1. To już robiłem wcześnie, któryś z kolegów to sugerował, jedyne co uzyskałem to pogorszenie Mux 2, a pierwszego jak nie było tak i nie ma. Zamiast LNA był założony symetryzator i te same regulacje były wykonywane rezultat pogorszenie odbioru i brak mux 1
2. Na lna 177 wzmocnienie na minimum na Alcad brak mux1
Tak, przedwzmacniacz LNA 177 jest w puszcze antenowej, stąd idzie kablem do Alcada ca215, na Alcad jest włączone zasilanie przedwzmacniacza antenowego, dalej do wyjść Alcada podłączone są 2 rozgałęźnik podwójne.
Tak to opisowo wygląda.
To odłącz Alcada, podłącz zasilacz antenowy z separatorem i regulacją napięcia i sprawdź jak to zda egzamin.
Wyłączyłem w telefonach moduły WiFi, bluetooth, pralki i inne cuda na kiju które mają moduły WiFi lub bluetooth i router również odłączony. Efekt tego żaden.
przedwzmacniacz LNA 177 jest w puszcze antenowej, stąd idzie kablem do Alcada ca215, na Alcad jest włączone zasilanie przedwzmacniacza antenowego
Cały czas masz układ LNA+Alcad? Próbowałeś podłączać sam LNA (z pominięciem Alcad-a)? Jeżeli tak, to czym go wówczas zasilałeś? Pytam, bo już zaczynam się powoli gubić w tych "kombinacjach". Spróbuj jeszcze podpiąć do instalacji sam dipol UHF (z pominięciem zwrotnicy na dipolu VHF) - z symetryzatorem i ze wzmacniaczem. Można także poeksperymentować z wysokością zawieszenia anteny na maszcie.
Robiąc instalacje korzystałem ze schematu na stronie dipola
Z tym ze antena jest inna, podłączałem bezpośrednio TV z antena, w puszce antenowej wymieniałem LNA na symetryzator i efekt jest ten sam brak MUX 1, MUX 2 ledwo dało się oglądać. Jak LNA montowałem w puszce to zasilałem go Alcadem bo nie posiadam innego zasilacza a tym bardziej regulowanego.
Byłem u znajomego 600m dalej mieszka przy tej samej ulicy, zwykła antena siatkowa, zasilacz regulowany i odbiera wszystko poza MUX 8, nawet kabel zwykły biały na zewnątrz ma, pomału zaczyna mnie ta praca irytować.
Teraz nawet zastanawiałem się nad zakupem anteny która jest na załączonym schemacie ale widzę ze ona jest na kanały 21 - 48 i 5 - 12
Korzystając z aplikacji Telmor sugeruje wybór anteny asr LTE, asr, DIGITactiv, natomiast na stronie emimaps mam informacje Duża odległość do nadajnika powoduje, że niezbędne będzie zastosowanie anteny kierunkowej o dużym zysku, prawdopodobnie z dodatkowym wzmacniaczem
Jak LNA montowałem w puszce to zasilałem go Alcadem bo nie posiadam innego zasilacza a tym bardziej regulowanego.
Czyli i tak pracowały dwa wzmacniacze. Nawet skręcony Alcad wzmacnia sygnał ok. 10 dB, czyli razem z LNA miałeś przynajmniej 30 dB wzmocnienia.
Różne aplikacje sugerują że w centrum Otwocka natężenie sygnału na k.58 kształtuje się w zakresie ok. 45 dBµV (PKiN) do ok. 60 dBµV (Raszyn). Oczywiście to tylko teoria, ale gdyby tak było, to przy wzmocnieniu 30 dB masz odpowiednio 75-90 dBµV. Ta niższa wartość jeszcze ujdzie, ale ta druga to spore przesterowanie sygnału.
Góral89 wrote:
Byłem u znajomego 600m dalej mieszka przy tej samej ulicy, zwykła antena siatkowa, zasilacz regulowany i odbiera wszystko poza MUX 8
600 m to dużo. Tam mogą być całkiem inne warunki odbiorcze. Podaj przynajmniej nazwę tej ulicy, to trochę łatwiej będzie nam ocenić sytuację.
