Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Uniwersalny TV OLED 55" za około 4500

nemoein 09 Nov 2021 15:00 579 3
    nemoein
    Level 11  
    Cześć.
    Zamierzam zakupić pierwszy w życiu telewizor, a jako że nigdy się tą tematyką nie interesowałem (w przeciwieństwie do komputerów) to proszę was o radę w jego doborze.
    Telewizor będzie służył głównie do oglądania seriali/filmów na HBO GO, prócz tego także Youtube oraz rzadziej meczów piłkarskich, Netflixa, Playera czy też grania, jeśli takowe granie się zdarzy to raczej za pośrednictwem laptopa, będzie też do niego podłączona kablówka. Chciałbym zakupić OLEDa jeśli budżet pozwoli (~4500zł), chciałbym żeby miał HDR10, niski input lag i oczywiście mocny procesor. Posiadam monitor 144Hz z matrycą VA, ale praktycznie nie używam tej funkcji mimo, że sporo gram (wyłącznie singleplayer), zatem tv nie musi mieć 120Hz (jak dla mnie zbędny bajer) chyba, że jest coś czego nie wiem na ten temat. Telewizor będzie znajdował się w pomieszczeniu z oknami na północ w związku z czym pomieszczenie będzie w cieniu niemal cały czas, w dodatku są rolety, zatem maksymalna jasność telewizora nie musi być wysoka. Podoba mi się pilot magic remote od LG, ale jestem w stanie wybrać inny model jeśli ma inne zalety, podoba mi się także Ambilight od Philipsa (Za telewizorem będzie jasno szara ściana niczym nie urozmaicona zatem Ambilight będzie miał miejsce do świecenia), ale mam wątpliwości czy będę tego używał, czy też wyłączę tą funkcję od bólu oczu po tygodniu używania i zapomnę. Oprócz tego nie mam żadnych preferencji co do marek/modeli. Bo wstępnym researchu wytypowałem najtańszego OLED-a 4500zł LG OLED55A13LA. Zauważyłem też, że modele po ekspozycyjne są o około 1000 zł tańsze, czy warto brać taki model? Kolejne pytanie czy warto kupić telewizor teraz (fake friday) czy może zaczekać do nowego roku?
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - 20 m2. (Salon z kuchnią)
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? – 1,5m - 1,8m.
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? – Dwie osoby.
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - Na wprost i pod kątem około 60 stopni (zależy czy ktoś siądzie w rogu narożnika czy na wprost)
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? – Stać.
    6. Jak słońce świeci w pokoju? – nie świeci wcale (okna na północ)
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - Brak, mam dla porównania monitor Samsung 144Hz VA oraz zwykłego Della IPS, smartfona z ekranem AMOLED.
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? – OLED, Smart, Niski input lag, HDR10
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? - 4K.
    10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? – Głównie HBOgo (warunek) oraz Youtube, rzadziej Netflix, czasem mecze piłkarskiej lub inny sport.
    11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? – 1-2h, rzadko dłużej.
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - błyszcząca jest ładniejsza, ale raczej to mnie mało istotne.
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - Seriale, Filmy, Sport, Gry (w tej kolejności)
    14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora? - Tak, choć rzadziej, możliwość podłączenia myszki i klawiatury byłaby atutem.
    15. Czy zamierzasz grać w gry PC/konsola - jeśli tak to ile % dziennie? – PC za pośrednictwem laptopa, w przyszłości PS5, raczej rzadko.
    16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? – Tylko wieczorami/nocą
    17. Preferencje co do wielkości? – 55, może mniejszy jeśli uważacie, że z takiego bliska mniejszy będzie ok.
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? – Wolny procesor i mała responsywność
    19. Preferencje co do marki? - LG (Magic Remote), Philips (Ambilight)
    20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - Nie
    21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? – ~4500zl
    22. Z czego mogę zrezygnować - nie zależy mi na wysokiej maksymalnej jasności, 120 Hz, HDMI 2.1.
  • Helpful post
    zbyszek_k007
    Level 12  
    LG OLED 55CX jest reklamowany właśnie jako tv dla graczy. Input lag wg. producenta to 8 ms. Z tego co mi wiadomo wszystkie OLEDy mają 120 Hz matryce, nie wiem jak najniższa seria. Natomiast już w serii B mamy większy input lag więc seria C wydaje się optymalnym wyborem.
