Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego

fejter 03 Nov 2021 11:13 2583 57
NDN
    fejter
    Level 5  
    gumisie wrote:
    fejter wrote:
    Na nóżce pierwszej względem masy patrząc wprost od lewej strony jest 0V spadku napięcia na 2 nóżce 0,675V (jeśli dam czerwony kabel miernik na mase) a jak zamienię biegunowość to pokazuje 0,720V, na 3 nóżce (czerwony na masie) 0,302V a po zamianie biegunowości 2,7V. Teraz nóżka górna (czerwony na masie) 0,670V a po zamianie biegunowości 0,720V
    Czytam to i czytam i nic z tego nie mogę zrozumieć.
    Zamieniając miejscami sondy, multimetr powinien wskazywać takie same wartości napięcie.
    Jedyne co się zmienia to wskaźnik polaryzacji (minus przed wynikiem).
    Przy odłączonym zasilaniu, wykonaj pomiar pomiędzy (multimetr ustawiony na test diod):1 a 3.
    1: GND
    3: Prawdopodobnie wyjście stabilizatora.
    Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego
    D206, również do sprawdzenia.
    Co niektóre elementy które zaznaczyłeś, wcale nie muszą być kondensatorami. Mogą to być dławiki.

Na pin 1 (czerwona sonda) i pin 2 (czarna sonda) stabilizatora pokazuje wartość 2,7V, a odwrotnie przykładając sondy miernika pokazuje 0,3V. D206 nie pokazuje zwarcia w żadną stronę.

Dodano po 2 [minuty]:

fejter wrote:
    Na nóżce pierwszej względem masy patrząc wprost od lewej strony jest 0V spadku napięcia na 2 nóżce 0,675V (jeśli dam czerwony kabel miernik na mase) a jak zamienię biegunowość to pokazuje 0,720V, na 3 nóżce (czerwony na masie) 0,302V a po zamianie biegunowości 2,7V. Teraz nóżka górna (czerwony na masie) 0,670V a po zamianie biegunowości 0,720V
    tutaj robiłem pomiar multimetrem na teście diody

Dodano po 37 [minuty]:

Novile wrote:
    fejter wrote:
    Po odlutowaniu kondensator nie ma zwarcia a jest zwarcie na płytce PCB
    No właśnie, bo to nie kondensator jest zwarty. Wiesz jest taka stara metoda na szukanie zwarć na takich modułach.Bynajmniej ja ją stosowałem przy naprawach laptopów. Tam też jest trochę tego"ziarna" na PCB.
    Sposób wyczytany bodaj na elce, sale nie pamiętam ile lat temu.
    Od razu piszę aby mi Moderator nie zarzucił niczego- robisz to na własne ryzyko i odpowiedzialność!
    Bierzesz baterię 1,5V ( najlepsza jest R20 lub R14) dolutowujesz do niej kabelki. Potem ten "zestawik" czyli kabelki wlutowujesz zamiast zasilania układu, czyli plus do plusa a minus ma masę.Czekasz kilka minut i sprawdzasz co jest gorące. Jak nie masz kamery termowizyjnej to nic, palce są dość czułe. Znajdziesz zwarcie. Jak procek ma zwarcie to będzie się grzał też. Te 1,5V nie zrobi raczej "krzywdy" zdrowemu elementowi i nie spowoduje pożaru , ale wystarczy aby znaleźć gdzie jest zwarcie.

Podłączyłem pod zasilanie układu 5V o wydajności prądowej ok. 0,7A ponieważ nie mam akurat takich baterii. Trzymałem krótko pod napięciem ponieważ ten zasilacz miał większa wydajność prądową niż bateria. Po dotykaniu dłonią wyczułem że najbardziej grzeje się stabilizator że po chwili aż jest gorący a po nim procesor tylko że mniej bo robi się ciepły. W pobliżu stabilizatora też są ciepłe elementy ale to pewnie dlatego że sam stabilizator oddaje tyle ciepła. Jak miałem włączone zasilanie to podświetlenie i ekran nie mrugał tylko świecił ciągłym światłem
  • NDN
    gumisie
    Level 43  
    fejter wrote:
    Po dotykaniu dłonią wyczułem że najbardziej grzeje się stabilizator że po chwili aż jest gorący
    Który?
    Nie chcę krakać, lecz mam wrażenie, że po takich zabiegach radio będzie, lub już się nadaje do utylizacji. :cry:

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Novile wrote:
    Mam wrażenie że jednak w tego typu stablilizatorach GND jest na środkowej nodze
    Nie sądzę.
    Adam, przyj się dokładnie. Pin.1 (pierwszy od lewej), podłączony jest do GND.

Obudowa: SOT-89
    Link
  • NDN
    gumisie
    Level 43  
    Możesz odpowiedzieć na moje pytanie z: #32?
    Który stabilizator robi się gorący?
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Jak już tak naprawdę chcesz eksperymentować, to te 5V podłącz równolegle do kondensatora C268 (z zachowaniem biegunowości), lecz pamiętaj: "Robisz to na własną odpowiedzialność"!!!

