
Mercedes W123 200D
Fiat 126p
Aston Martin DB5
Toyota Corolla E90
Citroen 2CV
Skoda 120
Porsche 356
Mini
Willys MB
FSC Żuk
...........
Gdzieś czytałem że są jakieś folie anty fali elektromagnetycznej?
Tomek_GZ wrote:Audi 100 - słynne "cygaro" z roku 1988 z silnikiem 1.8 - sam posiadałem. Brak elektroniki, klasyczny aparat zapłonowy i gaźnik![]()
Ciekawe, bo trafiały się modele starsze, także 1.8, ale już na wtrysku. Mój był jakiś "biedny" egzemplarz. Nawet obrotomierza nie miałem, tylko zegar.
Silnik trochę przy słaby jak na taką budę stąd palił sporo 9-10 na 100 km. Przy oszczędnej nodze potrafił zejść ze spalaniem do 7,5l na 100 km
stachu_l wrote:Nie tylko Niemcy. Warto przypomnieć "gazogenerator drzewny" pomysłu Stroińskiego. Prosty, tani i niezawodny, idealny "w razie niemca":Trzeba coś wymyślać? Niemcy takiego używali w czasie WW II.
web69 wrote:Chyba mylisz się. Choćby dlatego, że te same "platynki" co w 126p montowane były we wciąż seryjnie produkowanych po 1990 roku Fiatach UNO i Fiatach Panda. Zatem po 1990 roku faktycznie tych samochodów nie było już zbyt dużo. Ale na pewno nie można twierdzić że "żaden".Żaden samochód po 90r nie miał platynek (pomijam 126p)