Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SMV68TX04E/29 - czujnik braku soli nie działa.

juniorkelog 28 Oct 2021 22:16 888 5
Bosch
  • #1
    juniorkelog
    Level 2  
    Witam. Mam taki problem ze zmywarką, że nie sygnalizuje że brakuje soli. To znaczy pojemnik na sól jest pusty i zmywarka nie sygnalizuje tego, że trzeba uzupełnić zasobnik. Twardość wody ustawiona prawidłowo, nawet spróbowałem zmieniłem na maksymalną wartość ale dalej nie sygnalizuje ze pojemnik jest pusty. Zmywarka Bosch SMV68TX04E/29. Jak to naprawić? Jakiś pływak się zawiesił? Zaglądałem do środka, wypompowywałem całą wodę ze zbiornika i dalej nic się nie zmienia.
  • Bosch
  • #2
    Jakubserwis
    Level 23  
    Na pojemniku z solą jest taki czujnik z przewodami, zobaczysz go po odkręceniu dolnej osłony zmywarki (pod cokołem, poza drzwiczkami). Jest zepsuty, można go wymienić lub dosypywać sól np. co 3 tygodnie, a tak to wygląda.
    Zmywarka Bosch SMV68TX04E/29 - czujnik braku soli nie działa.
  • Bosch
  • #3
    juniorkelog
    Level 2  
    Zmywarka Bosch SMV68TX04E/29 - czujnik braku soli nie działa.
    Udało się wyciągnąć, a jest sposób aby sprawdzić przetestować czy faktycznie ten element jest zepsuty?
  • #4
    Jakubserwis
    Level 23  
    Pewnie że jest, ale ja nigdy się z tym nie bawiłem. Nowy zamawiasz albo odpuszczasz temat i dosypujesz soli kiedy nie widać jej w zbiorniku. Może ktoś podpowie jak go zmierzyć, bo osobiście tego nie robiłem. Przyświeć też latarką w miejsce gdzie czujnik jest zamontowany i sprawdź czy nie ma tam osadu z soli, który dezorientuje czujnik (obudowa pojemnika soli).
  • #5
    matexz
    Level 10  
    Witam, u mnie jest ten sam problem. Dodam, że czujnik po wyjęciu i podłączeniu działa poprawnie tzn. gdy między nadajnikiem a odbiornikiem nie ma przeszkody kontrolka braku soli się świeci, po przysłonięciu np kartka papieru gaśnie. Gniazdo jak i zbiornik nie wygląda na zabrudzony, jednakże ścianki zbiornika nie są idealnie przeźroczyste. Czy jest możliwe, że układ nadajnik/odbiornik stracił swoja "moc" i faktycznie element jest do wymiany?
  • #6
    juniorkelog
    Level 2  
    Wymieniłem moduł na nowy i wszystko zaczęło działać.