Novile wrote:
    A na nim trzeba zmierzyć zarówno wejściowe napięcie jak i wyjściowe.
    Potwierdzam.
    fejter
    Level 5  
    Novile wrote:
    gumisie wrote:
    Adam, przyj się dokładnie. Pin.1 (pierwszy od lewej), podłączony jest do GND.
    Ano faktcznie, mój błąd.
    Ale pamiętajmy że grzanie się stabilizatora może być normalne, on może się grzać do pewnego stopnia.A na nim trzeba zmierzyć zarówno wejściowe napięcie jak i wyjściowe.

Zmierzyłbym napięcia tylko że jest problem w tym że nie ma dojścia bo ta płytka na której jest wzmacniacz posiada goldpiny które wchodzą w tą płytkę na której jest procesor
    gumisie
    Level 43  
    fejter wrote:
    Zmierzyłbym napięcia tylko że jest problem w tym że nie ma dojścia
    Jaki problem przylutować kawałki przewodów do odpowiednich punktów? :cry:
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Novile wrote:
    a możesz podać symbol tego stabilizatora
    3D0E
    Z racji tej trójki z przodu, może to być 3V, lub 3,3V.
    Anonymous
    Level 1  
    fejter
    Level 5  
    Połączyłem kabelkami jedną płytkę z drugą i na stabilizatorze występują napięcia po wymuszeniu załączenia zasilania: Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego

Dodano po 13 [minuty]:

Również zauważyłem że układ scalony IC202 od razu robi się gorący po podłączeniu zasilania nie wymuszając załączenia stabilizatora. Ale jak sprawdzałem napięcia na stabilizatorze to był włączony kilkanaście s i się nie "spalił" Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego
    Sonyalfa
    Level 4  
    Czasogodzina sama kosztowna. Nie opłaca się.
    gumisie
    Level 43  
    Sonyalfa wrote:
    Czasogodzina sama kosztowna.
    I owszem, lecz nie jest to powód aby laicy zabierali się za robotę o której nie mają zielonego pojęcia.
    Tak to jest gdy ktoś nie umie, lub nie chce czytać ze zrozumieniem.

fejter wrote:
    Też mi się tak wydaje bo zmierzyłem rezystancję z Vdd procesora i jest zwarcie do masy 10ohm
    "Na dwoje babka wróżyła".
    Aby to sprawdzić wymagana jest pewna wiedza i umiejętność stosowania się do porad.
    Ja rezygnuję z dalszego udziału w tym temacie.

@fejter Oddaj w prezencie to radio jakiemuś, swojemu koledze, który "ogarnia" temat.
    Szkoda radia. :cry:

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Novile wrote:
    Ja od początku podejrzewam procesor uwalony.
    Nie koniecznie był (jest) uwalony.
    Novile wrote:
    Jak chcesz to rado mieć to zapytaj jakiś dobry serwis ile by wzięli za naprawę
    Teraz, moim zdaniem to już niema sensu.
    Skasują go za diagnozę usterki ("Sprzęt nadaje się do utylizacji").
    Dlatego:
    gumisie wrote:
    @fejter Oddaj w prezencie to radio jakiemuś, swojemu koledze, który "ogarnia" temat.

Pozdrawiam.
    fejter
    Level 5  
    gumisie wrote:
    Sonyalfa wrote:
    Czasogodzina sama kosztowna.
    I owszem, lecz nie jest to powód aby laicy zabierali się za robotę o której nie mają zielonego pojęcia.
    Tak to jest gdy ktoś nie umie, lub nie chce czytać ze zrozumieniem.

fejter wrote:
    Też mi się tak wydaje bo zmierzyłem rezystancję z Vdd procesora i jest zwarcie do masy 10ohm
    "Na dwoje babka wróżyła".
    Aby to sprawdzić wymagana jest pewna wiedza i umiejętność stosowania się do porad.
    Ja rezygnuję z dalszego udziału w tym temacie.

Szkoda radia. :cry:

Pozdrawiam.

Ja tylko chciałem żebyście pomogli mi zdiagnozować co jest usterką ponieważ uczę się tego zawodu i chciałbym też czegoś się nauczyć w praktyce od osób które posiadają duże doświadczenie w tym zawodzie ponieważ się tym interesuje. Dlatego napisałem to w dziedzinie "początkujący naprawy" i z tego co napisał kolega zrozumiałem że "laikom" się nie pomaga ponieważ nie mają szansy na zdobycie doświadczenia. Rozumiem oczywiście że nie zastosowałem się do porady i to mój błąd w której powinienem podłączyć 3V ale każdy jest człowiekiem i każdy zaczynał przygodę z elektroniką od podstaw. Myślę że teorii umiem sporo ponieważ jestem po szkole elektronicznej i brak mi wiedzy praktycznej.

