Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik tablicowy z lamkami NIXIE Meratonika

Alberto86 31 Oct 2005 11:21 3305 12
    Alberto86
    Level 14  
    Witam!
    Ostatnio udało mi się zdobyć szczątki panelowego woltomierza ze wskaźnikami NIXIE Z571M i Z5730M (RFT). Ponieważ z płytek zostały już wydłubane niektóre elementy nie da się go uruchomić. Całość składa się z dwóch płytek dwustronnych, metalizowanych: na pierwszej (nr 18-1832) znajduje się kilka układów 741, tranzystory ASY36 oraz cała masa innych elementów a na drugiej (nr 18-1831A) lampki, zasilacz oraz cyfrówka na układach TTL. Data produkcji to ok.1977r.

Gdyby ktoś miał jakieś materiały dotyczące takich mierników byłbym wdzięczny za ich przekazanie. Z góry wielkie dzięki.
    Alberto86
    Level 14  
    Ze stwierdzeniem typu miernika będzie problem bo nie mam obudowy lecz tylko wyżej wspomniane płytki. Szczeguły widoczne są na fotkach.
    Trabi
    Level 36  
    Jest to polski woltomierz - jego zakres to 4000mV (+/-/~). Miałem kiedyś takie coś. Poszukam, mozliwe, ze będę mieć schemat jakiegos aparatu z tym wskaźnikiem - możliwe, że w nim będzie schemat wskaźnika. Obie płytki były montowane na zawiasie umozliwiającym odchylanie góry (tej bez lamp) w bok umozliwiając dojście do wnętrza. Nazwy modelu nie pamiętam - podam jutro.
    Alberto86
    Level 14  
    I jak? Znalazłeś coś interesującego na temat tego miernika?
    serwis
    Level 37  
    Jeżeli jesteś zainetresowany schematem tych wskaźników, to posiadam pełną dokumentację. Problem polega na tym ,że będę mógł udostępnic dopiero po 25 lutego, jak będę u siebie w serwisie. Jeżeli będzie to nadal aktualne to przypomnij mi na mejla 25/26 lutego. Dodam jeszcze, że była opcja tych wskaźników z wejściem fetowym- taką również posiadam.
    Same wskaźniki również są u mnie do nabycia, oczywiście kompletne, w obudowie i z filtrem zewnętzrnym.
    Alberto86
    Level 14  
    Mogę poczekać. Nie ma problemu. Sprawa tego wskaźnika nie jest pilna. Dzięki za zainteresowanie.
    Trabi
    Level 36  
    producent: "Mera Tronik"
    typ: V628
    zakres: 4V DC

Tyle co znalazłem.
    serwis
    Level 37  
    Trabi wrote:
    producent: "Mera Tronik"
    typ: V628
    zakres: 4V DC

Tyle co znalazłem.

Zakresy w tych wskaźnikach sa dobierane w/g potrzeb.
    ...do 1000V,... do 2A (we analogowe) V628
    We fetowe to 4µV i 4µA. (V628A)
    W/w kombinacje zmieniasz wstawiając tylko odpowiednie dzielniki na wejściu.
    jabbson
    Level 13  
    Cześć ,
    Jeżeli to Meratronik V628 , to DTR-ka ze schematem jest na elektrodzie
    Jest tam napisane jak zmieniać zakresy pomiarowe tego cacka - tylko pamiętaj że rezystory wejściowe muszą być dużej dokładności.
    http://instrukcje.elektroda.net/index.php?d_start=2550
    wpisać model V628 i ładnie sie znajduje.

Mam problem z tym miernikiem.
    Może ktoś z Was mni podpowie.
    Na wyjściu wamacniacza wejściowego mamy napięcie stałe proporcjonalne do mierzonego - i ono może być dodatnie lub ujemne (??).

A dalej jest tranzystor kluczujący T606 (ASY36) który załącza (C-E) to napięcie na wejście integratora.
    Jak to jest że tranzystor podaje napięcie z kolektora na emiter niezależnie od polaryzacji kolektora ??
    Gdzie można zdobyć tranzystor ASY36 lub czym go zastąpić ??
    Co może być przyczyną, że przy ujemnym napięciu mierzonym T606 przenosi sygnał na Emiter , a przy dodatniej nieprzenosci.

pozdrawiam
    Tomek

ps.: A może kolega Alberto86 będzie posiadał zbędne tranzystorki ASY36, albowiem mi zależy na naprawie mojego egzemplarza a wietrze kłopoty z zakupem elementów ??
    jabbson
    Level 13  
    Udało mi sie naprawić swój egzemplarz V628. Usterka polegała na ogromnej różnicy w wyświetlanych wartościach mierzonego napięcia dodatniego i ujemnego. Uszkodzony był tranzystor BFP520 w układzie sterowania klucza T606.
    pozdrawiam
    Alberto86
    Level 14  
    Poszukam takich tranzystorów. Jak znajdę to dam znać. Jakim kolorem masz znaczone tranzystory??
    Alberto86
    Level 14  
    Przykro mi ale nie mam takich tranzystorów 'na składzie'. Zmontowałem swój miernik według tej serwisówki i działa. Miałem walnięte dwie 741 i zenerkę. Na razie mam założoną na 9,1V. Poszukuję jakiegoś dobrego zamiennika dla tego radzieckiego wynalazku.