logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć światłowodowa Nexera - technologia GPON, OLT, ONT i przepustowość

andrzejkm 06 Lis 2021 22:19 1629 6
REKLAMA
  • #1 19694128
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witam, W mojej okolicy przybyło na słupach troche skrzynek w ramach ogólnopolskiego projektu POPC. Na moim terenie realizatorem jest NEXERA. Z ciekawości zacząłem się edukować jak mniej więcej działa taka sieć światłowodowa. Zacząło się od tego, że np INEA na swoim terenie oferuje łącze symetryczne 1/1Gbps za to Nexera w uploadzie max 100Mbps. Okazuje się, że o ile dobrze doczytałem Nexera stosuje technologię/standard GPON, podział uploadu w dziedzinie czasu itd..

Do rzeczy: czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to wygląda po kolei? W sensie jest np osiedle poza miastem 20 domków. Na takim osiedlu stawia się coś co się chyba nazywa OLT. Jaki światłowód idzie do OLT i jaki światłowód idzie od OLT do domków (do ONT)? Jakie są maksymalne możliwe przepustowości na każdym etapie, przed OLT i za OLT? Czy prawdą jest, że do OLT dociera jedno włókno jednomodowe z maksymalną szybkością 2488 Mb/1244 Mb? Wydaje mi, że to zbyt mało jak na jedno osiedle.
  • REKLAMA
  • #2 19694613
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2676
    To raczej musiał byś się zwrócić do kogoś kto zna infrastrukturę tej firmy (projektant, pracownik serwisowy itd), choć wątpię czy takie informacje mogą być udostępniane do wiedzy publicznej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19706221
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Nie. OLT montuje się w serwerowni operatora. Do OLT montuje się wkładki optyczne terminujace połączenie i doprowadza włókno z serwerowni na osiedle. Na osiedlu to włókno rozdziela się pasywnym spliterem na kilka budynków. Dawno temu standardem było splitowanie 1:32, a często nawet 1:64. Obecnie używa się typowego splitu 1:8, czasem więcej, np 1:16.
    andrzejkm napisał:
    Czy prawdą jest, że do OLT dociera jedno włókno jednomodowe z maksymalną szybkością 2488 Mb/1244 Mb?

Prawdą i nieprawdą. Zależy jakiego osprzętu użyje operator. Może być od jednego gigabita do obecnie nawet ok 10Gbps w nowoczesnych wersjach FTTH opartych o DWDM. Co użyje operator tylko on wie.
    andrzejkm napisał:
    Wydaje mi, że to zbyt mało jak na jedno osiedle.

Na osiedle nie dociera jedno włókno z serwerowni operatora, tylko wiele włókien, każde zakończone w terminalu OLT i każde to włókno jest splitowane na określoną ilość abonentów.
    Ciebie to nie interesuje jakie przepustowości na OLT osiąga operator ani jaki robi split. Ważne są zapisy w umowie, a tam masz podane: przepustowość maksymalna, minimalna i typowo dostępna. To Ciebie interesuje, a jak to operator zapewni to jego głowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19706551
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    IC_Current napisał:
    Obecnie używa się typowego splitu 1:8, czasem więcej, np 1:16
    1:8 przy Download max 2,4Gbps na jedno włókkno to byłoby jeszcze nie tak źle.
    IC_Current napisał:
    Na osiedle nie dociera jedno włókno z serwerowni operatora, tylko wiele włókien, każde zakończone w terminalu OLT i każde to włókno jest splitowane na określoną ilość abonentów.

Jeżeli od OLT do osiedla dociera klika włókien to można założyć, że jedno takie włókno przypada na jedną poniższą skrzynkę (splitter)?
    Sieć światłowodowa Nexera - technologia GPON, OLT, ONT i przepustowość

Próbowałem zobrazować sobie jak wygląda podział światłowodów (i sygnału w nim się znajdującego) oglądając poniższy film. Jest w nim mowa o czymś co się nazywa OPP. Czym się różno OPP od zwykłego splitter boxa czyli tej takiej mniejszej skrzynki?
    https://www.youtube.com/watch?v=yWVKoTlNa68&ab_channel=OrangePolska
  • Pomocny post
    #6 19706560
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    andrzejkm napisał:
    Jeżeli od OLT do osiedla dociera klika włókien to można założyć, że jedno takie włókno przypada na jedną poniższą skrzynkę (splitter)?

Nie. Tam dociera przewód zawierający ileś włókien. Kilka jest podłączone a kilka leży w rezerwie (na przyszłych użytkowników albo w razie awarii). Potem przewód często biegnie do następnej "skrzynki" i tam znowu kilka włókien jest wykorzystane itd.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat działania sieci światłowodowej Nexera, która wykorzystuje technologię GPON. Użytkownik zadał pytania dotyczące infrastruktury, w tym roli OLT (Optical Line Terminal) oraz ONT (Optical Network Terminal) w kontekście podziału sygnału światłowodowego. Wyjaśniono, że do OLT dociera wiele włókien, które są następnie dzielone na mniejsze grupy za pomocą splitterów, co pozwala na podłączenie wielu użytkowników. Standardowe podziały to 1:8, 1:16, a w przeszłości 1:32 lub 1:64. Użytkownicy byli zainteresowani maksymalnymi przepustowościami, które mogą wynosić od 1 Gbps do 10 Gbps w nowoczesnych systemach FTTH. Wskazano również, że do OLT dociera jedno włókno jednomodowe z maksymalną szybkością 2488 Mb/s, co może być niewystarczające dla większych osiedli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA