Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] VW Crafter 2.5TDI BJL - Przy pełnym obciążeniu zamiast przyspieszać, zwalnia

adamus202 09 Nov 2021 13:11 1383 9
    adamus202
    Level 12  
    Mam zagadkę z VW Crafterem 2.5TDI BJL 136KM 2006
    Auto zachowuje się w następujący sposób;
    Przy pełnym obciążeniu (czyli pedał gazu na 100% lub blisko 100) no i jak jedzie na pusto to minimum 3 bieg. Rozpędza się normalnie, gdy dojdzie do 3500-4000 obr/min mimo wciśniętego gazu w podłogę auto zwalnia tak jak by dawka paliwa została natychmiast zredukowana prawie do zera. Gdy podczas tego zwalniania puści się pedał gazu na 2-3 sekundy i ponownie wciśnie auto znowu normalnie przyspiesza do granicy tych 3500-4000obr/min. Natomiast gdy pedału gazu się nie odpuści i trzyma się go dalej w podłodze auto zwalnia do prędkości obrotowej około 2000obr/min i zaczyna mrugać spirala od świec żarowych i ECU przechodzi w tryb awaryjny wyrzucając błąd P0299 ( przekroczona wartość min. ciśnienia doładowania, czyli za niskie doładowanie) innych błędów nie pokazuje.
    Crafter ma wyłączony egr i usunięty dpf. i tak jeździł bezproblemowo około roku czasu od zakupu.
    Przez powyższą niesprawność w przeciągu paru miesięcy zostały wymienione następujące części:
    -regenerowana turbosprężarka z nowym elektrozaworkiem podciśnienia N75
    - nowy regulator i nowy czujnik ciśnienia na listwie paliwowej
    - nowe wtryskiwacze i zregenerowana pompa CR z zaworem wydatku paliwa

Pompka w zbiorniku generuje ciśnienie statyczne 0,5bara.
    Auto praktycznie nie dymi ani na czarno ani na niebiesko.

Wymiana wtryskiwaczy i pompy cr spowodowała to, że opisywane odcięcie mocy
    występuje teraz już przy 2500-3000obr/min
    Wstawiam logi zrobione po wymianie tych wszystkich części:
    Ciśnienie CR

log 2

log 3

Z tych logów wyraźnie wychodzi że podczas tego gdy pedał przyspieszenia jest wciśnięty wynikowa dawka paliwa jest na około 50mg/skok a mimo to silnik zwalnia a ciśnienie na listwie wzrasta ponad wartość wymaganą.
    Próbowałem też zrobić pomiar prądu oscyloskopem pracy wtryskiwacza w czasie jazdy gdy odcina. Trudno było to uchwycić, ale z tego co udało się zaobserwować wysterowanie wtryskiwaczy jest a mimo to obroty gwałtownie spadają.
    sigwa18
    Level 41  
    Pokaż wartości z przepływomierza i ciśnienia doładowania (zadane plus rzeczywiste).
    adamus202
    Level 12  
    sigwa18 wrote:
    Pokaż wartości z przepływomierza i ciśnienia doładowania (zadane plus rzeczywiste).

Te parametry są pokazane w linkach Log 2 i Log 3
    Log 2 doładowanie grupa 011
    Log 3 przepływ grupa 003
    sigwa18
    Level 41  
    Wygląda na przytkany wydech. Nagły spadek ciśnienia doładowania oraz przepływu powietrza przy 2500-3000 RPM. Możliwe że coś blokuje dolot przed czujnikiem ciśnienia doładowania.

PS Gdyby nie DPF kopcił by wtedy jak parowóz. To nie jest zdrowe dla DPF.
    adamus202
    Level 12  
    Przecież napisałem że w aucie od samego początku DPF był i jest fizycznie usunięty.
    Wylot jest bardzo "luźny" że aż wyraźnie słychać każdą zmianę geometrii na turbosprężarce.
    sigwa18
    Level 41  
    Jak odetnie moc to przy tej dawce i ilości powietrza powinno być ciemno za tobą. Jak nie jest tzn że dawka jest rzeczywiście mniejsza i do sprawdzenia ciśnienie na listwie czy czujnik ciśnienia nie głupieje.
    ignac112
    Level 20  
    Ciekawe czy po wycięciu dpf auto nie wchodzi w tryb awaryjny.
    sigwa18
    Level 41  
    Może być też turbo przy pewnych obrotach zaczyna latać po obudowie.
    adamus202
    Level 12  
    Czujnik ciśnienia paliwa wymieniony na nowy i żadnej zmiany.
    Auto bez DPF-u jeździło przez długi czas bez tego problemu.
    Ja uważam z obserwacji że zachowuje się tak jak by zanikał fizycznie wtrysk paliwa, bo w chwili odcięcia nie widać dymu a z logów wyraźnie widać że ECU "wali" pełną max dawkę paliwa.
    Chyba muszę np. podmienić ECU, bo już nie mam się do czego przyczepić lub co wymienić w układzie paliwowym.
    adamus202
    Level 12  
    Problem rozwiązany. Zapominałem i zlekceważyłem jedną istotną rzecz, mianowicie przelewy wtryskiwaczy a dokładniej regulator ciśnienia, zainstalowany na końcu wężyka. Uszkodził się ten regulator w taki sposób że nie wytwarzał ciśnienia na przelewach wtryskiwaczy. A skutek był właśnie taki że przy dużym wydatku paliwa z wtryskiwaczy fizycznie w tym momencie zanikało wtryskiwanie paliwa.