Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić transmiter impulsów/sygnałów lub gdzie taki dostanę?

DonAndress 02 Nov 2021 22:30 261 10
    DonAndress
    Level 14  
    Cześć.

Potrzebuję zrobić (lub kupić gotowca) transmiter.
    Jego zadanie jest takie: zwieram obwód - wysyłany jest radiowo jeden krótki sygnał dźwiekowy do odbiornika. Rozwieram - wysyłane są 2 sygnały lub długi sygnał.
    Odbiornik odtwarza odebrany sygnał (zwykłe "pikanie" jest ok).
    Potrzebuję, żeby to działało minimum na 50 m, a najlepiej tak do 100 m.
    Nadajnik nie musi być mały, może mieć stałe zasilanie lub akumulatorowe.
    Odbiornik najlepiej jakby był dość mały.

Czy ktoś natknął się może na takie coś?
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    Napisz po ludzku co to ma robić, bo nic nie idzie zrozumieć o co Ci chodzi.
    DonAndress
    Level 14  
    Potrzebuje się dowiedzieć, że brama się zamknęła albo otworzyła.
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    https://allegro.pl/oferta/wlacznik-wylacznik-radiowy-zdalne-sterowanie-433mh-9636643795

Jak zrobić transmiter impulsów/sygnałów lub gdzie taki dostanę?

Sterownik może pracować w 6 trybach:

Tryb 1 Przekaźnik załączony w momencie wciśnięcia przycisku na pilocie i działa tak długo, jak długo przycisk jest wciśnięty.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć jednokrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.

Tryb 2Przekaźnik załączony na stałe po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie, rozłączony zaś po jego ponownym naciśnięciu.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć dwukrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.

Tryb 3 Przekaźnik załączony na stałe po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie, rozłączony zaś po wciśnięciu przycisku programowania na module.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć trzykrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.

Tryb 4 Przekaźnik załączony na 5 sekund po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć czterokrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.

Tryb 5 Przekaźnik załączony na 10 sekund po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć pięciokrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.

Tryb 6 Przekaźnik załączony na 15 sekund po jednokrotnym wciśnięciu przycisku na pilocie.

Aby wykasować pamięć – nacisnąć sześciokrotnie przycisk programowania, a następnie przytrzymać przycisk na pilocie.
    DonAndress
    Level 14  
    No własnie nie do końca.
    To działa w odwrotną stronę.
    Ja potrzebuję, zeby zamykająca się brama (automatyczna) zrobiła takie zwarcie (naciśnięcie przycisku, wszystko jedno) i żeby takie małe zgrabne pudełeczko, na przykład przypięte do kluczy, zasilane baterią, mnie o tym fakcie poinformowało sygnałem dźwiekowym.
  • Helpful post
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Co takiego jak:
    GUARDIO STEROWANIE TELEFONEM POWIADOMIENIE GSM lub RTX LCD model AM10
    TvWidget
    Level 37  
    DonAndress wrote:
    Ja potrzebuję, zeby zamykająca się brama (automatyczna) zrobiła takie zwarcie (naciśnięcie przycisku, wszystko jedno) i żeby takie małe zgrabne pudełeczko, na przykład przypięte do kluczy, zasilane baterią, mnie o tym fakcie poinformowało sygnałem dźwiekowym.

To tylko z pozoru może wydawać się proste. W praktyce nie da się zrobić urządzenia zasilanego małą baterią i stale nasłuchującego sygnału radiowego. Te problem rozwiązuje się nieco inaczej. Brelok przy kluczach okresowo nadaje informacje o swoim istnieniu i przełącza się na chwilę na odbiór. Następnie się usypia. Operacje nadawania i nasłuchiwania w porównaniu do czasu przerwy trwają bardzo krótko. Średni pobór prądu jest więc na tyle mały, że całość może być zasilane niewielką baterią.
    Urządzenie przy bramie wykrywa obecność breloka i w określonym okienku czasowym wysyła do niego informację czy brama jest otwarta czy zamknięta.
    Takie rozwiązanie wykorzystuje się np. Bluetooth Low Energy. Są dostępne różnego rodzaju lokalizatory kluczy itp. Rolę tej części przy bramie pełni smartfon. Aplikacja wysyła do lokalizatora rozkaz aby ten zaczął piszczeć. Niestety te tanie urządzenia działają na bardzo małą odległość (rzędu kilku metrów).
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    Jak wyżej. O breloczku zapomnij. Na ogół typowe radio zdolne do ciąglego nasluchu pobiera kilkanascie mA w trybie nasłuchu oraz kilka mA w trybie czuwania przełączanych naprzemiennie. Stosunek czasu nasłuchu do czasu czuwania wynosi na ogół 1:2 do 1:4. Bardzo rzadko zdarza się w urządzeniach przenośnych, że wynosi on 1:8, 1:16 i więcej. Przy takich ograniczeniach technicznych nie da się skonstruować odbiornika zasilanego maleńką "breloczkową" bateryjką. Takie radio działałoby co najwyżej kilkanaście do kilkudziesięciu minut.
    mam_pytanie
    Level 24  
    Quote:
    Przy takich ograniczeniach technicznych nie da się skonstruować odbiornika zasilanego maleńką "breloczkową" bateryjką. Takie radio działałoby co najwyżej kilkanaście do kilkudziesięciu minut.

Szkoda że o takich ograniczeniach nie wiedzą konstruktorzy radyjek turystycznych, i zasilają je bateriami "paluszkami" lub akumulatorkami NiMH o podobnej pojemności.
    Poza konkursem - nic chyba nie stoi na przeszkodzie, by zasilić odbiornik z gniazdka zapalniczki, usb albo aktywować na minutę, dwie, sygnałem z pilota zamykającego bramę.
    TvWidget
    Level 37  
    mam_pytanie wrote:
    Szkoda że o takich ograniczeniach nie wiedzą konstruktorzy radyjek turystycznych, i zasilają je bateriami "paluszkami" lub akumulatorkami NiMH o podobnej pojemności.

Mała bateria jaką można umieścić w breloku to np. CR2032. Ma ona pojemność 225mAh@3V. Jeden z bardziej energetycznie oszczędnych układów odbiorczych pobiera około 5mA. To w idealnym przypadku w temperaturze pokojowej wystarczy na max. 2 dni pracy.
    W przypadku rozwiązania jakie podałem wcześniej średni pobór prądu to tylko kilkanaście uA czyli 250 razy mniej. Co pozwala już na rok pracy.
    DonAndress
    Level 14  
    HD-VIDEO wrote:
    Co takiego jak:
    GUARDIO STEROWANIE TELEFONEM POWIADOMIENIE GSM lub RTX LCD model AM10
    To dosyć drogie rozwiązanie, ale bardzo dziękuję :)