Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dozownik mydła Hoffen bardzo długo pracuje

nautil9999 27 Oct 2021 13:36 1089 16
Optex
    nautil9999
    Level 11  
    Posiadam sprawny dozownik Hoffen AL-3712, problemem jest czas pracy, po podłożeniu rąk (fotokomórka) podaje sporą kałużę mydła (pracuje przez kilka sekund).
    Układ scalony nie ma oznaczenia, może wiecie, jaki to układ, oraz który element odpowiada za czas pracy (dawkę)
    Dozownik mydła Hoffen bardzo długo pracuje Dozownik mydła Hoffen bardzo długo pracuje
  • Optex
    rb401
    Level 38  
    nautil9999 wrote:
    Układ scalony nie ma oznaczenia, może wiecie, jaki to układ, oraz który element odpowiada za czas pracy (dawkę)

To prawdopodobnie jakiś mikrokontroler i czas działania ma zaszyty w programie, tak że tu może nic nie zdziałasz.

Ale jest inna sprawa. Mam też czasem takie objawy w innym (podobnym konstrukcyjnie) dozowniku Dettol, że czasami nawet pluje mydłem bez przyczyny. Okazało się że na górnym (gdzieś tam blisko gdzie mydło wypływa) elemencie fotobariery (możliwe że to jest led, ale to nieistotne tutaj) czasami zbiera się osad mydła (np. użytkownik za wysoko trzyma rękę i maże tym mydłem obudowę) i układ dostaje mylną informację że światło jest przerwane ręką.
    Ale wtedy wystarczy pędzelkiem i wodą to ostrożnie wypłukać (by nie zalać elektroniki) i znów jest ok.
    Sprawdź może jak jest z tym u Ciebie.
    MarSianinek
    Level 12  
    @nautil9999
    Hej, mam ten sam problem i chciałbym skrócić czas podawania mydła. Pod tą płytką zapewne widziałeś kondensator 220uF. Jak dla mnie może on być od stałej czasowej albo zegara bo niby w jakim innym celu taka pojemność w urządzeniu na baterie. Możliwe, że tylko filtr zasilania. Może ktoś już obadał ten temat?

Dodano po 13 [minuty]:

Zadzwoniłem na ich infolinię i oczywiście Pani nie mogła i nie wiedziała jak można to elektronicznie zmodyfikować, ale poprosiła o wiadomość przez formularz kontaktowy na stronie https://www.myphone.pl/kontakt/ - tam można było wybrać kategorię "Serwis". Napisałem, też na ich głównej stronie: https://www.mptech.eu/kontakt/
    Jak coś mi odpiszą to dam Wam znać.
    Pozdrawiam
    Marcin
    MarSianinek
    Level 12  
    Dostałem odpowiedź:
    "Dzień dobry.

Serwis nie udostępnia takich informacji.
    Pozdrawiam / Best Regards
    Sylwia Sobczak
    Starszy Specjalista ds. Wsparcia Technicznego Działu Obsługi Klienta
    tel. 71-71-77-400"

Więc tyle w temacie 😥
  • Optex
    maciej_333
    Level 38  
    Pozostaje się pobawić i zrobić własny sterownik. Jak słusznie zauważył kolega rb401 ten nieoznaczony układ to na 99% mikrokontroler. Można oczywiście rozrysować schemat i kombinować, czy nie da się ewentualnie czegoś zmienić w obwodzie odbiorczym. Można też dodać np. NE555 w układzie monostabilnym pomiędzy tranzystor (prawdopodobnie Q1) załączający silnik a U1. Problem to pobór prądu przez NE555, ale można i z tym sobie poradzić. Pytanie jednak czy warto się w to bawić?
    MarSianinek
    Level 12  
    Hej

Odpisałem im: "Czyli rozumiem, że pozostaje mi reklamować produkt, gdyż zużywa nieadekwatną ilość mydła?"

Odpowiedź: "Tak, może Pan reklamację złożyć a serwis zweryfikuje czy urządzenie posiada wadę."

Wiadomo, że odrzucą reklamację jako produkt sprawny 😀
    aaanteka
    Level 42  
    W takim razie może trzeba zastanowić się, czy da się wykonać jakiś "bypass", by część mydła zpowrotem spływała do pojemnika lub też dołożyć dodatkowy układ wyznaczający czas pracy.
    MarSianinek
    Level 12  
    Ja w sumie stwierdziłem że pójdę go spróbować oddać do Biedronki o ile znajdę Jeszcze paragon ponieważ baterie wydają mi w jakiś tydzień czasu.
    aaanteka
    Level 42  
    A jakiej marki i pojemności używasz i jak często jest korzystane z dozownika? Bo to jest znaczna różnica, a urządzenie tego typu wbrew pozorom pobiera znaczną moc chwilową. Masz z podświetlaniem poziomu mydła, czy bez? Znacząco to podświetlanie również wpływa na trwałość zasilania.
    MarSianinek
    Level 12  
    Taki jak w pierwszym poście Hoffen AL-3712.
    MarSianinek
    Level 12  
    AL-3712 z czujnikiem ruchu i podświetleniem.
    MarSianinek
    Level 12  
    4xAAA. 300mm mydła, które w ręcznym dozowniku starczało na ponad miesiąc, tutaj zeszło w 2 tygodnie.
    aaanteka
    Level 42  
    Tak tylko jakie te ogniwa zasilające, marka ma duże znaczenie? Odnośnie płynu to nic dziwnego jak jest za każdym razem podawany nadmiarowo. Wiem, że w tego typu urządzeniach gęstość medium również ma znaczenie.
    W profesjonalnych urządzeniach do dezynfekcji rąk ( spryskiwaczach) czas działania udało się w prosty sposób ograniczyć do swoich potrzeb za pomocą dodatkowego "członu czasowego" pomiędzy układem sterującym a pompką. Bez względu na długość impulsu pierwotnie podawanego z układu czujnika człon ten zawsze załącza pompkę na krótki czas wyznaczony stałą czasową RC. Dość prymitywne wykonanie z pojedynczą bramką logiczną (obudowa SOT-23), obwodem RC, jedną diodą impulsową i mosfetem IRFD120(obudowa DIP4) w roli elementu załączającego pompkę, w tym przypadku w pełni się sprawdziło. Elementarny układ, a spełnił swoje zadanie wyśmienicie.
    Nie wiem jakiego rodzaju "pompka" tu jest użyta i jak zrealizowany jest układ sterowania w tym konkretnym przypadku, ale sama idea wydaje się realna do wykonania praktycznego i w tym rozwiązaniu.
    [Ignas]
    Level 15  
    Dopisuje się do wątku bo mi się trafiła chyba nowsza wersja, co prawda opisy układy mają ale nie bardzo mogę znaleźć cokolwiek na temat regulacji czasu pracy.
    Czyżby i ta wersja wymagała budowy własnego sterownika.

Dozownik mydła Hoffen bardzo długo pracuje