Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Palnik olejowy Lamborghini - w poszukiwaniu instrukcji

pawelbarabach 26 Oct 2021 15:02 1242 2
    pawelbarabach
    Level 9  
    Witajcie,

Mam pytanie, czy ktoś z Was posiada może instrukcję do palnika olejowego Lamborghini Z300840971?
    Jest to palnik olejowy o zużyciu: 4,5-14 kg/h oraz mocy grzewczej 77-166kW.
    Palnik jest dwustopniowy.

Niestety w firmie nie ma żadnej dokumentacji do tego palnika a w ostatnim czasie stosunkowo często trzeba go wyciągać i czyścić bo ma naloty sadzy, co więcej pierwsza dysza jest kopcona również.

Jako, że nie mam żadnej dokumentacji do tego palnika ciężko mi stwierdzić czy chociażby dysze, które są w nim zamontowane są poprawne - zakładam że jak w innych konstrukcjach pierwsza dysza jest połowę mniejszej wydajności niż druga.

A bez instrukcji nie chcę na czuja sprawdzać jakie wartości na pompie ustawić itp. Dlatego jeżeli macie może jakiegoś manuala to proszę o podesłanie.

Żeby nie było - palnik jest leciwy, instrukcji w internecie nie znalazłem nigdzie a na informację od producenta palnika czekam już kilka dni. Przy palniku innej firmy producent odpisał mi, że ze względu na wiek palnika (rok prod 1998) niestety nie posiadają żadnej dokumentacji. Obawiam się, że jeżeli dostanę odpowiedź to pewnie w takim samym stylu.

Chyba, że macie jakieś porady jak byłbym w stanie sprawdzić i dobrać właściwe parametry/dysze itp.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Dysze i ciśnienie dobiera się do mocy jaką ma osiągać.
    Rodzaj dyszy dobierany jest do komory kotła/pieca/nagrzewnicy czy co tam masz.
    Powietrze na analizę spalin, ale pilnując żeby ciśnienie na krążku nie było zbyt duże.

Taki palnik bez instrukcji można ogarnąć.
    pawelbarabach
    Level 9  
    Palnik zamontowany jest na piecu malarni proszkowej, prócz niego są jeszcze 2 inne o których wspomniałem też niżej, też bez instrukcji.

Sam nie ogarnę bez analizatora spalin itp, stąd pytanie czy ktoś posiada jakąś dokumentację do tego palnika.

A że powrócił też problem z wentylatorem - dobrze byłoby wymienić łożyska i ogólnie przejrzeć, pytanie czy można spokojnie rozebrać czy nie są to rzeczy nierozbieralne.

Inna sprawa czy znacie może / możecie polecić jakiś serwis palników olejowych, który mógłby przejrzeć palnika, sprawdzić ich sprawność/wydajność i ewentualnie doradzić czy warto naprawiać te co mamy, czy lepiej by się sprawdziły nowsze, które będą miały lepszą wydajność w stosunku do tego co mam zainstalowane.

Czynnikiem, który jest istotny jest to, że palniki nie pracują w typowym kotle, ale w piecu malarni proszkowej. Jeżeli ktoś by mógł wesprzeć, byłbym wdzięczny.

A i bym zapomniał, lokalizacja mojej firmy jest w Kosakowie, tuż obok Gdyni.