  • Helpful post
    gadek80
    Level 29  
    zbyszek_k007 wrote:
    Z tego co mi wiadomo wszystkie OLEDy mają 120 Hz

No już niestety nie, bo teraz LG wprowadziło oledy z matrycą 60hz, ale uważam, że jest to chwyt marketingowy, aby telewizory ze 120hz były droższe, a alternatywą był 60 hercowy tańszy a tak naprawdę w tej samej cenie co kiedyś 120-to hercowy telewizor.
    Tak jak jak kolega, napisał, najlepszy będzie LG to te ma najlepsze ceny, a każdy inny oled czy to Sony czy Philips i tak ma matrycę od LG. Sony drogi może mieć minimalnie lepsze kolory, Philips ambilight, ale znowu android dla mnie wolny i koledze po czterech latach padła płyta główna a wcześniej jeszcze podświetlenie matrycy bo był to LED.
    nemoein
    Level 11  
    Zakupiłem model zeszłoroczny LG OLED55CX bo są ponad 1000 zł tańsze niż modele z tego roku LG OLED55C1, różnice nie są warte tej różnicy. Udało się wyrwać za dokładnie 4499zł + 60 przesyłka na allegro z tej aukcji Link.
    Telewizor przyjechał cały, bez uszkodzeń, wszystko nowe i zafoliowane, wszystko działa, nie ma się czego przyczepić. Przyznam, że się trochę obawiałem kupować na allegro, ale nigdzie indziej nie było w tej cenie. Bałem też kupować powystawowego Oleda z marketu bo tam pewnie w rok zrobił taki przebieg na powtarzalnych filmach jaki ja zrobię w 10 lat.
    Co do samego telewizora to nie mam porównania bo jak wspomniałem żadnego przedtem nie miałem. Porównując do moich obecnych wyświetlaczy w tym do monitora Samsung Qled VA z pokryciem barw 100 RGB i 70% DCI-P3 to różnica jest kolosalna pod względem wyświetlania obrazu (zarówno kontrast, nasycenie barw, czerń itp.), ale... jest bardzo mało źródeł w których można to zobaczyć, wszystkie filmy, seriale, filmy na YT jakie do tej pory oglądałem nie uwzględniały bajerów typu 10 bitowa głębia kolorów czy HDR, nawet rzadko było 4K. (Tak wiem, że są dostępnej, ale nie znajdowały się na mojej playliście). Zatem znacząca przewaga jest, ale w większości przypadków trudna do uchwycenia. Żeby przekonać się co potrafi ten tv musiałem odpalić specjalnie spreparowane filmy i grę na XBOX z HDR i dopiero wówczas można dostrzec za co płacimy taką cenę. Gra się wyśmienicie, nic nie smuży, w końcu czas reakcji. input lag to światowa czołówka, Kolory tak nasycone, że ma się wrażenie, że bardziej się nie da. Na początkowych recenzjach pojawiały się komunikaty, że telewizor domyślnie przyjeżdża źle skonfigurowany, chciałbym zdementować, jak przyjechał był już skonfigurowany na paletę barw ciepły2 (uznawany, za niemal bliski ideałowi i gammą 2.2). Były też komunikaty, że jest ciemny i ABL przeszkadza. Do moich potrzeb jest nawet zbyt jasny, oglądam do na jasności 75% w dzień, w nocy jeszcze mniej (przy zapalonym świetle). Nie doświadczyłem jeszcze działania ABL (być może przez obniżoną jasność).
    Żeby nie było każda beczka miodu ma łyżkę dziegciu. Tutaj jest w moim mniemaniu WeOS. Choć działa super płynnie, nie zacina się i nie powoduje żadnych problemów to dalej jest to tylko WeOS. Nie posiada tak rozbudowanej bazy aplikacji jak choćby Android TV - np. nie da się zainstalować Kodi i nic z tym nie zrobisz. Podpinaj sobie przystawkę... Magic Remote działa świetnie, ale tylko w obrębie samego systemu, w aplikacjach wprawdzie można też go używać, ale już nie przewija gdy kursor jest w rogu więc i tak szybciej jest używać klawiszy. Mogę się też przyczepić z aplikacją ThinQ od LG na smartfona bowiem nie działa ona na zrootowanych urządzeniu więc trzeba roota ukrywać...
    Tak czy inaczej zakup udany bardziej przyszłościowy.