@_kli_
Wspaniała
@LeDy Kolego po prostu byłem ciekawy jak to wygląda u kolegi. Wiem że aplikacje to są tylko poglądowe, nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Na samym symetryzatorze nie miałem Mux 1 czasami udało się obejrzeć Eska TV, mux 2 na jednym TV był, ale jak podzieliłem sygnał przy pomocy zwykłego rozgałęźnika to na 2 TV nie było.
Jeżeli zamianie wzmacniacz na symetryzator dokładnie ten sam efekt, czyli klatkowanie, brak sygnału. Na 2 TV skorzystałem z miernika poziomu sygnału i nie raz pokazuje siłę 100% jakoś 1%, za chwile 100% jakość 12%.
Jeżeli parametry skaczą to albo coś jest na drodze co zakłóca odbiór lub cos nie tak z anteną. Widziałem że proponowali antenę Olympia. J osobiście nie polecam ponieważ słabo wykonane elementy co do montażu. Natomiast polecam antenę Sparta. Łatwy i przyjemniejszy montaż. Zacząłbym od zmiany anteny i sprawdził co się stanie. I jeszcze jedno. Z jakiego miernika korzystałeś?
Na lewym brzegu Świdara warunki odbiorcze są stosunkowo korzystne. Za rzeką ulica biegnie przez tereny zalesione i na pewno może mieć to wpływ na utrudnienie odbioru. W takiej sytuacji wszelkie symulacje zasięgu tracą sens. Natomiast sensowne byłoby przeprowadzenie pomiaru sygnału, bo inaczej poruszamy się po omacku.
Jako że autor tematu nie informuje, czy problem został rozwiązany dodam jedną uwagę: na terenie Otwocka i Świdra jest obecnie około 30tu BTS-ów w pasmie 800 MHz, czyli tuż przy kanale 58. MUX1 będzie przeniesiony na niższy kanał najpóźniej do końca czerwca, wysoce prawdopodobne jest wcześniejsze jego przełączenie właśnie z powodu problemów z odbiorem MUX1 tam, gdzie pracują w dużych ilościach BTS-y na 800 MHz. Wystarczy jeden taki w odległości do 2 km i po odbiorze MUX1 na antenie - lub instalacji - z jakimkolwiek szerokopasmowym wzmacniaczem. Pod samym BTS-em także odbiór będzie niemożliwy - ćwiczyłem to u sąsiada, który mieszka obok takiego masztu i anteny są od siebie może 20 metrów. Anteny były pasywne i siła 100%, jakość 0.
MUX8 jest nadawany z Raszyna jednak na małej mocy i na terenie Otwocka jest on nieodbieralny. Do tego kąt miedzy PKiN a Raszynem to ponad 60 stopni i bez oddzielnej anteny się nie obędzie.
Odnośnie poziomów sygnałów w dekoderach: wychwalana tutaj Wiwa ma próg przesterowania każdym sygnałem powyżej 1 mV, czyli 60 dB. Bez względu na to, czy jest to sygnał TV czy innego nadajnika. Niemal wszystkie dekodery i większość tańszych odbiorników TV nie mają ŻADNYCH filtrów wejściowych
Autor tematu nie zaniechał prób, obecnie zaopatrzyłem się w antenę Tri Digit Combo VHF/UHF H/V Dipol 28/5-12/21-48, w puszcze UHF Symetryzator antenowy k. 21-60, w puszcze VHF Symetryzator antenowy SA I-V, sygnały chce doprowadzić do zwrotnicy antenowaej ZWR-210DC FM-VHF/UHF Telmor. Ze zwrotnicy już na Alcada, ale bez zasilania wzmacniacza płytkowego w antenie bo go nie będzie, poziom wzmocnienia na minimum. Takie plany na obecny stan rzeczy. Trochę pogoda nie dopisuje, ale muszę wejść założyć w końcu.