Również pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    Novile wrote:
    A kolega to co, będzie tyrał za friko?
    Adam, ja nie napisałem, że ktoś będzie miał to naprawiać za "friko" Autorowi tematu, lecz:
    gumisie wrote:
    Oddaj w prezencie to radio jakiemuś, swojemu koledze,

Problem z głowy, niech się martwi nowy "właściciel". :wink:
    fejter
    Level 5  
    Novile wrote:
    gumisie wrote:
    Nie koniecznie był (jest) uwalony.
    Dlatego piszę, iż podejrzewam a nie, że tak jest.
    gumisie wrote:
    Teraz, moim zdaniem to już niema sensu.
    Skasują go za diagnozę usterki ("Sprzęt nadaje się do utylizacji").
    Można zapytać wporst o konkrety np. ile kosztuje wymiana procesora w tym modelu. I już to da pewien obraz kosztowy.
    gumisie wrote:
    Oddaj w prezencie to radio jakiemuś, swojemu koledze, który "ogarnia" temat.
    Szkoda radia.
    A kolega to co, będzie tyrał za friko? Poza tym może On nie ma takiego kolegi, albo co bardziej prawdopodobne sam jest właśnie takim kolegą i to jedynym w promieniu 20km?
    Poza tym obecnie ten sprzęt to nie jest radio, tylko nieczynny złom elektroniczny. Więc nie wiem czy go szkoda. Sam mam do sprzedania obecnie jedno stare radio niesprawne i cały czas się zastanawiam, czy go nie rozebrać na kawałki i je sprzedawać osobno. Raz tak TV LED-owy sprzedałem i wyszło mi kupę kasy w stosunku do nowego.Za graty ze złoma wydusiłem 300PLN i to bez matrycy.Jak bym nie był taki ciekawski(matrycę rozebrałem w celach edukacyjnych), to matrycę bym "pogonił" za 200PLN i bym wydusił za wszystko 500PLN a nowego Telefunkena i to FullHD kupiłem za 380PLN.
    Tu też warto rozważyć taki wariant, może to radio zawsze po kawałku sprzedać.Skoro ono nowe jest tyle warte to za kawałki można też cosik tam zarobić.

To radio właśnie było w innym serwisie i powiedzieli że trzeba wymienić cała pytkę PCB która kosztuje 500PLN nie licząc robocizny zamawiając od firmy która produkuje to radio. Ponieważ oni prawdopodobnie nie bawią się w taką szczególną diagnozę. Ja lutowałem już elementy SMD, np mikrokontrolery z mniejszą ilością wyprowadzeń i całkiem nieźle mi wyszło ale procesora jeszcze nie lutowałem więc nie jestem pewien jakby mi wyszło bo to fakt, jest trudny lut aczkolwiek z pozoru wydaje się prosty. Ta opcja sprzedania na części też jest dobrym pomysłem.
    DIORADIO
    Level 30  
    Napisałem wcześniej że naprawa to trochę za wysokie progi jak na Ciebie. Czy masz odpowiedni sprzęt do wylutowania tego dużego scalaka zresztą te mniejsze mają taki sam rozstaw nóżek, chcesz to zrobić transformatorówką? Może dobry jesteś teoretyk, ale naprawę sprzętu elektronicznego zaczyna się od naprawy zasilacza. Gdzie "leci" kabel sieciowy na którą płytkę, do jakiegoś transformatora - czy masz napięcie zmienne z transformatora i ile ono wynosi. Na tej dużej płytce szukasz czego ? To jest błąd - jeszcze raz pytam, ale czytając korespondencje nie spodziewam się odpowiedzi bo kolegom też nie odpowiedziałeś. W elektronice "siedzę"długo ale jakby klient przyniósł mi to radio to nie przyjął bym - a argument to nie mam sprzętu podstawowego do naprawy - lutownicy.
    fejter
    Level 5  
    fejter wrote:
    To radio uszkodziło się, ponieważ zasilacz impulsowy dostał zwarcia i prawdopodobnie poszło wysokie napięcie na układy.

Ten zasilacz jest osobno a wyjście zasilacza "idzie" na kabel i potem do wtyczki w obudowie tego radia. Zasilacz od spodu płytki był w jednym miejscu okopcony i była oderwana ścieżka pewnie przez temperature lub zwarcie więc nawet go nie podłączałem do sieci tylko do tego radia wykorzystałem inny zasilacz (sprawny) o takim samym napięciu jak ten uszkodzony.
    DIORADIO wrote:
    Czy masz odpowiedni sprzęt do wylutowania tego dużego scalaka zresztą te mniejsze mają taki sam rozstaw nóżek, chcesz to zrobić transformatorówką?

W obecnej chwili mam lutownice kolbową ze zmiennymi grotami i hot air'a
    DIORADIO wrote:
    Na tej dużej płytce szukasz czego ?

Sprawdzałem tak jak mi radzili koledzy
    DIORADIO wrote:
    Napisałem wcześniej że naprawa to trochę za wysokie progi jak na Ciebie.

Nie zaprzeczę bo jest to oparte na układach cyfrowych co wiąże się z tym że diagnoza jest bardziej skomplikowana a ja nie mam tak dużej wiedzy praktycznej jak fachowcy którzy siedzą w tym kilkanaście lat. I dlatego tutaj piszę bo chce się czegoś więcej nauczyć.