Układ kanałowy po 29-06-2022 jest nastepujący:
MUX1 k.43 SFN z Siedlcami, Białymstokiem i Suwałkami plus kilkanaście nadajników w odległości ponad 200 km;
MUX2 k.29 - na szczęście "wyspowo' - Poznań i Opole z Częstochową w SFN;
MUX3 k.27- także wyspowo z Poznaniem
MUX4 k.34- także wyspowo z Bydgoszczą
MUX5 k.41 SFN z Ostrołęką i Różanem
MUX6 k.48 wyspowo
Kombinacje kanałów 27/29 i 41/43 mogą sprawić spory kłopot dla gorszych odbiorników lub wzmacniaczy szerokopasmowych.
MUX8 k.07 z mocą 17 kW z PKiN, docelowym kanałem z Raszyna będzie (prawdopodobnie) k.08 w polaryzacji pionowej i małej mocy. Będzie trochę zabawy na wiosnę i początek lata.
I po dzisiejszym montażu Panowie jest sukces, otóż, po "wywaleniu" MUX 8 na osobna antenę odbiór pozostałych MUX'ów stał się możliwy a w tym brakującego MUX 1. W załączniku zdjęcia. Jedynie na Alcad musiałem pokręcić potencjometrem prawie na max w paśmie VHF, UHF na minimum, w puszkach antenowych nie ma wzmacniaczy, jedno złącze musiałem jeszcze raz zarabiać. Efekty 3h pracy w załączniku. Chciałem wszystkim serdecznie podziękować za bezinteresowna pomoc i techniczne wypowiedzi, temat zostawię jeszcze do po świąt otwarty w razie "co".
Moja uwagę przykuwa jakość anten od Dipol, jest to któraś z kolei antena zakładana przez ze mnie czy to u rodziców, dziadków czy u mnie i powiem ze generalnie słabej jakości są te anteny, działać a raczej odbierać odbiera ale jest to ostatnia antena z Dipol jaka zakładam, Telmor w zeszłym tygodniu zakładałem u teściowej (ta szerokopasmową) ASR IQ, fakt że wykonanie plastikowe do szpiku kości ale nie czuć aż takiej marnej jakości jak anten z Dipol. Takie moje luźne spostrzeżenie.
Pogratulować.
Ze względów METEOROLOGICZNYCH proponuje nie ruszać instalacji do czerwca.
Odbiornik/dekoder obsługuje DVB-T2? Jeżeli tak, to jak ze stabilnością długookresową?
Te 92% na MUX1 to prawidłowy obraz, świadczy o nie przesterowaniu dekodera/odbiornika. W wolnej chwili warto sprawdzić sprawność dekodowania po dołączeniu tłumika. Nie pamiętam menu tego TV, ale ma chyba coś takiego jak bieżąca stopa błędu. Obserwujesz to na najsłabszym kanale, jeżeli w ciągu 20 minut nie nastąpią chwilowe dość gwałtowne wzrosty stopy błędu - bez zauważalnych efektów na ekranie - to oznacza, że wszystko jest prawidłowo.
To właśnie stabilność długookresowa.
Przy okazji do wymiany była antena u mojej babci, tym razem kupiłem antenę która ktoś wcześniej polecała a mianowicie jest to Sparta Lambda, odległość do nadajnika PKiN 34km, oczywiście antena pracuje w trybie aktywnym, w trybie pasywnym odbiór praktycznie niemożliwy, 20m przewodu Triset 113PE, bez podziału, 1 odbiornik telewizyjny. W porównaniu do Dipol to "niebo a ziemia" dalej są to elementy aluminiowe ale przynajmniej profile aluminiowe prawidłowo obrobione, fajny patent montażowy typu click, ogólnie na duży plus.
PS. tak wiem uszczelka jeszcze nie założona.
Co do tłumika i mojej instalacji to zabawę zacznę na wiosnę, sprawdzę z samej ciekawości.
I drobna uwaga: oceniając jakość odbioru na MUX1 oprócz obrazu przysłuchaj się dźwiękowi. Błędy przy dekodowaniu najczęściej objawiają się najpierw okresowymi skokami dźwięku a dopiero potem - przy większym poziomie zniekształceń widać efekty na obrazie.
Obserwuję podobne "skoki" u siebie na k.58, na podstawionym drugim dekoderze podglądam czasami poziom BER i ewidentnie mamy do czynienia z "przepalonym" MUX-em.